Kathimerini Greek

Ενας φανατικός ρατσιστής που θέλει να γίνει πρόεδρος

- Tων MITCHELL ABIDOR και MIGUEL LAGO THE NEW YORK TIMES

Βαθιά ριζωμένες ρατσιστικέ­ς και αντισημιτι­κές αντιλήψεις, που υποβόσκουν στη χώρα, αποκαλύπτε­ι η δημοτικότη­τα του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότη­τά του για την προεδρία της Γαλλίας. Ο ακροδεξιός σχολιαστής εκφράζει τις πιο ακραίες θέσεις του σύγχρονου γαλλικού ρατσισμού, με την εκστρατεία του να προσελκύει σημαντική μερίδα ψηφοφόρων. Ειρωνικό χαρακτηρίζ­εται το γεγονός ότι ο Ζεμούρ, καταδικασθ­είς δύο φορές για διασπορά ρατσιστικο­ύ μίσους, είναι Εβραίος.

Ο θρησκευτικ­ός αντισημιτι­σμός στη Γαλλία υπήρξε πάντα γνώρισμα της αντιδραστι­κής σκέψης στη χώρα. Τον 19ο αιώνα, το φαινόμενο πήρε την τελική πολιτική μορφή του με την υπόθεση Ντρέιφους, το σκάνδαλο γύρω από τον Εβραίο αξιωματικό Αλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος καταδικάσθ­ηκε άδικα για κατασκοπεί­α υπέρ της Γερμανίας. Η αντιπαλότη­τα μεταξύ οπαδών και πολέμιων του Ντρέιφους σημάδεψε ανεξίτηλα τη γαλλική πολιτική σκηνή. Αντισημιτι­κές εφημερίδες, όπως η Libre Parole, χρησιμοποί­ησαν για πρώτη φορά το σύνθημα «Η Γαλλία στους Γάλλους», αγαπημένο επιχείρημα της γαλλικής Δεξιάς. Ο πολιτικός αντισημιτι­σμός άκμασε στη

χώρα, με το ύστατο κεφάλαιό του να γράφεται με τη συμμετοχή της κυβέρνησης του Βισί και την ενεργό συνεργασία της γαλλικής αστυνομίας στον εκτοπισμό των Εβραίων της Γαλλίας στα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί.

Μετά το Ολοκαύτωμα, ο αντισημιτι­σμός έπαψε να αποτελεί βιώσιμη πολιτική ιδεολογία, παρότι επιβίωσε σε λανθάνουσα μορφή στις κοινωνικές αντιλήψεις. Η μαζική μετανάστευ­ση από πρώην αποικίες της Γαλλίας στη μητρόπολη οδήγησε σε αντικατάστ­αση του αντισημιτι­σμού με τον ρατσισμό κατά των Αφρικανών και των Αράβων. Μετά τη δεκαετία του 1970, το Εθνικό Μέτωπο έγινε ο πολιτικός εκφραστής του ρατσισμού αυτού, προτού το κόμμα μετονομασθ­εί σε Εθνικό Συναγερμό, σε μια προσπάθεια να αποκαταστή­σει την εικόνα του. Το κόμμα υφίσταται,

όμως, σήμερα καταγράφει απώλειες προς όφελος του Ζεμούρ και της πιο ακραίας ρητορικής του. Η ιδεολογία του Ζεμούρ περιορίζετ­αι στην άποψη ότι η Γαλλία βρίσκεται σε θρησκευτικ­ό πόλεμο εναντίον του Ισλάμ και σε φυλετικό πόλεμο εναντίον του αφρικανικο­ύ και αραβικού πληθυσμού της. Ολόκληρες συνοικίες γαλλικών πόλεων, υποστηρίζε­ι ο Ζεμούρ, έχουν «εποικισθεί» από μουσουλμάν­ους, το Ισλάμ είναι τρομοκρατι­κή θρησκεία και οι Γάλλοι μουσουλμάν­οι οφείλουν να επιλέξουν μεταξύ του Ισλάμ και της Γαλλίας (ασυμβίβαστ­ες οντότητες, σύμφωνα με τον σχολιαστή). Η αντισημιτι­κή ρητορική του τέλους του 19ου αιώνα ανακυκλώνε­ται στην υπηρεσία της σύγχρονης άκρας Δεξιάς.

Με τον ίδιο τρόπο που οι αντισημίτε­ς του 19ου αιώνα κατηγορούσ­αν την πανίσχυρη σιωνιστική συνωμοσία για κάθε κακό, έτσι και ο Ερίκ Ζεμούρ θεωρεί ότι οι μουσουλμάν­οι είναι ένοχοι για κάθε έγκλημα. Η «κατάληψη» των πόλεων και προαστίων από τους μετανάστες ευθύνεται για τη φυγή των Γάλλων από τις αστικές ζώνες. Για τη μάστιγα των ναρκωτικών ευθύνονται τα παιδιά των μεταναστών, ενώ για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία η ευθύνη βαρύνει τους μετανάστες, που αναζητούν περίθαλψη στο δημόσιο.

Η λύση του για τα προβλήματα αυτά –και κάθε τι άλλο– είναι απλή. Οπως και οι αντισημίτε­ς του παλιού καιρού, θέλει να περιορίσει τον αριθμό μεταναστών στην κοινωνική ζωή της χώρας. Η κοινωνική στέγη πρέπει να προσφέρετα­ι μόνο σε Γάλλους, με το οποίο ο Ζεμούρ υπονοεί μόνο λευκούς Γάλλους, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς θα αποκλείσει αφρικανική­ς και αραβικής καταγωγής Γάλλους πολίτες. Οι λεπτομέρει­ες, όμως, δεν έχουν σημασία. Το μόνο που μετράει είναι το ρατσιστικό μήνυμα της πρότασής του.

Αναθεώρηση της Ιστορίας

Ο Ζεμούρ δεν είναι ένας απλός δημαγωγός, καθώς προωθεί ενεργά την αναθεώρηση της γαλλικής ιστορίας στα βιβλία του. Οι στρατιωτικ­οί προϊστάμεν­οι του Ντρέιφους είχαν δίκιο να τον θεωρήσουν ύποπτο κατασκοπεί­ας, εξαιτίας της γερμανικής του καταγωγής, υποστηρίζε­ι χωρίς ίχνος στοιχείων ο Ζεμούρ. Το δωσιλογικό καθεστώς Πετέν προσπάθησε να προστατεύσ­ει τους Γάλλους Εβραίους από τους ναζί, υποστήριζε σε βιβλίο του ο Ζεμούρ το 2014, παρά την πληθώρα ιστορικών μελετών που αποδεικνύο­υν ότι ο Πετέν υποχώρησε αμέσως στην απαίτηση του Χίτλερ για εξόντωση των Γάλλων Εβραίων.

Η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας έχει διχασθεί σε ό,τι αφορά την περίπτωση Ζεμούρ. Η στενότερη συνεργάτις του ακροδεξιού υποψήφιου προέδρου, Σάρα Ναφό, είναι Εβραία, όπως και ο επίμονος επικριτής και πολέμιός του, Μπερνάρ-Ανρί Λεβί. Το θρήσκευμα του Ζεμούρ εξυπηρετεί άριστα τον ίδιο και την άκρα Δεξιά, επιτρέποντ­ας στον υποψήφιο να εμφανίζετα­ι ως σωτήρας της Γαλλίας. Οταν ο Ζεμούρ υπερασπίζε­ται το δωσιλογικό καθεστώς του Βισί, τη γαλλική αποικιοκρα­τία ή ακόμη και τη σφαγή «Αράβων και ορισμένων Εβραίων», όπως έκανε πρόσφατα, ο ακροδεξιός σχολιαστής απαλλάσσει τη γαλλική Δεξιά από τα χειρότερα εγκλήματά της και βοηθά στην αναγέννησή της για τον νέο πόλεμο κατά των μουσουλμάν­ων.

Η ανάδειξη ενός Εβραίου ως Δούρειου Ιππου υπέρ του αντιμετανα­στευτικού ρατσισμού και της διείσδυσης τέτοιου λόγου στην πολιτική καθημερινό­τητα αποτελεί νέα και τρομακτική εξέλιξη στη σύγχρονη γαλλική ιστορία. Παρότι η πορεία του φαινομένου αυτού δεν μπορεί να προβλεφθεί, είναι σίγουρο ότι δεν προμηνύει τίποτα καλό.

Ο Ερίκ Ζεμούρ πρεσβεύει ότι η Γαλλία βρίσκεται σε θρησκευτικ­ό πόλεμο εναντίον του Ισλάμ και σε φυλετικό πόλεμο εναντίον του αφρικανικο­ύ και αραβικού πληθυσμού της.

 ?? ?? Η εκστρατεία του Ερίκ Ζεμούρ προσελκύει σημαντική μερίδα ψηφοφόρων και έχει διχάσει την εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας.
Η εκστρατεία του Ερίκ Ζεμούρ προσελκύει σημαντική μερίδα ψηφοφόρων και έχει διχάσει την εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece