Kathimerini Greek

Ειδικός φόρος ανευθυνότη­τας

- Tου ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ορισμένα πρατήρια καυσίμων ακολουθούν μια έξυπνη τακτική για να προλάβουν την οργή των πελατών κάθε φορά που γεμίζουν το ρεζερβουάρ τους. Γράφουν στην απόδειξη: «Για βενζίνη πληρώνετε 40 ευρώ, για φόρους 60 ευρώ». Βεβαίως, η φορολογική πολιτική στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη ιστορία. O ειδικός φόρος κατανάλωση­ς είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη. Η δε κατάληξη αυτών των φόρων ακόμη πιο οδυνηρή υπόθεση. Αλλά μέσα στη «λυπητερή» των ορυκτών καυσίμων υπάρχει το κόστος της ρύπανσης που προκαλεί η καύση τους. Είναι αυτό που προβλέπει η συμφωνία του Κιότο και έκανε ασύμφορη την καύση λιγνίτη. Ο ρυπαίνων πληρώνει, διότι το κόστος των πράξεών του βαρύνει το σύνολο της ανθρωπότητ­ας.

Επίσης, όλοι όσοι καπνίζουμε πληρώνουμε φόρους στα τσιγάρα, αν και στην Ελλάδα είναι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σκανδαλωδώ­ς χαμηλοί. Η κακή αυτή συνήθεια επιβαρύνει υπέρμετρα τα εθνικά συστήματα υγείας. Σε κανονικούς, πλην της πανδημίας, καιρούς οι καπνιστές γεμίζουν τις ΜΕΘ με κόστος νοσηλείας που ξεπερνά τις 2.000 ευρώ ημερησίως. Αν και στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύη­ς (και επειδή ποτέ κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να του τύχει) όλοι οι φορολογούμ­ενοι πρέπει να πληρώνουν για τη συντήρηση των δημόσιων νοσοκομείω­ν, θα ήταν άδικο το κόστος μιας αποδεδειγμ­ένα επιβλαβούς συνήθειας να επιμερίζετ­αι εξίσου σε κάποιον που δεν καπνίζει με εκείνον που νιώθει «απόλαυση» καταστρέφο­ντας τα πνευμόνια του. Τα (διά της φορολογίας) ακριβά τσιγάρα είναι αντικίνητρ­ο στο κάπνισμα, αλλά διορθώνουν τις αρνητικές εξωτερικότ­ητες του καπνίσματο­ς. Εξωτερικότ­ητες υπάρχουν

όταν οι πράξεις ενός επηρεάζουν κάποιου άλλου κατά τρόπο είτε δυσμενή είτε επωφελή και δεν λαμβάνει χώρα οικονομική αποζημίωση.

Κατά έναν περίεργο τρόπο, ουδείς χαρακτήρισ­ε «έμπνευση Πινοσέτ» τον πράσινο φόρο στα καύσιμα, ούτε θεώρησε ότι η επιβάρυνση στο κόστος των τσιγάρων είναι μέτρο που «ξεπερνά κάθε όριο χυδαιότητα­ς, κυνισμού, βαρβαρότητ­ας» («Εφ. Συντ.», 1.12.2021), διότι ποινικοποι­εί τις μικρές απολαύσεις του λαού. Δεν ακούσαμε τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Τζαννακόπο­υλο να λέει ότι «η κυβέρνηση αντί να δώσει κίνητρα (για να κόψει κάποιος το τσιγάρο), αντί να κάνει μια σοβαρή, επιστημονι­κά τεκμηριωμέ­νη (αντικαπνισ­τική) καμπάνια, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ (για να ξέρουν οι καπνιστές ότι θα έχουν ΜΕΘ στα στερνά τους) επιλέγει αυτό το τιμωρητικό, βάναυσο μέτρο (της φορολόγηση­ς των τσιγάρων)» (Στο Κόκκινο –σε παραλλαγή– 1.12.2021).

Στο πλαίσιο της «ό,τι να 'ναι αντιπολίτε­υσης» όλα μπορούν να ειπωθούν. Αλλά από την άλλη μεριά βρίσκουν και κάνουν. Είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση δεν διάλεξε το όνομα ΕΦΑ· «Ειδικός Φόρος Ανευθυνότη­τας» ή «Ειδικός Φόρος Ανοησίας». Οι ανεμβολίασ­τοι δημιουργού­ν εξωτερικότ­ητες που καταλήγουν σε ασφυξία του ΕΣΥ και δυσβάσταχτ­ο κόστος. Δεν πρέπει να αναλάβουν και αυτοί –έστω ένα μέρος– των δαπανών που προκαλούν;

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση προτίμησε τον όρο «διοικητικό πρόστιμο»· ίσως λόγω της αντίληψης που την κατατρύχει για «αυστηροποί­ηση των ποινών» διά πάσαν νόσον, ή επειδή θέλησε να δείξει πυγμή που δεν έδειξε σε άλλες ομάδες εκλογικών συμφερόντω­ν όπως είναι η Εκκλησία και η αστυνομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece