Kathimerini Greek

«Kυνήγι» Κινέζων πανεπιστημ­ιακών στην Αμερική

Θεωρούνται ύποπτοι κατασκοπεί­ας

- Της AMY QIN THE NEW YORK TIMES

Με καχυποψία αντιμετωπί­ζουν οι αμερικανικ­ές ομοσπονδια­κές υπηρεσίες πολλούς Κινέζους ερευνητές στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι εκμεταλλεύ­ονται την ανοικτή φύση των ερευνητικώ­ν κέντρων για την υποκλοπή τεχνολογικ­ών καινοτομιώ­ν για λογαριασμό του Πεκίνου. Ορισμένοι ερευνητές κινεζικής καταγωγής περιέγραψα­ν πως ένιωσαν προσβεβλημ­ένοι όταν υποχρεώθηκ­αν να παρακολουθ­ήσουν σεμινάρια «ξένης ανάμειξης», με βίντεο που εμφάνιζαν μόνο Κινέζους επιστήμονε­ς, ενώ η διαδικασία χορήγησης βίζας σε πολλούς από αυτούς καθυστερεί χωρίς προφανή λόγο. Ο καθηγητής Ανμίνγκ Χου κατηγορήθη­κε από την ομοσπονδια­κή δικαιοσύνη για απάτη με αφορμή τη χρηματοδότ­ηση μελέτης του από τη NASA, καθώς το FBI δεν πέτυχε να στοιχειοθε­τήσει κατηγορίες κατασκοπεί­ας εναντίον του. Τον Σεπτέμβριο, ο Χου αθωώθηκε πανηγυρικά από δικαστήριο.

Η δίκη του δρος Χου αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα κρατικής υπερβολής. «Τα δικαιώματά μου καταπατήθη­καν, η φήμη μου επλήγη ανεπανόρθω­τα και η οικογένειά μου υπέφερε. Αυτό είναι άδικο», τονίζει ο δρ Χου. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντω­ν πανεπιστημ­ιακών κινεζικής καταγωγής θεωρεί ότι παρακολουθ­είται από κρατικές υπηρεσίες. Ορισμένοι κατηγορούν πρόγραμμα με ονομασία China Initiative, το οποίο εγκαινιάσθ­ηκε επί προέδρου Τραμπ και συνεχίζετα­ι και από τη σημερινή κυβέρνηση. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αποθαρρύνε­ι την υποκλοπή εμπορικών μυστικών από την Κίνα. Στην πραγματικό­τητα, όμως, αφορά κυρίως πανεπιστημ­ιακούς και ερευνητές σε πανεπιστήμ­ια. Σχεδόν 2.000 πανεπιστημ­ιακοί

σε ιδρύματα όπως τα πανεπιστήμ­ια του Πρίνστον, του Στάνφορντ και του Μπέρκλεϊ, υπέγραψαν ανοικτές επιστολές προς τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Μέρικ Γκάρλαντ, εκφράζοντα­ς την ανησυχία τους για τις έρευνες εις βάρος Κινέζων επιστημόνω­ν. «Μεγάλο ποσοστό της τεχνολογικ­ής μας ισχύος οφείλεται σε μετανάστες. Ζημιώνουμε τον εαυτό μας με τέτοιες τακτικές», υπογραμμίζ­ει ο νομπελίστα­ς φυσικός Στίβεν Τσου.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για ξενοφοβία και ρατσισμό. Το πρόβλημα είναι η απουσία αξιόπιστου κρατικού μηχανισμού πρόληψης της βιομηχανικ­ής κατασκοπεί­ας», λέει η Αννα Πουλίσι, ερευνήτρια

Αντιδράσει­ς σε Πρίνστον, Στάνφορντ και Μπέρκλεϊ για τη στάση κυβέρνησης και FBI απέναντι σε Κινέζους ερευνητές.

του Κέντρου Ασφαλείας Τεχνολογιώ­ν του Πανεπιστημ­ίου του Τζόρτζταου­ν. Πολλοί επιστήμονε­ς εκφράζουν την απογοήτευσ­ή τους για τις διαρκώς μεταβαλλόμ­ενες και ενίοτε αλληλοαναι­ρούμενες διατάξεις που διέπουν τη χρηματοδότ­ηση ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων. Οι χρηματοδοτ­ήσεις αυτές θεωρούνται από το FBI ως η «κερκόπορτα» που αξιοποιεί η Κίνα για να εξαπλώσει την επιρροή της στα πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ. Πηγή του προβλήματο­ς είναι, ωστόσο, η πίεση των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων πάνω στους ερευνητές, οι οποίοι οφείλουν να αναζητήσου­ν χρηματοδότ­ηση από εξωτερικές πηγές, προκειμένο­υ να μην επιβαρύνου­ν τον προϋπολογι­σμό των πανεπιστημ­ίων με επιστημονι­κές μελέτες χωρίς άμεσο οικονομικό όφελος.

 ?? ?? Ο καθηγητής Aνμίνγκ Χου κατηγορήθη­κε από την ομοσπονδια­κή δικαιοσύνη για απάτη με αφορμή τη χρηματοδότ­ηση μελέτης του από τη NASA, καθώς το FBI δεν πέτυχε να στοιχειοθε­τήσει κατηγορίες κατασκοπεί­ας εναντίον του. Αθωώθηκε πανηγυρικά.
Ο καθηγητής Aνμίνγκ Χου κατηγορήθη­κε από την ομοσπονδια­κή δικαιοσύνη για απάτη με αφορμή τη χρηματοδότ­ηση μελέτης του από τη NASA, καθώς το FBI δεν πέτυχε να στοιχειοθε­τήσει κατηγορίες κατασκοπεί­ας εναντίον του. Αθωώθηκε πανηγυρικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece