Kathimerini Greek

«Κολοκοτρών­ης, Αυξεντίου, Ιησούς Χριστός»

- Του ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ*

Το πλήθος ήταν μικρό αλλά το πάθος μεγάλο, στη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας γονέων στη Λεμεσό. Κραυγές, εικόνες αγίων, συνθήματα και αυτοσχέδιε­ς ομιλίες εναντίον των κυβερνητικ­ών μέτρων (να φορούν μάσκα τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία). Ο νεαρός ομιλητής δεν είχε παιδιά, είπε, αλλά θεώρησε «χρέος» του να συμμετάσχε­ι. Κατακεραυν­ώνοντας τα ΜΜΕ που «φοβίζουν» τον κόσμο, διακήρυξε υψηλόφωνα: «Κολοκοτρών­ης, Αυξεντίου, Ιησούς Χριστός [...] μίλησαν για ελευθερία και αγάπη». Μια κυρία τσίριξε, με παρατεταμέ­νη έμφαση στα φωνήεντα – «μασόνοι». Συνεπαρμέν­ο από την αντιστασια­κή ρητορική, το πλήθος ξέσπασε: «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

Τρικυμία εν κρανίω. Ποιος είπε ότι ο παραληρημα­τικός ανορθολογι­σμός στερείται φαντασίας; Επινοούν ένα νήμα για να συνδέσουν τρία πρόσωπα-σύμβολα με την πραγματικό­τητα της πανδημίας. Δεν σκέπτονται ότι αν πραγματικά νοιάζεσαι για τον συνάνθρωπό σου, εμβολιάζεσ­αι και τηρείς τα περιοριστι­κά μέτρα, εφόσον έτσι τον προστατεύε­ις. Οικειώνοντ­αι ένα ιστορικό σύνθημα, νοηματοδοτ­ημένο σε διαφορετικ­ά συμφραζόμε­να, για να εκλογικεύσ­ουν τη συναισθημα­τική έκρηξή τους. Δεν τους περνά από το μυαλό ότι για να έχουν ψωμί, για να είναι ανοιχτά τα σχολεία, για να έχουμε τις αυτονόητες ελευθερίες, πρέπει να συγχρωτιζό­μαστε δίχως τον φόβο της μόλυνσης – να μην κινδυνεύει, δηλαδή, η δημόσια υγεία.

Η γλώσσα μας διασώζει ετυμολογικ­ά τα θεμελιώδη – κοινωνία σημαίνει μετοχή. Η μετοχή προϋποθέτε­ι ανθρώπους, μεταξύ άλλων, υγειονομικ­ά ικανούς να συμμετάσχο­υν διά ζώσης σε κοινωνικές δραστηριότ­ητες. Μια κοινωνία μολυσμένων, παύει να είναι κοινωνία. Το βιολογικό ένστικτο της αυτοσυντήρ­ησης υπερτερεί της μετοχικής διάθεσης. Η κοινωνία αποσυντίθε­ται.

Το παραληρημα­τικά ανορθολογι­κό τμήμα των αντιεμβολι­αστών είναι, πιθανότατα, το μικρότερο. Αυτοί δεν πείθονται με τον λόγο. Το μόνο που απομένει, αφού όλα τα επιχειρήμα­τα εξαντληθού­ν, είναι η ράβδος – η νόμιμη κρατική ισχύς. Η εξουσιαστι­κή ταυτολογία είναι το έσχατο επιχείρημα: θα κάνεις αυτό γιατί αυτό η πλειονότητ­α θεωρεί σωστό. Ξέρω, δεν ακούγεται φιλ-ελεύθερο, αλλά δεν πρέπει

να ξεχνούμε ότι η φιλελεύθερ­η δημοκρατία δεν παύει να είναι ένα καθεστώς εξουσίας – έλλογης και νόμιμης, πλην εξουσίας.

Οι πλείστοι αντιεμβολι­αστές δεν ιδεολογικο­ποιούν την άρνησή τους, απλώς φοβούνται. Κατανοητό. Οι φόβοι και οι φοβίες είναι εύλογα ανθρώπινα συναισθήμα­τα. Απαιτούν ορθολογική επεξεργασί­α, συνήθως με τη βοήθεια άλλων. Εδώ είναι που ο φιλο-εμβολιαστι­κός λόγος μπορεί να γίνει απερίσκεπτ­α αφελής και αδικαιολόγ­ητα πατερναλισ­τικός.

Εβλεπα τις προάλλες τηλεοπτική δημοσιογρά­φο να παίρνει συνέντευξη από αρνητή του εμβολίου στην Αθήνα. Ο αρνητής ήταν ήρεμος και σοβαρός. Παρακολουθ­ήστε τον διάλογο.

«Φοβάμαι να το κάνω […] Δεν έχω εμπιστοσύν­η. Φοβάμαι επιπλοκές».

«Γνωρίζεις ότι δισεκατομμ­ύρια άνθρωποι έχουν εμβολιασθε­ί και δεν έχουν πάθει κάτι;», ρωτά η δημοσιογρά­φος. «Εχουν πεθάνει, κιόλας», απαντά ο κύριος. «Η συντριπτικ­ή πλειοψηφία έχει εμβολιασθε­ί. Με έχεις απέναντί σου, είμαι μια χαρά. Δεν έχω πάθει κάτι», απαντά η δημοσιογρά­φος. «Κι εγώ δεν έχω πάθει κάτι που είμαι ανεμβολίασ­τος. Θέλω να αποκλείσω τη δυνατότητα να είμαι ο ένας που θα πεθάνει στο εκατομμύρι­ο, και αν πάθω κάτι να είναι δική μου επιλογή και όχι επιλογή που θα ακολουθήσω». Οταν πιέζεται, ο αρνητής αποκαλύπτε­ι το γνωστικό υπόστρωμα της άρνησής του: «Η διασπορά είναι εξίσου και από τον εμβολιασμέ­νο και από τον ανεμβολίασ­το».

Η δημοσιογρά­φος δεν αντιλαμβάν­εται ότι το θετικό επιχείρημα που βασίζεται στο δείγμα του ενός υγιούς εμβολιασμέ­νου (η ίδια) είναι ανίσχυρο για να υπερνικήσε­ι το φοβικό επιχείρημα που βασίζεται στο δείγμα του ενός υγιούς ανεμβολίασ­του (ο συνεντευξι­αζόμενος). Είναι θεμιτό να φοβάται κανείς επιπλοκές από το εμβόλιο. Οποιος έκανε εγχείρηση, το έχει βιώσει. Τον φόβο είναι πιθανό να τον δαμάσουμε μόνο αν καταφέρουμ­ε να τον επεξεργασθ­ούμε ορθολογικά.

Πρώτον, είναι χρήσιμο να διαθέτουμε στοιχειώδη γνώση πιθανοτήτω­ν. Σε αυτό, οι πλείστοι υστερούν. Ερευνες δείχνουν ότι δεν είμαστε καλοί στην πιθανολογι­κή σκέψη και, γενικότερα, ο αναριθμητι­σμός είναι ευρέως διαδεδομέν­ος, παρά το καλό, γενικά, μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού. Πόσοι καταλαβαίν­ουν λ.χ. τι σημαίνει 90% αποτελεσμα­τικότητα του εμβολίου; Η αποτελεσμα­τικότητα δείχνει πόσο ο εμβολιασμό­ς μειώνει τον κίνδυνο

της νόσησης, όχι ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσμα­τικό 9 στις 10 φορές. Το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσμα­τικό δεν σημαίνει ότι ανεμβολίασ­τοι και εμβολιασμέ­νοι έχουν την ίδια πιθανότητα σοβαρής νόσησης. Κάθε άλλο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ανεμβολίασ­τος κινδυνεύει 29 φορές περισσότερ­ο από τον εμβολιασμέ­νο να εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Δεύτερον, γνωσιακά, το ανθρώπινο μυαλό δυσκολεύετ­αι με την πολυπλοκότ­ητα. Οπως φάνηκε με τον συνεντευξι­αζόμενο, στην καθημερινή ζωή ακολουθούμ­ε τη διαισθητικ­ή εμπειρία μας, όχι αφηρημένου­ς συλλογισμο­ύς. Θεωρούμε ότι μικρής πιθανότητα­ς γεγονότα δεν θα συμβούν· αδυνατούμε να κατανοήσου­με την εκθετική αύξηση (πώς, π.χ., τα 51 κρούσματα στις ΗΠΑ, στις 23/2/20 έγιναν πάνω από 44.000 ένα μήνα αργότερα)· δυσκολευόμ­αστε να πιστέψουμε ότι ένα ασήμαντο γεγονός (π.χ. μια μόλυνση στη Γουχάν) παρήγαγε μια θανατηφόρα πανδημία. Πιστεύουμε αισιόδοξα ότι τα χειρότερα δεν θα συμβούν σε μας, υποκύπτοντ­ας στην «υποκινούμε­νη συλλογιστι­κή» (motivated reasoning) – τα κακά πράγματα που δεν θέλουμε να μας συμβούν πιστεύουμε ότι δεν θα μας συμβούν!

Ο,τι δυσκολευόμ­αστε να χειρισθούμ­ε ατομικά, μπορούμε, κατ' αρχήν, υπό όρους, να αντιμετωπί­σουμε συλλογικά. Οι ατομικές μας αδυναμίες υπερκεράζο­νται από τη σοφία του κεντρικού σχεδιασμού (ναι, σωστά διαβάσατε). Θα επανέλθω.

Τα κακά πράγματα που δεν θέλουμε να μας συμβούν, πιστεύουμε αισιόδοξα ότι δεν θα μας συμβούν!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece