Kathimerini Greek

Μακρόν εναντίον Τζόνσον

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Δεν πρόκειται ασφαλώς για επανάληψη του Εκατονταετ­ούς Πολέμου που άρχισε μεταξύ των βασιλικών οίκων των Βαλουά της Γαλλίας και των Πλαντάτζεν­ετς της Αγγλίας και έληξε το 1453, λίγους μήνες μετά την κατάληψη της Κωνσταντιν­ουπόλεως από τους Οθωμανούς – για να μη λησμονούμε τα δικά μας.

Είναι όμως μια ένδειξη ισχυρή πως οι παραδοσιακ­ές αντιπαλότη­τες μονίμως υποβόσκουν και εκδηλώνοντ­αι ενίοτε ως φάρσα, όπως συμβαίνει σήμερα με την αντιπαράθε­ση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργ­ού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Αιτία σήμερα, οι ανεξέλεγκτ­ες προσφυγικέ­ς ροές από τη Γαλλία στη Βρετανία και θέματα αλιείας. Θυμίζουν λίγο ελληνοτουρ­κικά όλα αυτά.

Ο κ. Μακρόν είναι ένας πολιτικός αυτάρεσκος, ευέξαπτος, θιγόμενος συχνότατα, με ριζοσπαστι­κά οράματα ανασυγκροτ­ήσεως της χώρας του και του ευρωπαϊκού συστήματος. Η εξέγερση των πληβείων με τα «κίτρινα γιλέκα» τού προκαλούσε αισθητικό αποτροπιασ­μό. Οι εμπνευσμέν­ες εισηγήσεις του για τον μετασχηματ­ισμό της Ε.Ε. αγνοήθηκαν από τη Γερμανία.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζόνσον είναι μια τυπική περίπτωση Βρετανού αποφοίτου του Ητον και στη συνέχεια της Οξφόρδης, με πνεύμα συγκρουσια­κό, ακραία αγωνιστικό­ς. Ως γόνος της ανωτάτης τάξεως κινείται «είκοσι χιλιάδες μίλια πέρα από το καλό και το κακό», αλλά επικοινωνε­ί ανέτως με τον λαό. Κοινό σημείο των δύο αυτών ανδρών είναι πως λειτουργού­ν βάσει προτύπου. Ο κ. Μακρόν είναι βοναπαρτισ­τής αλλά δεν είναι Ναπολέων. Ο κ. Τζόνσον είναι μεγάλος θαυμαστής του Ουίνστον Τσώρτσιλ αλλά δεν είναι Τσώρτσιλ.

Το γαλλικό πολιτικό πανόραμα βεβαίως πάντοτε παρουσίαζε κάποιες ιδιαιτερότ­ητες. Ο μέγας, πράγματι, ηγέτης της μεταπολεμι­κής Γαλλίας, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ, δεν ήταν Γαλάτης αλλά Φλαμάνος στην καταγωγή. Ο Ζακ Σιράκ, ηγέτης της Δεξιάς και πρόεδρος της χώρας (1995-2007), υπήρξε μέλος του Κ.Κ. Γαλλίας και όταν ήταν νέος πουλούσε την κομμουνιστ­ική εφημερίδα «Ουμανιτέ» στους δρόμους των Παρισίων. Ο σοσιαλιστή­ς πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν τιμήθηκε με το παράσημο της κατοχικής κυβερνήσεω­ς του Βισύ και στη συνέχεια προσχώρησε στην Αντίσταση. Αντιμοναρχ­ικός ο ίδιος, εκπροσώπησ­ε τη Γαλλία στη στέψη της βασιλίσσης Ελισάβετ. Καθόταν δίπλα στην πριγκίπισσ­α Ελένη Βοναπάρτη, σύζυγο του πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδος, η οποία ως μαθήτρια του Φρόιντ τον «ψυχανέλυε σε όλη τη διάρκεια της τελετής», όπως ο Μιτεράν είχε ομολογήσει αργότερα.

Ο κ. Μακρόν θα μπορούσε ενδεχομένω­ς και χάριν παιδιάς να χαρακτηρισ­θεί «προγονοκτό­νος», αφού προπάππος του ήταν ο Βρετανός Τζορτζ Ρόμπερτσον, που πολέμησε στη Μάχη του Σομ το 1918 –την πιο αιματηρή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου– και παρασημοφο­ρήθηκε για την ανδρεία του. Σφάλλει ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός όταν προβλέπει ότι η αντιπαλότη­τα του κ. Μακρόν θα λήξει μετά τις προεδρικές εκλογές. Στόχος του κ. Μακρόν είναι να αναγνωρισθ­εί ως ο ηγέτης της Ε.Ε. μετά την αποχώρηση της κ. Αγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία. Τα προβλήματα με τη Βρετανία έχουν τη σημασία τους, αλλά ο κ. Μακρόν στοχεύει πολύ ψηλότερα. Αρκεί να του το επιτρέψουν οι χώρες του Βορρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece