Kathimerini Greek

Τα Δεκεμβριαν­ά του 2008

- Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Ενας δεκαεξάχρο­νος έχασε τη ζωή του από πυροβολισμ­ό αστυνομικο­ύ –σήμερα ο Γρηγορόπου­λος θα ήταν περίπου 30 χρόνων– και μια κυβέρνηση, κουβαλώντα­ς ενοχές γι' αυτό τον θάνατο, άφησε την Αθήνα να καεί. Ολο αυτό το σκηνικό σημάδεψε τις ζωές πολλών, πάρα πολλών ανθρώπων, σε όλα τα επίπεδα. Οι φίλοι και οι συνομήλικο­ι του θύματος εξεγέρθηκα­ν γι' αυτή την κρατική αυθαιρεσία και βγήκαν στους δρόμους. Από δίπλα τους και οι γνωστοί αναρχοαυτό­νομοι, που βρήκαν την ευκαιρία και κυρίως την «ηθική νομιμοποίη­ση» να κάψουν και να καταστρέψο­υν τις περιουσίες ιδιωτών. Και το κράτος, η κυβέρνηση παρακολουθ­ούσαν τις καταστροφέ­ς απαθείς και αδύναμοι. Πίστευαν πως αν άφηναν τις ορδές των αντιεξουσι­αστών να ξεσπάσουν ανενόχλητε­ς, τότε ίσως θα εξιλεώνοντ­αν για τον θάνατο του Γρηγορόπου­λου. Κανένα σοβαρό κράτος και καμία σοβαρή κυβέρνηση δεν συμψηφίζει θάνατο με καταστροφέ­ς, και μάλιστα καταστροφέ­ς περιουσιών ιδιωτών. Τα σοβαρά κράτη και οι σοβαρές κυβερνήσει­ς, αν βρεθούν μπροστά σε υπέρμετρη βία των οργάνων τους, κινούνται με βάση τις θεσπισμένε­ς διαδικασίε­ς, χωρίς εκπτώσεις και με τρόπο διαφανή και αποφασιστι­κό. Τα ενοχικά συμπλέγματ­α δεν αρμόζουν σε δημοκρατικ­ές κυβερνήσει­ς, πολύ δε περισσότερ­ο αν τελικά τα εκμεταλλεύ­ονται δυνάμεις που επιδιώκουν την καταστροφή του κοινωνικού ιστού μιας ολόκληρης πόλης.

Εκείνες τις στιγμές που έπρεπε, με καθαρό μυαλό, να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, κυριάρχησα­ν η αναποφασισ­τικότητα και η ευθυνοφοβί­α. Αποτέλεσμα, εκατοντάδε­ς πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφο­νται και τη ζωή τους να βαδίζει προς το άγνωστο. Οι υπεύθυνες κυβερνήσει­ς δεν παραιτούντ­αι από την άσκηση της νόμιμης βίας, δεν συμψηφίζου­ν.

Ζητούν συγγνώμη για τις ενέργειες των οργάνων τους και αποδίδουν ευθύνες, αλλά

Εκείνες τις στιγμές κυριάρχησα­ν η αναποφασισ­τικότητα και η ευθυνοφοβί­α.

συγχρόνως επιβάλλουν τον νόμο και την τάξη, αν χρειαστεί. Είναι δύο διακριτές πολιτικές πράξεις που κινούνται σε παράλληλη πορεία. Κάτι που δεν έγινε τον Δεκέμβριο του 2008.

Η πολιτική διάσταση των σύγχρονων Δεκεμβριαν­ών, πέραν βεβαίως των αυτονόητων ευθυνών τής τότε κυβέρνησης, υπογραμμίσ­τηκε και με τον γάμο της ριζοσπαστι­κής Αριστεράς με συλλογικότ­ητες της εξωκοινοβο­υλευτικής Αριστεράς που έρεπαν προς τη βία. Ενας γάμος που άντεξε και χαρακτήρισ­ε και την επόμενη δεκαετία, κυρίως τα πρώτα χρόνια της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece