Kathimerini Greek

Kύτταρα με barcode, μια πολλά υποσχόμενη ιατρική τεχνική

Αναζητώντα­ς την προέλευση του καρκίνου

- Της GINA KOLATA THE NEW YORK TIMES

Κανείς δεν ήξερε πραγματικά γιατί ορισμένοι ασθενείς με χρόνια λεμφοκυττα­ρική λευχαιμία (CLL), αλλιώς γνωστή ως καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρί­ων, υποτροπίασ­αν μετά τη θεραπεία και αρρώστησαν ξανά. Hταν απλώς κάποια καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά; Η απροσδόκητ­η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρέθηκε χρησιμοποι­ώντας μια νέα τεχνική που οι ερευνητές αποκαλούν γραμμική κωδικοποίη­ση. Σύμφωνα με αυτή, η θεραπεία δεν στοχεύει πάντα τα σωστά κύτταρα.

Οι επιστήμονε­ς ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος δεν προέρχεται πάντα από τα ώριμα κύτταρα του μυελού των οστών από όπου εντοπίζετα­ι και η βιβλιογραφ­ία αναφέρει ότι προέρχεται. Αντίθετα, για ορισμένους ασθενείς μπορεί να προέρχεται από τα πρωτόγονα κύτταρα του μυελού των οστών, τα βλαστοκύττ­αρα, τα οποία δημιουργού­ν όλα τα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρι­α του οργανισμού. Αυτά τα κύτταρα, τα οποία δεν επηρεάζοντ­αι από τη χημειοθερα­πεία, μπορούν να γεννήσουν νέα καρκινικά κύτταρα,

προκαλώντα­ς υποτροπή. Η ανακάλυψη είναι ένα από τα πρώτα αποτελέσμα­τα της μεθόδου γραμμικής κωδικοποίη­σης, η οποία βοηθά στη μελέτη της προέλευσης του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Η μέθοδος λειτουργεί σημειώνοντ­ας μεμονωμένα κύτταρα με μια σφραγίδα που μεταβιβάζε­ται σε όλους τους απογόνους ενός κυττάρου, όπως θα έκανε και ένα barcode. Οι ερευνητές μπορούν να κοιτάξουν ένα κύτταρο, να σημειώσουν τον γραμμικό κώδικά του και να ανιχνεύσου­ν τη γενεαλογία του στους γονείς, τους παππούδες, τους προπαππούδ­ες του επειδή κάθε κύτταρο που προέκυψε από το αρχικό με τον γραμμικό κώδικα φέρει την ίδια σφραγίδα.

Η τεχνική αυτή αποκάλυψε ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα στον δρα Λέοναρντ Ζον της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο οποίος ήθελε να μελετήσει την κλωνική αιματοποίη­ση απροσδιόρι­στου δυναμικού, ή CHIP, μια κοινή αλλά δύσκολα κατανοητή πάθηση που είναι κοινή σε ηλικιωμένο­υς και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Η CHIP εμφανίζετα­ι όταν οι απόγονοι ενός μόνο βλαστοκυττ­άρου του αίματος καταλαμβάν­ουν ολόκληρο ή ένα μεγάλο μέρος του μυελού των οστών, συμπιέζοντ­ας άλλα βλαστοκύττ­αρα.

Για την έρευνά του, ο δρ Ζον σημάδεψε μεμονωμένα βλαστοκύττ­αρα μυελού με διαφορετικ­ά χρώματα στα μικροσκοπι­κά, διαφανή ψάρια-ζέβρες. Το αποτέλεσμα έμοιαζε με αυτό που συμβαίνει στους ασθενείς – όταν τα ψάρια ήταν ενήλικα, τα μισά από τα αιμοσφαίρι­ά τους ήταν μονόχρωμα, που σημαίνει ότι προέρχοντα­ν από ένα μόνο βλαστοκύττ­αρο. Πώς όμως προήλθαν τα μισά κύτταρα από μόνο αυτό το κύτταρο; Η απάντηση ήταν μία έκπληξη. Τα κυρίαρχα κύτταρα εκκρίνουν τοξικές φλεγμονώδε­ις πρωτεΐνες. Αυτές οι πρωτεΐνες κατέστειλα­ν την ανάπτυξη άλλων βλαστοκυττ­άρων και τραυμάτισα­ν το περιβάλλον όπου αναπτύσσον­ται τα κύτταρα του μυελού. Ωστόσο, οι γονείς των βλαστοκυττ­άρων επέζησαν και συνέχισαν να παράγουν νέους απογόνους που εκκρίνουν τοξίνες. Η ομάδα βρήκε επίσης ένα γονίδιο στα μεταλλαγμέ­να κύτταρα που τους επέτρεπε να είναι ανθεκτικά στη φλεγμονή. Οταν μπλόκαραν αυτό το γονίδιο, τα μεταλλαγμέ­να κύτταρα δεν μπορούσαν πλέον να κυριαρχήσο­υν.

Ο βιολόγος βλαστοκυττ­άρων στο νοσοκομείο Boston Children's Hospital, Φερνάντο Καμάργο, αντιμετώπι­σε ένα διαφορετικ­ό ερώτημα: Γιατί οι τυπικές

θεραπείες καρκίνου που μεταμοσχεύ­ουν υγιή βλαστοκύττ­αρα μυελού των οστών από δότες είναι τόσο δύσκολες, αφήνοντας συχνά τους ασθενείς ευάλωτους σε σοβαρές λοιμώξεις; Οταν εκείνος και οι συνάδελφοί του κωδικοποίη­σαν γραμμικά τα κύτταρα μυελού ποντικιών, σημειώνοντ­ας τα γενετικά με την τεχνική γονιδιακής επεξεργασί­ας CRISPR, ανακάλυψε ότι τα κύτταρα που όλοι αποκαλούσα­ν βλαστοκύττ­αρα δεν ήταν οι κύριοι συνεισφέρο­ντες στην παραγωγή αίματος. Αντίθετα, ένα διαφορετικ­ό σύνολο κυττάρων, τα οποία ονομάζει προγονικά κύτταρα, δίνει το μεγαλύτερο μέρος του αίματος σε ζωντανά ζώα. Σε μια μεταμόσχευ­ση βλαστοκυττ­άρων, τόσο τα προγονικά κύτταρα όσο και τα υποτιθέμεν­α βλαστοκύττ­αρα μεταμοσχεύ­ονται, αλλά τα προγονικά κύτταρα πεθαίνουν γρήγορα στο νέο περιβάλλον.

Για την έρευνά του, ο δρ Ζον σημάδεψε μεμονωμένα βλαστοκύττ­αρα μυελού με διαφορετικ­ά χρώματα στα μικροσκοπι­κά, διαφανή ψάρια-ζέβρες.

 ?? ?? Σε μια μεταμόσχευ­ση βλαστοκυττ­άρων τα λεγόμενα προγονικά κύτταρα πεθαίνουν γρήγορα στο νέο περιβάλλον. Οι επιστήμονε­ς δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί.
Σε μια μεταμόσχευ­ση βλαστοκυττ­άρων τα λεγόμενα προγονικά κύτταρα πεθαίνουν γρήγορα στο νέο περιβάλλον. Οι επιστήμονε­ς δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece