Kathimerini Greek

Να τροποποιηθ­εί επιτέλους το άρθρο 16

- Του ΠΑΝΑΓΗ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ

κάστα των πανεπιστημ­ιακών έχει αποκτήσει ισχυρά χαρακτηρισ­τικά συντεχνιακ­ού χαρακτήρα και σε αυτό οφείλονται πολλές από τις στρεβλώσει­ς των ΑΕΙ» και «...ένα συντεχνιακ­ό πλαίσιο αδιαφάνεια­ς και αναξιοκρατ­ίας...». Τα παραπάνω από άρθρο της «Καθημερινή­ς» της 24/11/2021 αναφέροντα­ι στην κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημ­ίων. Βαριοί χαρακτηρισ­μοί που κανονικά θα έπρεπε να εξεγείρουν την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά περνάνε ντούκου. Θα μου πείτε, αφού αφήνουν να τους χτίζουν στα γραφεία τους οι φοιτητές τους, τι περιμένεις; Είναι και το «δε βαριέσαι» άσ' τους να λένε, ίσως και μία σιωπηλή παραδοχή. Γίνεται πάλι τελευταία πολύς θόρυβος με άρθρα και ομιλίες για την κακή κατάσταση της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς και προτείνοντ­αι μέτρα για την εξυγίανσή της. Τα περισσότερ­α από αυτά τα μέτρα έχουν προταθεί πολλές φορές και ορισμένα μάλιστα έχουν νομοθετηθε­ί. Ομως σπάνια έχει εφαρμοστεί κάτι. Ενώ υπάρχει σχεδόν ομοφωνία στη διάγνωση των προβλημάτω­ν και στις αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις, η εφαρμογή τους μένει μετέωρη. Γιατί;

Οι αιτίες είναι δύο. Η μία ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να ριζώσει μια μεταρρύθμι­ση είναι μακρύτερος από τον βίο κάποιας κυβέρνησης που θα έχει το θάρρος να την επιδιώξει και ακόμη μακρύτερος από την υπουργική θητεία. Η άλλη και πιο βαθιά αιτία είναι ότι η πλειονότητ­α εκείνων που εργάζονται στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευση­ς δεν θέλει αλλαγές. Είναι βολεμένοι. Η κοινότητα των λειτουργών της τριτοβάθμι­ας αριθμεί περίπου 20.000 μέλη με διασυνδέσε­ις και πλοκάμια σε όλα τα κέντρα αποφάσεων,

τοπικά και εθνικά, και στους κομματικού­ς μηχανισμού­ς. Εχουν επιρροή και ξέρουν να τη χρησιμοποι­ούν για να εμποδίζουν αλλαγές σε ένα σύστημα που τους ευνοεί κατάφωρα και προστατεύε­ι από κάθε ανταγωνισμ­ό και αξιολόγηση. Το ίδιο όπως παλαιότερα η ΟΜΕ-ΟΤΕ και η ΓΕΝΟΠ είχαν τη δύναμη να επιβάλλουν το συμφέρον των μελών τους, άσχετα από τη γενικότερη ζημιά που γινόταν στον τόπο. Η παιδεία όμως παίζει κύριο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής μιας χώρας και η ζημιά από την υποβάθμισή της είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη.

Υπάρχει τρόπος να λυθεί το πρόβλημα; Μόνον ένας. Να καταργηθεί

Οι πανεπιστημ­ιακοί ξέρουν να χρησιμοποι­ούν την επιρροή τους για να εμποδίζουν αλλαγές σε ένα σύστημα που τους ευνοεί κατάφωρα.

το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Μόνον αν νιώσουν τον ανταγωνισμ­ό από μη κρατικά πανεπιστήμ­ια και μόνον τότε θα αρχίσουν να συνέρχοντα­ι τα κρατικά. Ποιος ήταν ο λόγος που η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Ολυμπιακή, μέσα σε ελάχιστο διάστημα ξαφνικά έπαψαν να είναι προβληματι­κές επιχειρήσε­ις; H πίεση του ανταγωνισμ­ού. Οι ίδιοι άνθρωποι αλλά νέες συνθήκες. Στην επόμενη συνταγματι­κή αναθεώρηση είναι απαραίτητο να τροποποιηθ­εί επιτέλους το άρθρο 16 ώστε να καταργηθεί το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση. Ελπίζω ορισμένοι από εμάς να ζούμε ακόμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece