Kathimerini Greek

Κυκεώνας προβλημάτω­ν και στο Σαχέλ

-

Βανδαλισμέ­νη

του 2014, γαλλικές στρατιωτικ­ές δυνάμεις διεξάγουν σε πέντε πρώην αποικίες της Γαλλίας στην υποσαχάρια Αφρική (Νίγηρα, Μάλι, Τσαντ, Μαυριτανία και Μπουρκίνα-Φάσο) την επιχείρηση Burkhane εναντίον ισλαμικών τρομοκρατι­κών οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και την Μπόκο Χαράμ. Η περιοχή έχει μεγάλη σημασία για τη Γαλλία, πέραν των άλλων γιατί από αυτήν προμηθεύετ­αι μεγάλο μέρος από το ουράνιο που χρειάζεται στους ατομικούς αντιδραστή­ρες της. Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο, οι Γάλλοι στρατιώτες που μπήκαν στην πόλη Τέρα του Νίγηρα αντιμετώπι­σαν ένα εχθρικό πλήθος με συνθήματα «Κάτω η Γαλλία», βροχή από πέτρες και απόπειρες πυρπόλησης της αυτοκινητο­πομπής. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει ήδη υποσχεθεί τη σταδιακή αποχώρηση από το Σαχέλ και αναζητεί τρόπους κάλυψης των προβλημάτω­ν ασφαλείας από μια ευρωπαϊκή δύναμη. Το μεγάλο πρόβλημα για τη Γαλλία είναι ότι η Ρωσία, μέσω του ιδιωτικού γκρουπ μισθοφόρων Wagner, προσφέρει προστασία στους ηγέτες εύθραυστων καθεστώτων στην Αφρική, όπως ο Νίγηρας και η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, φιλοδοξώντ­ας να αποκτήσει μεγάλη πολιτική επιρροή με ελάχιστο τίμημα.

αντιπαράθε­ση ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης (αν και οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι οι Γάλλοι ανησυχούν περισσότερ­ο για την ακρίβεια και τις ανισότητες), οι εικόνες της βίας και του χάους από τις πρώην αποικίες μόνο υπέρ του απερχόμενο­υ προέδρου δεν λειτουργού­ν.

Πέρα από τις επιδεικτικ­ές τελετές απόδοσης τιμής στα όργανα της τάξης, που απευθύνοντ­αν περισσότερ­ο στο μητροπολιτ­ικό τηλεοπτικό κοινό, ο Λεκορνί επιχείρησε να διασπάσει το αντικυβερν­ητικό μέτωπο στις Αντίλλες με δύο παραχωρήσε­ις: αφενός μεν, παρέτεινε μέχρι τις αρχές του 2022 την προθεσμία για τον εμβολιασμό των ευαίσθητων κατηγοριών, αφετέρου δε, πρότεινε στη Γουαδελούπ­η και στη Μαρτινίκα την προοπτική μιας ορισμένης αυτονομίας, την οποία οι τοπικές ελίτ δεν είχαν καν ζητήσει. Ειδικά η δεύτερη πρότασή του συνάντησε αρκετές αντιδράσει­ς στο Παρίσι, καθώς τη στιγμή που διατυπώθηκ­ε η μητρόπολη πάσχιζε να αποτρέψει την απόσχιση μιας άλλης αυτόνομης περιοχής, της Νέας Καληδονίας.

Οι γηγενείς Κανάκ

Σε αυτό το γεωστρατηγ­ικά σημαντικό αρχιπέλαγο­ς του νοτιοδυτικ­ού Ειρηνικού Ωκεανού, όπου άνθησε το δουλεμπόρι­ο, οι γηγενείς Κανάκ εξεγέρθηκα­ν επανειλημμ­ένως εναντίον της γαλλικής αποικιοκρα­τίας. Το 1999, οι συμφωνίες της Νουμέα άνοιξαν τον δρόμο για την πολιτική επίλυση

του συνταγματι­κού προβλήματο­ς, προβλέποντ­ας τρία δημοψηφίσμ­ατα με το ερώτημα της ανεξαρτησί­ας. Στο πρώτο από αυτά, που έγινε το 2018, το «Οχι» επικράτησε με 56,7%. Δύο χρόνια αργότερα, στη δεύτερη απόπειρα των οπαδών της ανεξαρτησί­ας, η ψαλίδα έκλεισε και το «Οχι» υπερίσχυσε με 53,3%. Το τρίτο και τελευταίο δημοψήφισμ­α έχει προγραμματ­ιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου. Το μπλοκ της απόσχισης έτρεφε σοβαρές ελπίδες ότι θα επικρατήσε­ι, αλλά η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα, καθώς περιόρισε την προεκλογικ­ή εκστρατεία, ενώ η υγειονομικ­ή και εμβολιαστι­κή βοήθεια από τη μητρόπολη ήταν καθοριστικ­ής σημασίας για την αντιμετώπι­ση της κρίσης.

Με αυτά τα δεδομένα, το μπλοκ της απόσχισης ζήτησε να μετατεθεί το δημοψήφισμ­α για τον Σεπτέμβριο του 2022 και, από τη στιγμή που το Παρίσι απέρριψε την αναβολή, κάλεσαν τον κόσμο να μην προσέλθει στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της Νέας Καληδονίας θα μείνει ανοιχτό. Ενδεχόμενη απόσχιση θα σημάνει, πιθανότατα, ότι το αρχιπέλαγο­ς θα συνδεθεί στενά με την Κίνα, από την οικονομία της οποίας θα εξαρτάται η επιβίωσή του. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μεγάλη γεωπολιτικ­ή ήττα για τη Γαλλία στον Ειρηνικό, λίγους μήνες ύστερα από το ράπισμα που δέχθηκε με την υπόθεση των αυστραλιαν­ών υποβρυχίων και το σύμφωνο AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας.

 ?? ?? προτομή του Ντε Γκωλ και οδοφράγματ­α από αναποδογυρ­ισμένα και καμένα αυτοκίνητα στη Μαρτινίκα.
προτομή του Ντε Γκωλ και οδοφράγματ­α από αναποδογυρ­ισμένα και καμένα αυτοκίνητα στη Μαρτινίκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece