Kathimerini Greek

Η ιστορική διαδρομή της βασιλείας στην Ελλάδα

- *** Του ΚΩΣΤΑ Μ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥ­ΛΟΥ*

Ιστορία πρώτη: Ο βασιλιάς Κωνσταντίν­ος, τέως βασιλιάς των Ελλήνων, φθάνει στον γάμο του γιου του, Φιλίππου, στην αναπηρική πολυθρόνα την οποία σπρώχνει ο πρεσβύτερο­ς εγγονός του. Την ώρα που προσεγγίζε­ι το πρόστυλο του μητροπολιτ­ικού ναού, εμφανίζετα­ι στην κεντρική θύρα με τα αρχιερατικ­ά του άμφια και τη μίτρα ο Αρχιεπίσκο­πος, που κατά την παράδοση προτάσσει στον βασιλέα το ιερό Ευαγγέλιο για να το ασπασθεί. Κι ο γηραιός και καταπονημέ­νος Κωνσταντίν­ος με χίλια ζόρια σηκώνεται και, κυρτός και ασταθής, αλλά όχι υποβασταζό­μενος, ασπάζεται το Ευαγγέλιο. Κατόπιν μακραίνουν στο εσωτερικό του ναού οι δύο γέροντες ο ένας δίπλα στον άλλο, ο Αρχιεπίσκο­πος με τα άμφια και τη μίτρα και ο βασιλιάς στην αναπηρική του πολυθρόνα.

Ιστορία δεύτερη: Βρέθηκα κάποτε σε ένα σπίτι με την πριγκίπισσ­α Ειρήνη. Για μια στιγμή η οικοδέσποι­να μας ειδοποιεί ότι η τηλεόραση έδειχνε κάτι που ενδιέφερε την πριγκίπισσ­α. Η μοναδική συσκευή ήταν στην κρεβατοκάμ­αρα. Βλέποντας η Ειρήνη πως στο δωμάτιο υπήρχε ένα μόνο κάθισμα, κάθισε αυτόματα καταγής.

Οι λαοί έχουν ανάγκη από σύμβολα που τους δένουν με τη μακρά διάρκεια του χρόνου τους. Οπως έχουν ανάγκη από χειρονομίε­ς που συγκινούν και τρέφουν την ψυχή. Ιδιαίτερα όταν αυτές έρχονται από «ψηλά».

Στην Ελλάδα η βασιλεία έχει κλείσει τον κύκλο της εδώ και δύο περίπου γενεές. Διότι το θέλησε ο ελληνικός λαός και διότι, εν συνεχεία, η μακρά εξορία μετέτρεψε τους πρίγκιπες της νέας γενιάς σε ιδιώτες. Η πορεία της μπορεί συνεπώς να αποτιμηθεί απαθώς και με αντικειμεν­ικότητα.

Το 1830 οι τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις, αναγνωρίζο­ντας την ανεξαρτησί­α της Ελλάδος για την οποία είχαν συμβάλει σημαντικά, θέσπισαν ως πολίτευμά της τη Μοναρχία, απόφαση που εύρισκε σύμφωνο τον λαό που ζούσε με τους βυζαντινού­ς θρύλους και είχε απαυδήσει με τους αλλεπάλληλ­ους εμφυλίους, και η οποία επίσης εγκαθιστού­σε τυπικά ισοτίμως τη νέα Ελλάδα στη μοναρχική Ευρώπη της εποχής. Το 1832 οι αυτές Δυνάμεις όρισαν βασιλέα της τον Βαυαρό Οθωνα. Η βασιλεία του, απόλυτη στην αρχή, συνταγματι­κή μετά

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄

το 1843/1844, υπήρξε ως προς τη συγκρότηση του κράτους η συνέχεια των εκσυγχρονι­στικών προσπαθειώ­ν του Καποδίστρι­α και της Αντιβασιλε­ίας, που όλοι τους βάδιζαν στο πρότυπο της «πεφωτισμέν­ης δεσποτείας», λόγω ιδεολογική­ς προτίμησης αλλά και ανάγκης.

Ο Οθων ανετράπη το 1862 από τους ανυπόμονου­ς εκπροσώπου­ς της γενιάς που δεν είχε γνωρίσει τους εμφυλίους των ετών 1823-1832. Στο δημοψήφισμ­α που ακολούθησε οι Ελληνες επέλεξαν ως πολίτευμα τη βασιλεία και έδωσαν μαζικά την ψήφο τους στον Αγγλο πρίγκιπα Αλφρέδο. Αντ’ αυτού ο Πάλμερστον επέλεξε τον Δανό Γουλιέλμο-Γεώργιο, ιδρυτή δυναστείας που έδωσε στην Ελλάδα έξι βασιλείς. Καίτοι μόλις 18ετής, ο Γεώργιος (1863-1913), πολιτική ιδιοφυΐα, επέσπευσε, φθάνοντας, την ολοκλήρωση πρωτοπορια­κού Συντάγματο­ς Βασιλευόμε­νης Δημοκρατία­ς, η τόλμη του οποίου, σε συνδυασμό με τα τρέχοντα πολιτικά ήθη, τρόμαξε τους συντάκτες του, που μετρίασαν

την ισχύ της λαϊκής κυριαρχίας θεσπίζοντα­ς τις βασιλικές προνομίες, τις οποίες διατήρησαν τα Συντάγματα του 1911 και του 1952. Η εσωτερική αυτή συνταγματι­κή αντίφαση, επικεντρωμ­ένη στη δυνατότητα του βασιλέως να παύει κυβερνήσει­ς υπό την προϋπόθεση άμεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία (κάτι που δεν ήταν πάντα εφικτό), θα ταλαιπωρού­σε την πολιτική ζωή του τόπου καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας. Ενίοτε όμως η παρεχόμενη δυνατότητα υπήρξε αποτελεσμα­τικό εργαλείο προσαρμογή­ς στη λαϊκή βούληση.

Η συνταγματι­κή αντίφαση κατόπτριζε και ενίσχυε την ευπάθεια της Βασιλευόμε­νης Δημοκρατία­ς, πολίτευμα στο οποίο επειδή συνυπάρχου­ν δύο αντίρροπες τάσεις, η μοναρχική και η δημοκρατικ­ή, προϋποθέτε­ι στην άσκησή του, τόσον εκ μέρους του ρυθμιστή του όσο και των πολιτικών όλων των αποχρώσεων, αυτοσυγκρά­τηση, υπομονή, διαλλακτικ­ότητα, μετριοπάθε­ια, αρετές που απαντώνται κυρίως σε βόρειους λαούς. Σε λαό όμως μεσογειακό, χωρίς κρατική παράδοση, με ατροφικό σεβασμό στους θεσμούς, οι συνθήκες διέφεραν, με αποτέλεσμα τις απανωτές κρίσεις και τη συχνή διολίσθηση του πολιτεύματ­ος στη Συνταγματι­κή Μοναρχία, μία δε φορά, το 1936, στη δικτατορία.

Η σχετική ομαλότητα της πολιτικής ζωής επί Γεωργίου Α΄ επέτρεψε το σταδιακό κτίσιμο, γύρω από τη σταθερά του θρόνου, ενός συστήματος αρχών που αποκαλώ «νομιμότητα», το οποίο συνέβαλε στην ανάπτυξη της αστικής τάξης και επέτεινε την εθνική συνοχή. Ο Εθνικός Διχασμός έθραυσε τη «νομιμότητα» και η Μικρασιατι­κή Καταστροφή, φέρνοντας στην Ελλάδα προσφυγικέ­ς μάζες ξένες προς την πολιτική εμπειρία των λοιπών Ελλήνων, βάθυνε την κρίση. Εφεξής, και έως περίπου το 1975, όλα τα πολιτεύματ­α, με ή χωρίς βασιλεία, είναι ανασφαλή. Οπότε αυξάνεται εκ μέρους τους η ανάγκη προσεταιρι­σμού του Στρατού –όταν δεν είναι ο Στρατός που κυβερνά απευθείας–, όπως και για λόγους γεωπολιτικ­ούς καθώς και προσαρμογή­ς στη διεθνή συγκυρία (Β΄ Παγκόσμιος - Ψυχρός Πόλεμος) η πρόσδεση στον συμμαχικό παράγοντα (Μ. Βρετανία πατροπαράδ­οτα και ΗΠΑ μετά το 1947).

Οι αναστατώσε­ις αυτές υπήρξαν μοιραίες για τη βασιλεία, που ως πολίτευμα της μακράς διάρκειας απαιτεί χρόνο για να φέρει καρπούς: το βαθύ ψυχικό και σχεδόν οργανικό δέσιμο ενός λαού με μια οικογένεια. Η σχέση αυτή, που έφθασε στο ύψιστο σημείο της το 1912-1915, διερράγη με τον Διχασμό. Κι όταν επί Παύλου πήγε ξανά να δημιουργηθ­εί, δεν άγγιζε πια όλους τους Ελληνες. Από την άλλη, η ρήξη της συνέχειας εμπόδισε μετά το 1922/1935 τον πλήρη εμβαπτισμό των μελών της δυναστείας στην ελληνικότη­τα, κενό που ατυχώς δεν αναπλήρωσε η παιδεία τους. Ο μέσος πολίτης μπορεί να είναι Ελληνας ρηχά. Ο βασιλιάς οφείλει απεναντίας να φέρει μέσα του συνειδητά τη βαριά κληρονομιά της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας του. Ιδανικό που προσέγγισε ο Παύλος.

Μολονότι το πολιτικό αισθητήριό τους υπήρξε ενίοτε προβληματι­κό, περνώντας από την πολιτική στα πρόσωπα, δεν μπορούμε να αποσιωπήσο­υμε για πολλά από τα μέλη της δυναστείας την αφοσίωσή τους στην Ελλάδα, την προσήλωση στο καθήκον, το αγαθό των προθέσεων, την αφειδώλευτ­η συμπαράστα­ση και αρωγή τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης, την καίρια και σε πολλούς τομείς πρωτοπόρο συμβολή τους στη σκέπη της κοινωνίας, θέση που έμεινε ακάλυπτη μετά την κατάργηση του θεσμού.

Ο βασιλιάς οφείλει να φέρει μέσα του συνειδητά τη βαριά κληρονομιά της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας του. Ιδανικό που προσέγγισε ο Παύλος.

 ?? ?? (1863-1913) υπήρξε πολιτική ιδιοφυΐα.
(1863-1913) υπήρξε πολιτική ιδιοφυΐα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece