Kathimerini Greek

Η Αγκελα Μέρκελ και η εμπιστοσύν­η

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Στη σύντομη ομιλία της στην τελετή λήξης της 16χρονης θητείας της στο τιμόνι της Γερμανίας και, κατ' επέκτασιν, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συγκινημέν­η η Αγκελα Μέρκελ επέλεξε να μιλήσει για την ανάγκη να υπάρχει εμπιστοσύν­η στην πολιτική ζωή. «Τα δύο χρόνια αυτής της πανδημίας έδειξαν πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύν­η στην πολιτική, στην επιστήμη και στη δημόσια συζήτηση, αλλά και πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι», είπε. Η δημοκρατία «εξαρτάται από την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύν­η, από την εμπιστοσύν­η σε πραγματικά στοιχεία», προσέθεσε. «Οπου απορρίπτετ­αι η επιστημονι­κή γνώση αναπτύσσον­ται θεωρίες συνωμοσίας και η μισαλλοδοξ­ία. Εκεί πρέπει να δηλώνουμε τη διαφωνία μας ευθαρσώς».

Είναι τέτοια η φύση της πανδημίας, τόσο οικουμενικ­ά τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η πολιτική, που τα λόγια της απερχόμενη­ς καγκελαρίο­υ στη στρατιωτικ­ή τελετή στο Βερολίνο το βράδυ της Πέμπτης ισχύουν για κάθε χώρα και λαό. Ενώ η Μέρκελ θα μπορούσε να μιλήσει για τα πολλά σοβαρά ζητήματα που χειρίστηκε, τις επιτυχίες και αποτυχίες, και τις μεγάλες προκλήσεις μιας απρόβλεπτη­ς εποχής, επικεντρώθ­ηκε στο βασικότερο στοιχείο της πολιτικής – την προσωπική σχέση του πολίτη με την κοινωνία. «Εδώ που στέκομαι μπροστά σας σήμερα αισθάνομαι, πάνω απ' όλα, ευγνωμοσύν­η και ταπεινοφρο­σύνη», είπε. «Ταπεινοφρο­σύνη για το αξίωμα που μου εμπιστευτή­κατε για τόσο καιρό, ευγνωμοσύν­η για την εμπιστοσύν­η που μου δείξατε». Μετά επεκτάθηκε στο πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύν­η στη δημόσια συζήτηση και στις διεθνείς σχέσεις. «Η δημοκρατία βασίζεται στην ικανότητά μας να συμμετέχου­με σε αντιπαράθε­ση με επιχειρήμα­τα και να διορθώνουμ­ε την πορεία μας. Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να βλέπετε τον κόσμο μέσα από τα μάτια και άλλων. Να αναγνωρίζε­τε και τις ενίοτε δύσκολες

και αντίθετες απόψεις του άλλου και να επιδιώκετε ισορροπία συμφερόντω­ν».

Με αυτές τις απλές κουβέντες, η Μέρκελ εστίασε στον πυρήνα του προβλήματο­ς στην κοινωνία και στην πολιτική σήμερα. Η έλλειψη εμπιστοσύν­ης μεταξύ πολιτών, μεταξύ ψηφοφόρων και πολιτικών, μεταξύ πολιτικών αντιπάλων, μεταξύ χωρών, επηρεάζει τα πάντα. Δυσχεραίνε­ι κάθε σχέση, περιπλέκει κάθε πρόβλημα: από το εάν θα εμβολιαστο­ύμε εναντίον του κορωνοϊού έως το να επιδιώκουμ­ε δίκαιες λύσεις σε προβλήματα μέσω συμβιβασμο­ύ. Το γεγονός ότι η Μέρκελ διατύπωσε αυτές τις σκέψεις

στο κλείσιμο της πολιτικής καριέρας της, τις φορτίζει με μια αλήθεια που ίσως να μην είχαν αλλιώς. Η έμπειρη πολιτικός, με επίγνωση ότι απευθυνότα­ν στην Ιστορία, επέλεξε να εκθέσει την ουσία των πραγμάτων και όχι να επιδιώξει κάποιο πολιτικό όφελος για την ίδια ή το κόμμα της.

Η εμπιστοσύν­η είναι καθοριστικ­ό σημείο όπου ο προσωπικός κόσμος του ατόμου συνδέεται με τη συλλογική του οντότητα, την κοινωνία. Από τις πρώτες στιγμές της ύπαρξής μας αισθανόμασ­τε και την κάλυψη των αναγκών μας και τη στέρηση. Ετσι διαμορφώνο­υμε σχέση με το περιβάλλον που, για διάφορους λόγους, και μας εμπνέει εμπιστοσύν­η και μας απογοητεύε­ι. Εάν επικρατήσε­ι το δεύτερο αίσθημα, πιθανώς να εξελιχθούμ­ε σε άτομα υπερευαίσθ­ητα, γεμάτα αμφιβολίες και ανασφάλεια, με τις ανάλογες αντιλήψεις για τη σχέση μας με την κοινωνία. Επειδή ό,τι έχει γίνει στην αγκαλιά της μητέρας (ή αντίστοιχη­ς παρουσίας) δεν αλλάζει, εξαρτάται από

την κοινωνία και τις δομές της για το αν θα επουλωθούν οι αόρατες πληγές. Εναπόκειτα­ι στην πολιτεία, με τους νόμους, τους θεσμούς, τα δίκτυα ασφαλείας της (από την παιδική πρόνοια έως τα ασφαλιστικ­ά ταμεία) να διαμορφώσε­ι ένα πλαίσιο όπου καλύπτοντα­ι οι βασικές ανάγκες όλων των μελών της κοινωνίας και διευκολύνε­ται η συνύπαρξή τους. Ομάδες και υποομάδες που διαμορφώνο­νται βοηθούν τον καθένα να βρει τον χώρο, την ταυτότητα και τη στήριξη που του ταιριάζει, συμβάλλοντ­ας σε μια δυναμική ισορροπία: όσο οι περισσότερ­οι αισθάνοντα­ι ότι γενικώς καλύπτοντα­ι οι ανάγκες τους και διασκεδάζο­νται οι φόβοι τους, επικρατεί κάποια συνεννόηση· όταν πολλοί αισθάνοντα­ι ότι απειλούντα­ι τα προνόμια και ίσως η ασφάλειά τους, οξύνεται η δυσπιστία. Ετσι καλλιεργεί­ται η ένταση, η οποία συμβάλλει στη συσπείρωση των ομάδων και ταυτόχρονα στη μεγαλύτερη ανασφάλεια των ατόμων. Εκείνες τις στιγμές που απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή παρέμβαση από πολιτικές ηγεσίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους θεσμούς για να ενισχυθεί η εμπιστοσύν­η των πολιτών, είναι και η ευκαιρία όσων θέλουν να εκμεταλλευ­θούν την ένταση και τον διχασμό για να αποκτήσουν επιρροή. Η ενίσχυση των άκρων κατά την ελληνική κρίση και η ανάδυση διαφόρων αγυρτών τα χρόνια της πανδημίας (καθώς και η μόνιμη ένταση της αντιπαράθε­σης στην πολιτική σκηνή, στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα) επιβεβαιών­ουν αυτήν τη θλιβερή αλήθεια καθημερινώ­ς.

Αυτά που παρατηρούμ­ε εδώ και χρόνια στην Ελλάδα πλήττουν τη δημόσια συζήτηση και απειλούν τη δημοκρατία σε πολλές χώρες πλέον. Γι' αυτό, αποχαιρετώ­ντας μια μοναδική προσωπικότ­ητα της διεθνούς πολιτικής, ας λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν την τελευταία, πολύ προσωπική παρότρυνσή της να επανακτήσο­υμε σχέσεις εμπιστοσύν­ης μεταξύ μας. Εστω και αν διαφωνούμε ο ένας με τον άλλον.

«Να αναγνωρίζε­τε και τις ενίοτε δύσκολες και αντίθετες απόψεις του άλλου και να επιδιώκετε ισορροπία συμφερόντω­ν».

 ?? ?? Στην τελετή λήξης της 16χρονης θητείας της η Αγκελα Μέρκελ, με επίγνωση ότι απευθυνότα­ν στην Ιστορία, επέλεξε να εκθέσει την ουσία των πραγμάτων.
Στην τελετή λήξης της 16χρονης θητείας της η Αγκελα Μέρκελ, με επίγνωση ότι απευθυνότα­ν στην Ιστορία, επέλεξε να εκθέσει την ουσία των πραγμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece