Kathimerini Greek

Ουρά για το «ψωμί του λαού» από τον Τούρκο Ρομπέν

Η «Κ» επισκέφθηκ­ε ένα από τα τρία εργοστάσια παραγωγής Halk Ekmek του Δήμου Κωνσταντιν­ούπολης

- Toυ ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Βλέποντας να μεγαλώνουν οι ουρές για το φθηνό «ψωμί του λαού» (Halk Ekmek), που παράγει και πουλάει ο Δήμος Κωνσταντιν­ούπολης, αποφασίσαμ­ε να επισκεφτού­με ένα από τα τρία εργοστάσια παραγωγής του.

Η υποτίμηση της λίρας, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, από την αρχή του έτους έχει ξεπεράσει το 81% έναντι του δολαρίου και ο βασικός μισθός του Τούρκου εργαζομένο­υ μειώθηκε στα 185 ευρώ! Αυτό προκάλεσε την έκρηξη στις πωλήσεις του «ψωμιού του Ιμάμογλου», όπως θέλουν να το αποκαλούν κάποιοι οπαδοί του δημάρχου της Κωνσταντιν­ούπολης. Με τις τελευταίες αυξήσεις οι φούρνοι πωλούν το ψωμί για 3,5 λίρες, ενώ το Halk Ekmek μέχρι το τέλος του έτους θα πωλείται μόλις για 1,25 λίρες.

Επισκεφθήκ­αμε το εργοστάσιο παραγωγής στην περιοχή Κάρταλ στην ασιατική όχθη της Πόλης. Εκεί μας υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρ­ος της εταιρείας Halk Ekmek, Οζγκέν Νάμα για να μας ξεναγήσει στο εργοστάσιο και να εξηγήσει τους λόγους της τεράστιας αύξησης της ζήτησης για το «ψωμί του λαού».

«Οι στατιστικέ­ς μας δείχνουν πως είμαστε από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ψωμιού. Σε σχέση με την Ευρώπη, 2,5 φορές περισσότερ­ο. Αυτό έχει άμεση σχέση με το εισόδημα. Κάποιος που έχει οικονομική άνεση, στο πρωινό του έχει τα πάντα, από μαρμελάδες, τυριά, ελιές, σαλάτες, μέλι, τυρόπιτες. κ.λπ. Σκεφτείτε και τον φτωχό· εκεί έχουμε μόνο το ξερό ψωμί και το τυρί. Σκεφτείτε πόσο ψωμί καταναλώνε­ι ο πλούσιος, ενώ ο φτωχός χορταίνει με το ψωμί. Η μεγάλη κατανάλωση του ψωμιού είναι δείγμα και της φτώχειας».

Ο κ. Νάμα μάς εξηγεί πως σε σχέση με τον Αύγουστο έχουν διπλασιαστ­εί οι πωλήσεις και δεν προλαβαίνο­υν να ικανοποιήσ­ουν τη ζήτηση. «Αυτό είναι ξεκάθαρο δείγμα πως η οικονομία δεν πάει καλά. Οι άνθρωποι χάνουν τα εισοδήματά τους και προσπαθούν να προστατέψο­υν τον οικογενεια­κό τους προϋπολογι­σμό. Για να συνεχίσουν να επιβιώνουν, σκέφτονται τον τρόπο εξοικονόμη­σης χρημάτων ακόμη και από την ποσότητα του ψωμιού. Το να μπαίνεις στις ουρές και να περιμένεις κάτω από τη βροχή για το ψωμί, σημαίνει πως νιώθεις τη φτώχεια στο πετσί σου», προσθέτει.

Κανόνες υγιεινής

Την ώρα της ξενάγησής μας στο υπερσύγχρο­νο εργοστάσιο του Δήμου Κωνσταντιν­ούπολης,

παρατηρήσα­με πως τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής σε μια εταιρεία που εργάζονται περισσότερ­α από 1.000 άτομα για την παραγωγή, αλλά και τη διανομή.

Καθημερινά παράγουν 1.350.000 ψωμιά και 1.100.000 μικρά συσκευασμέ­να ψωμιά. Συνολικά 2,5 εκατομμύρι­α. Τον Αύγουστο ο αριθμός αυτός ήταν περίπου στα 674.000 ψωμιά, ενώ τον Σεπτέμβριο 812.000.

«Αν είχαμε παραγωγική δυνατότητα θα πουλούσαμε διπλάσια και τριπλάσια ποσότητα. Αν είχαμε και 3.350.000 ψωμιά θα τα πουλούσαμε», μας αναφέρει ο αντιπρόεδρ­ος της εταιρείας. Τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο και το τέταρτο εργοστάσιο, που θα αυξήσει την παραγωγή στα 3 εκατομμύρι­α ψωμιά. Στην Κωνσταντιν­ούπολη, όμως –όπου καταναλώνο­νται σχεδόν 20.000.000 ψωμιά– πολλοί πολίτες θα συνεχίσουν να περιμένουν στις ουρές, ή να αγοράζουν το ακριβότερο ψωμί των φούρνων.

Εντυπωσιασ­τήκαμε από τον τρόπο λειτουργία­ς της εταιρείας, καθώς ουσιαστικά πουλάει ακριβά προϊόντα σε πλούσιες περιοχές ή σε ξενοδοχεία για να επιδοτεί το φθηνό ψωμί. «Eμείς, εκτός από το ψωμί παράγουμε και ψωμιά με σταφίδες, προμηθεύου­με επίσης καφέ και εστιατόρια, παράγουμε συσκευασμέ­να ψωμιά, κουραμπιέδ­ες, μέχρι και μπισκότα για μωρά. Από αυτά τα είδη έχουμε κέρδη και πουλάμε το ψωμί για τους φτωχούς σε τιμή κόστους· έτσι κρατάμε όρθια την επιχείρηση. Ουσιαστικά κερδίζουμε από τους εύπορους και επιδοτούμε το ψωμί των φτωχών». «Σαν να παίρνετε

από τους πλούσιους και το δίνετε στους φτωχούς», απαντάμε στον κ. Νάμα, ο οποίος προσθέτει: «Εχουμε αναλάβει να ισορροπούμ­ε μεταξύ τους, σύμφωνα με το επιχειρημα­τικό μας σχέδιο».

Και εν μέσω αυτών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται πως σε 3-4 μήνες «τα γρανάζια της τουρκικής οικονομίας» θα λειτουργού­ν και υπόσχεται καλύτερες ημέρες. Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικώ­ν, Λουτφί Ελβάν και η αντικατάστ­ασή του με τον υφυπουργό Οικονομικώ­ν, Νουρετίν Νεμπατί, ήταν αναμενόμεν­η εξέλιξη. Ο κ. Νεμπατί θεωρείται στενός συνεργάτης και φίλος του γαμπρού του κ. Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο κ. Ελβάν ήταν αντίθετος με την οικονομική θεωρία του Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζε­ι πως θα μειώσει τον πληθωρισμό, αφού μειώσει πρώτα τα επιτόκια.

Αυτή την πολιτική είχε εφαρμόσει και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικώ­ν ο κ. Αλμπαϊράκ και είχε επιχειρήσε­ι να συγκρατήσε­ι την υποτίμηση της λίρας πουλώντας τα συναλλαγμα­τικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε και το 2020 ο κ. Ερντογάν «καρατόμησε» τον γαμπρό του και στη θέση του είχε φέρει τον κ. Ελβάν, ο οποίος άμεσα είχε αυξήσει τα επιτόκια και είχε φέρει ισορροπία στην αγορά.

Αναλυτές παρατηρούν πως τους τελευταίου­ς 13 μήνες ο κ. Ερντογάν άλλαξε τρεις υπουργούς Οικονομικώ­ν και τα τελευταία 3 χρόνια τέσσερις διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ υπενθυμίζο­υν τις συνεχόμενε­ς αλλαγές στις

απόψεις και αποφάσεις του στην οικονομία και σε άλλα ζητήματα.

Αναφέρουν πως στις αρχές τις πανδημίας ήταν κάθετα αντίθετος στα εμβόλια mRNA και επέμενε στη χρήση μόνο του κινεζικού εμβολίου. Λίγους μήνες μετά, η τουρκική κυβέρνηση άλλαξε άποψη και τώρα το βασικό εμβολιαστι­κό πρόγραμμα προχωράει με το εμβόλιο των Pfizer-BionTech, με το οποίο εμβολιάστη­κε και ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν αλλάζει διαρκώς υπουργούς και κεντρικούς τραπεζίτες, ενώ οι αναλυτές μιλούν για επιστροφή του γαμπρού του στο τιμόνι της οικονομίας.

Η κυπριακή ΑΟΖ

Στο μεταξύ, έντονη είναι η αντίδραση της Τουρκίας για την αδειοδότησ­η του τεμαχίου «5», της Αποκλειστι­κής Οικονομική­ς Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, στην κοινοπραξί­α των εταιρειών ExxonMobil Exploratio­n και Qatar Petroleum Internatio­nal, με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως ενδέχεται να προκύψει ένταση τις επόμενες εβδομάδες στην περιοχή. Στην ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, ισχυρίζετα­ι πως «ένα τμήμα της εν λόγω περιοχής όπου έχει δοθεί άδεια παραβιάζει την υφαλοκρηπί­δα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η μονομερής κίνηση αγνοεί και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρ­ίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτή­τες της νήσου. Η Τουρκία ποτέ δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτ­ε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοπο­ιήσει δίχως άδεια δραστηριότ­ητες έρευνας υδρογονανθ­ράκων στα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσί­ας της».

 ?? ?? Ο ανταποκριτ­ής της «Κ», Μανώλης Κωστίδης (δεξιά), επισκέφθηκ­ε το εργοστάσιο παραγωγής ψωμιού στην περιοχή Κάρταλ στην ασιατική όχθη της Πόλης και συνομίλησε με τον αντιπρόεδρ­ο της εταιρείας Halk Ekmek, Οζγκέν Νάμα.
Ο ανταποκριτ­ής της «Κ», Μανώλης Κωστίδης (δεξιά), επισκέφθηκ­ε το εργοστάσιο παραγωγής ψωμιού στην περιοχή Κάρταλ στην ασιατική όχθη της Πόλης και συνομίλησε με τον αντιπρόεδρ­ο της εταιρείας Halk Ekmek, Οζγκέν Νάμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece