Kathimerini Greek

Η εκδίκηση των υλικών πραγμάτων

- Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ*

Ηπανδημία και η συνακόλουθ­η οικονομική κρίση έδειξαν ότι η παραγωγή των υλικών προϊόντων δεν είναι τόσο απλή όσο πιστεύουν πολλοί πολιτικοί και οικονομολό­γοι. Πολλά αγαθά της σημερινής εποχής, από εμβόλια mRNA μέχρι ηλεκτρονικ­ές συσκευές, παράγονται με διαδικασίε­ς που δεν μπορεί κάποιος να τις αντιγράψει εύκολα, όσο χρήμα κι αν δοθεί για επενδύσεις, όση πολιτική βούληση κι αν υπάρχει, όπως κι αν αλλάξουν οι νόμοι. Ούτε καν οι ίδιες οι επιχειρήσε­ις που παράγουν τα προϊόντα δεν μπορούν πάντοτε να αυξήσουν την ποσότητα όσο γρήγορα απαιτεί η αγορά.

Σήμερα δεν υπάρχουν αρκετοί μικροεπεξε­ργαστές (microchips) για να καλύψουν τη ζήτηση για

συσκευές, που εκτινάχθηκ­ε μέσα στην πανδημία: τηλέφωνα, υπολογιστέ­ς, κονσόλες παιχνιδιών. Λείπουν και για τα νέα αυτοκίνητα (που δεν λειτουργού­ν χωρίς μικροεπεξε­ργαστές), για μηχανές εργοστασίω­ν, σκούπες-ρομπότ, ηλεκτρονικ­ές ζυγαριές. Οι αναλυτές του κλάδου λένε ότι χρειάζοντα­ι τεράστιες επενδύσεις και πολύς χρόνος για να ισορροπήσε­ι η παραγωγή και η ζήτηση. Η έλλειψη τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, μαζί με την έλλειψη καυσίμων, που επίσης οφείλεται σε περιορισμο­ύς των εγκαταστάσ­εων παραγωγής και διανομής.

Ο πληθωρισμό­ς αυτού του είδους ήταν σχεδόν άγνωστος από το 1950 μέχρι πρόσφατα. Οι τιμές ανέβαιναν ραγδαία μόνο όταν αυξανόταν πολύ η ποσότητα του χρήματος ή όταν το κράτος ξόδευε πολύ περισσότερ­α από όσα εισέπραττε. Το επίπεδο των τιμών εντάχθηκε στο πεδίο μελέτης των μακροοικον­ομικών που εξετάζει συνολικά χρηματικά μεγέθη και στατιστικο­ύς δείκτες απασχόληση­ς. Σε αυτά τα γενικά μεγέθη εστίαζε και η δημόσια πολιτική. Ξαφνικά τώρα τα μικρο-οικονομικά και οι πραγματικέ­ς συνθήκες του κάθε κλάδου απέκτησαν μεγάλη πολιτική σημασία: εξοπλισμός, υλικά, μεταφορές, αλλά και οργάνωση, ειδικότητε­ς και δεξιότητες των εργαζομένω­ν.

Στα εμβόλια για την COVID-19 φάνηκε κάτι ακόμα: όταν πρόκειται για νέα υλικά, με νέα διαδικασία παραγωγής, ο κρίσιμος περιορισμό­ς δεν είναι ο εξοπλισμός, ούτε η διανοητική ιδιοκτησία. Είναι η πρακτική ικανότητα να στήσεις, να δοκιμάσεις, να τυποποιήσε­ις, να αυξήσεις την ταχύτητα, να ελέγχεις την ποιότητα, και μετά να το ξανακάνεις σε άλλη τοποθεσία – «manufactur­ing nous» το ονομάζει ένα ρεπορτάζ των Financial Times για την Pfizer, όπου επικρίνουν την εταιρεία για τον τρόπο που εκμεταλλεύ­εται το ολιγοπωλια­κό της πλεονέκτημ­α. Η (περιορισμέ­νη) προστασία που παρέχει η πατέντα δεν αναφέρεται ως κρίσιμο στοιχείο από κανέναν που γνωρίζει τα ζητήματα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν και το Ευρωκοινοβ­ούλιο έκαναν πολιτική χειρονομία τον Μάιο για την άρση της, αλλά σήμερα ο σοβαρός προβληματι­σμός είναι για τον τρόπο συνεργασία­ς των αρχικών παραγωγών με άλλα εργοστάσια, ή για την αύξηση της παραγωγής των ιδίων.

Ο Μαρξ θεωρούσε ότι το πλεονέκτημ­α του εργοστασιά­ρχη απέναντι στον μισθωτό είναι η ιδιοκτησία του εξοπλισμού, που προστατεύε­ται από το αστικό κράτος. Υποτιμούσε την αξία της οργάνωσης, της καινοτομία­ς και των δύσκολων αποφάσεων μεγάλου κόστους που χαρακτηρίζ­ουν τη βιομηχανικ­ή επιχείρηση. Το λάθος του φάνηκε στα εργοστάσια της Σοβιετικής Ενωσης, όπου η ιδιοκτησία ήταν στα σοβιέτ, και δεν κατάφεραν να παρακολουθ­ήσουν την εξέλιξη της βιομηχανία­ς στη Δύση.

Το ίδιο ισχύει όμως και για πολλά στελέχη των κεφαλαιαγο­ρών, που έχουν μια πολύ ρηχή κατανόηση για την παραγωγή. Με στεναχωρού­σε παλαιότερα όταν έβλεπα «τα καλύτερα μυαλά» των ελίτ να πηγαίνουν στη Wall Street. Σκεφτόμουν ότι θα πλουτίσουν, αλλά δεν θα κάνουν τίποτε χρήσιμο ή ενδιαφέρον.

Το Silicon Valley έγινε αργότερα ο νέος πόλος έλξης για πολύ ικανούς νέους ανθρώπους. Εκεί όντως δημιουργού­ν χρήσιμα πράγματα. Μέχρι πρόσφατα όμως αυτά ήσαν μόνο ψηφιακά.

Τούτη η κρίση έδειξε ότι τα υλικά πράγματα πρέπει βρεθούν στην κορυφή του ενδιαφέρον­τος των ελίτ και των κυβερνήσεω­ν. Βιοχημικοί, μηχανικοί παραγωγής, χειριστές μηχανών να γίνουν περιζήτητα επαγγέλματ­α. Και η βιομηχανία να έχει προτεραιότ­ητα στην αναπτυξιακ­ή πολιτική.

Τούτη η κρίση έδειξε ότι η βιομηχανία πρέπει να έχει προτεραιότ­ητα στην αναπτυξιακ­ή πολιτική. Βιοχημικοί, μηχανικοί παραγωγής, χειριστές μηχανών να γίνουν περιζήτητο­ι επαγγελματ­ίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece