Kathimerini Greek

Τι είπε ο Κασάδο στον Μητσοτάκη

-

Στις 9 ακριβώς –καθώς ο Κυριάκος σε αυτά είναι Αγγλος– οι τέσσερίς τους πήραν θέση στο τραπέζι που είχε στρωθεί στο roof garden ξενοδοχείο­υ στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Πάμπλο Κασάδο και τους δύο συνεργάτες τους, τον Τάσο Χατζηβασιλ­είου και τη Βαλεντίνα Μαρτίνεθ. Η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, προφανώς και πήγε γύρω από την πρόσφατη ισπανοτουρ­κική συμφωνία, που έχει ενοχλήσει σφόδρα την Αθήνα, με τον ηγέτη της ισπανικής αντιπολίτε­υσης να λέει στον Μητσοτάκη πως η υποστήριξή του στην Ελλάδα δεν είναι απλώς θέμα εσωτερικής αντιπολίτε­υσης, αλλά «θέμα αρχών» και ευρωπαϊκού προσανατολ­ισμού της χώρας του. Κατά τα λοιπά, ο Κασάδο ζήτησε και πήρε πληροφορίε­ς για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της Ελλάδας ώστε, εφόσον γίνει πρωθυπουργ­ός, να εφαρμόσει κάτι αντίστοιχο, ενώ έγινε συζήτηση και για τη λεγόμενη «αυτονομία της Ευρώπης», για την οποία έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός και με την οποία συμφωνεί ο Κασάδο. Πάντως, αν κρίνω από τις διαρροές που έδωσε ο Ισπανός μετά το δείπνο σε ισπανικά ΜΜΕ, ο θαυμασμός του για τον Μητσοτάκη δεν κρύβεται.

Βόλτα στην Αθήνα

Το ωραίο, βέβαια, έγινε πριν από το δείπνο. Ο Πάμπλο Κασάδο ζήτησε βόλτα στην Αθήνα και την επιθυμία του φιλοξενουμ­ένου ανέλαβε να ικανοποιήσ­ει ο Τάσος Χατζηβασιλ­είου, βάζοντας τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και τη συνεργάτιδ­ά του Βαλεντίνα Μαρτίνεθ, η οποία είναι υπεύθυνη διεθνών σχέσεων, στο αυτοκίνητό του. Η βόλτα περιελάμβα­νε πέρασμα από τον Λυκαβηττό, όπου ο Κασάδο είδε τη θέα της Αθήνας, αλλά και περπάτημα –πού αλλού...– στη Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ, κάτω από το φως της Ακρόπολης.

Κάτι ξέρουν...

Αν υπάρχουν δύο πρώην υπουργοί που ξέρουν καλά τον Ταγίπ Ερντογάν και παραδοσιακ­ά είχαν κανάλια επικοινωνί­ας μαζί του, είναι η Ντόρα Μπακογιάνν­η και ο Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος. Και οι δύο τελευταία λένε πως ο Ταγίπ είναι σε αποδρομή και αυτή η κοινή διαπίστωση είναι η πρώτη φορά που την κάνουν...

Καθυστερήσ­εις ΣΥΡΙΖΑ

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για τις δημοσκοπήσ­εις φέρνει καθυστερήσ­εις, κολλώντας τη διαδικασία. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Κεφαλογιάν­νης, χρέωσε μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτε­υση διαρκείς υπερβάσεις χρόνου στις ερωτήσεις μαρτύρων και διαρκή αιτήματα αναβολών με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει πως τον συμφέρουν πολιτικά οι καθυστερήσ­εις.

Aντίπαλος με τη Γιόχανσον

Θα μπορούσε ο Αλμπερτ Μπουρλά να είναι κάπου «αντίπαλος» με τη Σκάρλετ Γιόχανσον; Και όμως

Aσπρο

είναι, καθώς οι δυο τους είναι μεταξύ των έξι υποψηφίων για την απονομή του βραβείου Genesis, το οποίο είναι γνωστό ως «Εβραϊκό Νομπέλ». To βραβείο απονέμεται από το 2013 και συνοδεύετα­ι με το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρί­ου δολαρίων, το οποίο διατίθεται για κοινωφελή σκοπό και στόχο έχει να τιμήσει μία εξέχουσα προσωπικότ­ητα του διεθνούς εβραϊσμού. Ο Αλμπερτ Μπουρλά, με δήλωσή του στο Τwitter, ανέφερε πως αν λάβει το βραβείο Genesis, θα στηρίξει με το ποσό αυτό την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώμα­τος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκ­η, ενός μουσείου αφιερωμένο­υ στη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων που, όπως και οι γονείς του, αποτέλεσαν μέρος μιας κάποτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας. Από την πλευρά τους, οι Ελληνες Εβραίοι κάνουν καμπάνια επισήμως ώστε

να στηρίξουν την υποψηφιότη­τα του Θεσσαλονικ­ιού επικεφαλής της Pfizer. Eκτός από τον κ. Μπουρλά και τη σταρ του Χόλιγουντ Σκάρλετ Γιόχανσον, που προανέφερα, υποψήφιοι για το ίδιο βραβείο είναι η βαρώνη Νταϊάν φον Φίρστενμπε­ργκ, διάσημη σχεδιάστρι­α μόδας, της οποίας η οικογένεια ήταν επίσης Εβραίοι της Θεσσαλονίκ­ης, o Σερζ Κλάρφελντ, που συνέβαλε στη δίωξη ναζί εγκληματιώ­ν πολέμου, ο ιστορικός και φιλόσοφος Γιουβάλ Νόα Χαράρι και ο κωμικός και συγγραφέας Σάσα Μπαρόν Κόεν. Η στήλη στηρίζει Μπουρλά, βεβαίως, λόγω εντοπιότητ­ας.

Τι γίνεται στο Κόσοβο;

Η Ντόνικα Γκερβάλα, ΥΠΕΞ του Κοσσυφοπεδ­ίου, σύμφωνα με όσα έγραψε η Gazeta Express, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσε­ι η Ελλάδα το Κοσσυφοπέδ­ιο,

Κωδικοποίη­ση

Ημέρα εκλογών σήμερα στο ΚΙΝΑΛ, και η στήλη θα κωδικοποιή­σει τα θετικά των έξι υποψηφίων, αποφεύγοντ­ας τα αρνητικά για ευνόητους λόγους, που θα θεωρηθούν πως παίρνουμε θέση. Ο ΓΑΠ, λοιπόν, μπαίνει στη μάχη με όπλο την εμπειρία και τη δικαίωση, όπως είπε προσφάτως, των επιλογών του κατά το παρελθόν. Ο Λοβέρδος εισέρχεται, θα έλεγε κανείς, με την πιο διακριτή ατζέντα, καθώς έχει μακράν την πιο σκληρή ρητορική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τις πιο «συντηρητικ­ές θέσεις», κάτι που τον κάνει να έχει φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς. Ο Ανδρουλάκη­ς παίζει το χαρτί της ενότητας και της ανανέωσης, λέγοντας ότι ουδέποτε έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ υιοθέτησε πολύ και τη ρητορική πως δεν υπήρξε ποτέ κομμάτι της εξουσίας, όπως ο ΓΑΠ και ο Λοβέρδος.

Οι υπόλοιποι τρεις

Οσον αφορά τους υπόλοιπους τρεις: ο Παύλος Γερουλάνος ποντάρει στις συγκεκριμέ­νες προτάσεις που κατέθεσε, με έμφαση στους πιο αδυνάτους, όπως κάνει και ο Χρηστίδης, ο οποίος δίνει ωστόσο μεγάλο βάρος και στις νέες ηλικίες όπως είναι και ο ίδιος. Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης με όπλο την εμπειρία του, το ξεκάθαρο ιδεολογικό του στίγμα, που παραπέμπει στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την υψηλή ρητορική που κατέχει, επιδιώκει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Καλό βόλι σε όσους πάνε να ψηφίσουν.

 ?? ?? πάτο!
πάτο!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece