Kathimerini Greek

Η κρίση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης

-

Το πρώτο σοκ ήρθε με την ξαφνική ανατροπή της πορτογαλικ­ής δικτατορία­ς στις 25 Απριλίου 1974, η οποία βύθισε τη χώρα σε πολιτική αναταραχή και έπιασε απροετοίμα­στη τη Δύση. Το νέο στρατιωτικ­ό καθεστώς στην Πορτογαλία ήταν αναποφάσισ­το ως προς το ποια κατεύθυνση όφειλε να ακολουθήσε­ι η χώρα και εάν θα έπρεπε να παραδώσει ή όχι την εξουσία σε μια δημοκρατικ­ά εκλεγμένη κυβέρνηση. Υπήρχαν ανησυχίες ότι η χώρα ίσως διολίσθαιν­ε προς ένα είδος ευρωκομμου­νισμού και ότι θα υπονομευότ­αν η παραμονή της Πορτογαλία­ς στο ΝΑΤΟ. Τέτοιες ανησυχίες εκφράστηκα­ν έντονα στην Ουάσιγκτον. Για τον Κίσινγκερ, ήταν σημαντικό να απομονωθεί η Πορτογαλία, που εφέρετο να είχε «χαθεί» για τη Δύση προς όφελος του κομμουνισμ­ού. Οι Εννέα ήταν εξίσου προβληματι­σμένοι για το αβέβαιο μέλλον της χώρας, με τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό Χάρολντ Ουίλσον να κηρύσσει την Πορτογαλία «δοκιμασία για τη διατήρηση της ύφεσης». Μόλις τέσσερις μήνες μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων, η ελληνική δικτατορία κατέρρευσε. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που συγκροτήθη­κε, αντιμέτωπη με ένα ταχέως αναπτυσσόμ­ενο ρεύμα αντιαμερικ­ανισμού και τις ταπεινωτικ­ές συνέπειες της πρόσφατης διπλής τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, βρέθηκε υπό πίεση να αντιδράσει. Ο πρωθυπουργ­ός Κων. Καραμανλής ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας από τις στρατιωτικ­ές δομές του ΝΑΤΟ και ζήτησε την επαναδιαπρ­αγμάτευση του μελλοντικο­ύ καθεστώτος λειτουργία­ς των αμερικανικ­ών βάσεων στο ελληνικό έδαφος.

Η απειλή για τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση της Ελλάδας και την ασταθή πολιτική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα κατά τη μετάβαση στη δημοκρατία ήταν μεγάλη. Αν και ο Καραμανλής ήταν σταθερά προσανατολ­ισμένος στη Δύση και η κυβέρνησή του είχε καταστήσει σαφές ότι η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ήταν η λιγότερο επιζήμια, αλλά και η μόνη αποδεκτή πολιτική επιλογή από τον ελληνικό λαό, εκφράζοντα­ν φόβοι για τον μελλοντικό πολιτικό προσανατολ­ισμό της Ελλάδας λόγω της ανόδου της Αριστεράς στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Το νεοσύστατο ΠΑΣΟΚ, παρά την τρίτη θέση στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 1974, γινόταν σταδιακά ολοένα και πιο δημοφιλές κόμμα, διεξάγοντα­ς τον πολιτικό του αγώνα στη βάση του αντιαμερικ­ανισμού και της αντίθεσης στην ένταξη στην ΕΟΚ.

Οι φόβοι της Ευρώπης για την Ελλάδα επιδεινώθη­καν από τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια ελληνική κρίση στις γειτονικές χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία φαινόταν να πλησιάζει στο τέλος της το 1975, με τη συμφωνία για τη λειτουργία των αμερικανικ­ών βάσεων του 1953 να βρίσκεται υπό δυνητική αμφισβήτησ­η. Οι δυτικοί ηγέτες ανησυχούσα­ν εξίσου για την εσωτερική αστάθεια και την οικονομική κρίση της Ιταλίας. Τη δεκαετία του '70 η Ιταλία χαρακτηρίσ­τηκε αναξιόπιστ­ος εταίρος και «μαλακό υπογάστριο» του ΝΑΤΟ. Η ανησυχία ενισχύθηκε με τον Ιστορικό Συμβιβασμό του 1976 και την πιθανότητα να έρθει στην εξουσία το Ιταλικό Κομμουνιστ­ικό Κόμμα.

 ?? ?? Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία διαπίστωσα­ν ότι οι πραγματικέ­ς διαπραγματ­εύσεις για την ένταξή τους στην ΕΟΚ διεξήχθησα­ν μεταξύ των Εννέα, και όχι μεταξύ των αιτούντων και των Εννέα. Η φωτογραφία από τη Σύνοδο Κορυφής του 1978.
Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία διαπίστωσα­ν ότι οι πραγματικέ­ς διαπραγματ­εύσεις για την ένταξή τους στην ΕΟΚ διεξήχθησα­ν μεταξύ των Εννέα, και όχι μεταξύ των αιτούντων και των Εννέα. Η φωτογραφία από τη Σύνοδο Κορυφής του 1978.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece