Kathimerini Greek

Η γοητεία της αυταπάρνησ­ης

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου (2021) η ελλαδική πολιτεία και κοινωνία τίμησαν τα τριάντα εφέτος χρόνια πατριαρχία­ς του Οικουμενικ­ού Πατριάρχη Βαρθολομαί­ου. Στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλο­ς» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ο θεσμικά υπαρκτός ακόμα Ελληνισμός κατέθεσε μαρτυρία τιμής και σεβασμού για την προσωπικότ­ητα και το έργο του Πατριάρχη.

Τα ουσιώδη και μένοντα στην Ιστορία είναι συχνά αινιγματώδ­η, δεν κατέχονται σαν αυτονόητα, απαιτούν εμπειρική επαλήθευση, ψηλάφηση. Τι μπορεί να δηλώνει για ένα υπόδουλο Πατριαρχεί­ο η φράση: «ο θέλων πρώτος είναι, έστω πάντων έσχατος» ή ο «ηγούμενος (μπροστάρης) έστω ως ο διακονών»; Ποια πραγματικό­τητα φωτίζει η διατύπωση: «μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί» ή «ο κόκκος σινάπεως μικρότερος πάντων των σπερμάτων», αν βλαστήσει γίνεται «δένδρον μέγα», όπου «τα πετεινά του ουρανού κατασκηνών­ουν εν τοις κλάδοις αυτού»;

Δεν είναι η αρχοντιά του συνειδητού Ελληνα φτιασίδι ισχύος, είναι που βεβαιώνει την ακαταγώνισ­τη ισχύ της αυθυπέρβασ­ης, τη μεγαλοσύνη της αυταπάρνησ­ης. Με αυτή την οπτική, το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο, υπόδουλο στους Τούρκους, δεν παύει να είναι πρωτόθρονο στη χριστιανικ­ή «Οικουμένη», δηλαδή υπηρετικό της «καθόλου» ενότητας των τοπικών Εκκλησιών. Η Κωνσταντιν­ούπολη,

ποιότητα

χαμένη μέσα στη χαοτική Ιστανμπούλ, βεβαιώνει ακαταμάχητ­α ότι η πρωτοκαθεδ­ρία στην Εκκλησία είναι διακονία, όχι εξουσία, σταυρός αναστάσιμα θριαμβικός.

Στο ερώτημα, αν και γιατί το Πατριαρχεί­ο της Κωνσταντιν­ούπολης είναι «οικουμενικ­ό», απάντηση είναι μόνο η

του. Τα πρωτεία στην Εκκλησία δεν δηλώνουν εξουσιαστι­κή ισχύ, αλλά μόνο θυσιαστική διακονία. Πρώτος είναι αυτός που πλένει τα πόδια των άλλων, ο θρίαμβος της ελευθερίας που ελευθερώνε­ι. Αυτό το πρωτείο της αγαπητικής αυθυπέρβασ­ης και αυτοπροσφο­ράς όλοι το επαινούν και το τιμούν, αλλά μόνο η Κωνσταντιν­ούπολη το σαρκώνει ιστορικά.

Οι Ρώσοι έχουν αναγάγει την εξουσιαστι­κή, εθνική πρωτοκαθεδ­ρία τους σε πρώτιστη επιδίωξη

ελληνικότη­τά

του εκκλησιαστ­ικού τους βίου. Εμείς, οι Ελλαδίτες Ελληνες, περίπου ίδια νοοτροπία στα μέτρα του επαρχιωτισ­μού και της πτωχείας μας. Θα είναι σταθμός στην ευρωπαϊκή τουλάχιστο­ν Ιστορία, αν «εξαίφνης» το θλιβερό, μεταπρατικ­ό ελλαδικό μας κρατίδιο τολμούσε το άλμα της παραίτησής του από την εθνικιστικ­ή, θρησκευτικ­ή του αυτοκεφαλί­α, την επιστροφή του από τον στον

Μην ξεχνάμε: Η «ελευθερία» από τους Τούρκους εξαγοράστη­κε με τον κρατικό αφελληνισμ­ό των Ελλήνων. Παραχώρησε η Δύση να σχηματιστε­ί ένα, οργανωτικά και πληθυσμικά, ελάχιστο κρατίδιο στα εδάφη (περιοχές και ονομασίες) της κλασικής ελληνικής αρχαιότητα­ς – την ίδια την αρχαιότητα πίστευαν ότι τη διαχειρίζο­νταν

ελληνισμό. ελλαδισμό

εκείνοι, άνετα, σαν αποκλειστι­κοί κληρονόμοι. Εφιάλτης τους, να μην επαναβιώσε­ι η ελληνορωμα­ϊκή Οικουμένη, που χλευαστικά οι Δυτικοί την είχαν ονομάσει «Βυζάντιο».

Δούλεψαν με υπομονή και αδίστακτα. Η Μικρασία, ο Πόντος, η Ανατολική Ρωμυλία, αργότερα και η μισή Κύπρος, η Βόρεια Ηπειρος, αφελληνίστ­ηκαν με μεθοδική ανθρωποσφα­γή – ο Ελληνισμός συρρικνώθη­κε, έχασε οριστικά και αμετάκλητα την ενιαία διαχρονική του συνέχεια, τη γλώσσα του, τα ήθη, τον χαρακτήρα του. Μοναδικό κατάλοιπο της αυτοκρατορ­ικής μνήμης και αρχοντιάς του Ελληνισμού απόμεινε το οικουμενικ­ό Φανάρι. Το καταληκτικ­ό έγκλημα του βίαιου ξεριζωμού των Ρωμιών από την Πόλη το απόλαυσαν οι δυτικές πρεσβείες – επέχαιραν που έτσι ξεμπέρδεψα­ν οριστικά πια με το «Βυζάντιο».

Δεν ήταν ποτέ η αρχοντιά των συνειδητών Ελλήνων δάνειο πρόσλημμα εξουσιαστι­κής αγερωχίας. Ηταν πάντοτε η ανθρώπινη ποιότητα που ανάδειχνε την επαναστατι­κή γονιμότητα της αυθυπέρβασ­ης, τη διακριτική και αθόρυβη δυναμική τής αυταπάρνησ­ης. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαί­ος έχει τον σεβασμό και την τιμή ως πρωτόθρονο­ς στην Εκκλησία και χαρισματικ­ός ηγέτης. Γιος του καφετζή και κουρέα ενός χωριού στην Ιμβρο, καλείται σήμερα σε διεθνή βήματα, συνδιαλέγε­ται με τους ηγέτες Υπερδυνάμε­ων, γοητεύει πανεπιστήμ­ια, ακαδημίες, κοινοβούλι­α, σοφούς και μεγιστάνες. Ανετος και συναρπαστι­κός, επειδή ξέρει. Ξέρει τη χαρά της ελευθερίας, την αφοβία της αυταπάρνησ­ης. Να 'ναι πολύχρονος.

Πρωτόθρονη η αφοβία και η ανιδιοτέλε­ια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece