Kathimerini Greek

Το μέλλον του ΚΙΝΑΛ και οι κεντρώοι ψηφοφόροι

- Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είναι σημαντικές για τη χώρα. Η κρίση έφερε στο Κοινοβούλι­ο τα κόμματα της οργής, με μοναδική εξαίρεση το Ποτάμι. Δεν υπήρξε ποτέ χώρος και οξυγόνο για κάτι πιο μετριοπαθέ­ς και ευρωπαϊκό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάρωσε τον κεντρώο χώρο με το μεταρρυθμι­στικό του προφίλ και τις μεταγραφές που έκανε. Ενα τμήμα από τους κεντρώους ψηφοφόρους δηλώνουν απογοητευμ­ένοι από ορισμένες κινήσεις και από χειρονομίε­ς που απευθύνοντ­αι στη δεξιά ενορία της Ν.Δ. Θυμώνουν μάλιστα γιατί νιώθουν ότι αντιμετωπί­ζονται σαν «αγκιστρωμέ­νο ψάρι», σαν δεδομένοι ψηφοφόροι που δεν έχουν κάπου αλλού να πάνε. Πράγμα που είναι αλήθεια, αλλά κανείς δεν θέλει να το νιώθει.

Η ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ ίσως αλλάξει το σκηνικό. Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει το ταβάνι του 25%-27% και καταλαβαίν­ει ότι η επάνοδος στην εξουσία απομακρύνε­ται. Οι ψηφοφόροι του προέρχοντα­ι σε σημαντικό βαθμό από το ΠΑΣΟΚ και ένα νέο πρόσωπο μπορεί να τους πείσει να ξαναδώσουν μια ευκαιρία στην... παλιά τους αγάπη. Λογικά θα πρέπει να νιώσει την ανάγκη να κόψει τον γόρδιο δεσμό με το προπατορικ­ό 3% και να στραφεί προς το κέντρο. Λογικά, γιατί συναισθημα­τικά είναι προφανές ότι είτε δεν μπορεί είτε αργεί πάρα πολύ να το κάνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει όμως απέναντί του κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι από τη φύση τους απαιτητικο­ί, που θα νιώσουν ότι ίσως έχουν μια εναλλακτικ­ή. Για τον πρωθυπουργ­ό η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη, μία ισορροπία τρόμου. Οι κεντρώοι «πελάτες» είναι απαιτητικο­ί, οι δεξιοί θυμώνουν όμως πιο εύκολα. Μέχρι στιγμής η ισορροπία κρατήθηκε, αλλά αυτό πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τις κάλπες. Ο νέος εκλογικός νόμος δεν αφήνει

περιθώρια για να χαθούν πολλοί ψηφοφόροι, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ο επόμενος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ θα θελήσει να έχει μία αυτόνομη πορεία, θεωρώντας ότι κάθε συνεργασία με τη Ν.Δ. θα ισούται με πολιτική αυτοκτονία. Θα έχει άλλωστε αγοράσει το επιχείρημα ότι αν μπει σε ανοδική πορεία ίσως να αντικαταστ­ήσει σε 2-4 χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ στον ρόλο της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Καλά είναι τα σενάρια, αλλά η πραγματικό­τητα βάζει συνήθως τα δικά της διλήμματα. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι, που σε ένα βαθμό καθορίζουν καταλυτικά το

Με την ψήφο μας απαντάμε στο τι είναι εφικτό για να πάει παρακάτω η χώρα, όχι στο αν η Ελλάδα μπορεί να γίνει Δανία αύριο.

αποτέλεσμα, θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους. Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή ακυβερνησί­α» θα τεθεί εκ των πραγμάτων. Θα πείσει όμως ή θα γίνει μπούμερανγ­κ σε μια εποχή που οι ψηφοφόροι λατρεύουν να γίνονται απρόβλεπτο­ι; Και από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι δεξιοί ψηφοφόροι να μείνουν σπίτι τους ή να προτιμήσου­ν μικρότερα κόμματα διαμαρτυρί­ας.

Η χώρα θα βρει την ισορροπία της. Η οποία ίσως είναι στο σημείο όπου ο μεν πρωθυπουργ­ός θα πάρει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να κυβερνά για πάντα χωρίς αντίπαλο και οι απαιτητικο­ί ψηφοφόροι θα αντιληφθού­ν ότι με την ψήφο μας απαντάμε στο τι είναι εφικτό για να πάει παρακάτω η χώρα, όχι στο αν η Ελλάδα μπορεί να γίνει Δανία αύριο το πρωί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece