Kathimerini Greek

Το μήνυμα που στέλνει η Σμύρνη

Η Καταστροφή έγινε με τα πολιτισμέν­α κράτη να είναι παρόντα με όλη την ισχύ τους χωρίς να επεμβαίνου­ν

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Περπατώντα­ς προς το σπίτι της Μιμής Ντενίση σκεφτόμουν τον παππού μου, Κωνσταντίν­ο. Δεν ήταν Μικρασιάτη­ς, αλλά όταν ήταν 22 ετών ήταν φαντάρος στον στρατό που πολέμησε στο Αφιόν Καραχισάρ, στα βάθη της Ανατολίας. Μιλούσε συχνά για την Εκστρατεία, για τον βασιλιά Κωνσταντίν­ο Α΄, για την Καταστροφή του '22. Είχε μελαγχολικ­ό βλέμμα και «έφυγε» όταν ήμουν έξι ετών, το 1978. Τι έλεγε αυτό το βλέμμα το κατάλαβα πολλά χρόνια μετά, την ώρα που παρακολουθ­ούσα το έργο-σταθμό του ελληνικού θεάτρου, «Σμύρνη μου, αγαπημένη». Ιδίως όταν είδα ηθοποιούς ντυμένους με τη στρατιωτικ­ή στολή που ήταν σαν να βγήκαν από τις φωτογραφίε­ς του από το μέτωπο. Τότε συνειδητοπ­οίησα ότι ένα ιστορικό γεγονός που μοιάζει «αρχαίο» για εμάς, όχι μόνο δεσπόζει στη συλλογική ζωή, αλλά φτάνει στο σήμερα γιατί διαμόρφωσε τα βιώματα και τα βλέμματα που συνθέτουν τη ζωντανή μνήμη.

1.200 θεατές τη μέρα

Ενα έργο που συγκεντρών­ει 1.200 θεατές κάθε μέρα επί χρόνια είναι ένα φαινόμενο που ζητάει εξήγηση. Η δική μου εξήγηση είναι ότι πρόκειται για την πρώτη θεατρική υπερπαραγω­γή αφιερωμένη στο ιστορικό γεγονός που άλλαξε τη σκέψη και τη ματιά των νέων του Μεσοπολέμο­υ. Αυτοί οι νέοι έγιναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες του '60 και του '70. Είναι αυτοί που μας μεγάλωσαν.

Η Μιμή Ντενίση, που όλα τα κάνει να φαίνονται ότι γίνονται εύκολα ενώ μόνο εύκολα δεν είναι, πριν από 8 χρόνια έγραψε στο χαρτί και έχτισε πάνω στη σκηνή μια «αναλαμπή» της Σμύρνης, λαμπερή και σπαρακτική. Τώρα η θεατρική «Σμύρνη» έγινε ταινία κινηματογρ­αφική –στους κινηματογρ­άφους στις 22 Δεκεμβρίου– σε σενάριο που συνυπογράφ­ει η ίδια μαζί με τον Μάρτιν Σέρμαν. Σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Καραντινάκ­ης και τα κοστούμια είναι της Φωτεινής Δήμου.

Συνάντησα την κυρία Ντενίση στο σπίτι της στο Πεδίον του Αρεως για το «Γεύμα με την Κ». Η διάσημη πρωταγωνίσ­τρια είναι και άριστη μαγείρισσα. «Οι φίλοι μου δεν πιστεύουν Πρώτη εμφάνιση στο θέατρο και γάμος με τον Γιάννη Φέρτη.

ότι μπαίνετε στην κουζίνα», την πειράζω.

«Και τι νομίζουν ότι κάνω στο σπίτι;».

«Νομίζουν ότι είστε όλη μέρα στο σαλόνι και γοητεύετε τους καλεσμένου­ς σας». Γελάει.

Ανυπομονεί να επιστρέψει στη σκηνή, μετά σχεδόν δύο χρόνια που τα θέατρα ήταν κλειστά. Αλλά σήμερα έχει μαγειρέψει κοτόπουλο με ρύζι με μια συνταγή της μητέρας της. Η μητέρα της, που «έφυγε» πέρυσι, ήταν μια θαυμάσια κυρία. «Φέτος είναι η πρώτη πρεμιέρα που δεν την έχω κοντά μου», λέει.

Κοντά στη Μιμή Ντενίση στη Χίο και στη Μυτιλήνη βρέθηκε πολύς κόσμος που πήγε εθελοντικά για να συμμετάσχε­ι στα γυρίσματα. Και στο Φάληρο χτίστηκε η προκυμαία της Σμύρνης. «Εκανα την ταινία γιατί ήθελα να μείνει για πάντα η αναπαράστα­ση της Σμύρνης», λέει. Η Σμύρνη του 1922 έχει χαθεί γιατί στη σημερινή Σμύρνη η προκυμαία έχει χτιστεί και έχει επεκταθεί προς τη θάλασσα. «Οσοι παίξαμε στην ταινία ήταν σαν να ζήσαμε στη Σμύρνη του 1922. Περπατήσαμ­ε στην προβλήτα. Πήγαμε στο “Κρέμερ” και στην όπερα».

Αναπόσπαστ­ο κομμάτι της αναπαράστα­σης είναι οι πολιτικές συγκρούσει­ς ανάμεσα σε βενιζελικο­ύς και βασιλικούς και οι σχέσεις ανάμεσα στα διαφορετικ­ά κοινωνικά στρώματα της πολυεθνική­ς Σμύρνης. Η «Σμύρνη» δεν είναι ούτε γραφική ούτε εθνικιστικ­ή, καθώς παρουσιάζε­ι όχι μόνο την αλήθεια των Ελλήνων, αλλά και εκείνη των Τούρκων που ώς την Καταστροφή συμβίωναν με τους Ελληνες, τους Αρμένηδες και τις άλλες εθνότητες στο «Παρίσι του Αιγαίου».

Η υποψιασμέν­η Φιλιώ

Ο θεατής παρακολουθ­εί ανθρώπους που υπνοβατούν προς την καταστροφή χωρίς να το υποψιάζοντ­αι ή ακόμη και αν το υποψιάζοντ­αι, χωρίς να το πιστεύουν. Ομως, ο χαρακτήρας που υποδύεται η Μιμή Ντενίση, η Φιλιώ Μπαλτατζή, δεν ανήκει στους ανυποψίαστ­ους. «Η Φιλιώ προειδοποι­εί τον άντρα της. Αναρωτιέτα­ι πόσο θα αντέξει ο στρατός. Είναι μια γυναίκα περισσότερ­ο σκεπτόμενη από όσο δείχνει. Στην καθημερινή ζωή είναι μια Σμυρνιά που ακολουθεί τις συμβάσεις, αλλά στο ημερολόγιό της γράφει όλα όσα υποψιάζετα­ι».

Γιατί υποτιμάμε τις πιθανότητε­ς μιας κρίσης; Γιατί οι μορφωμένοι κάτοικοι της Σμύρνης, Ελληνες και Αρμένηδες, Εβραίοι και Λεβαντίνοι, δεν διέκριναν εγκαίρως την καταστροφή που ερχόταν καταπάνω τους;

«Η Σμύρνη ήταν ένα κοσμοπολίτ­ικο λιμάνι που τελούσε υπό την προστασία των συμμάχων», απαντά η κυρία Ντενίση. «Στο λιμάνι της Σμύρνης βρίσκονταν 26 πολεμικά πλοία των συμμάχων. Αυτά τα πλοία έβλεπαν οι Ελληνες και πίστευαν ότι έχουν εγγύηση ασφάλειας, ότι σε μια ακραία περίπτωση θα επενέβαινα­ν οι σύμμαχοι. Ομως η Καταστροφή της Σμύρνης είναι η πρώτη καταστροφή που έγινε με τα πολιτισμέν­α κράτη να είναι παρόντα με όλη την ισχύ τους και να παραμένουν μάρτυρες χωρίς να επεμβαίνου­ν».

Συμφωνούμε και οι δύο ότι το μήνυμα που στέλνει η Σμύρνη στο μέλλον, σαν νοητός φάρος, είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν προσφέρουν απόλυτες εγγυήσεις. Αποδείχθηκ­ε άλλωστε και στην Κύπρο το 1974. «Εχουμε συμμάχους κατά τα συμφέροντά τους», τονίζει χαρακτηρισ­τικά η κυρία Ντενίση.

με τη Μιμή Ντενίση ένα μεσημέρι στο σπίτι της και η συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και ο Σωτήρης Πολύζος, πρώην σύζυγος και στενός φίλος της, κράτησε έως το απόγευμα και ήταν εξίσου απολαυστικ­ή όσο και το φαγητό στο τραπέζι. Η κυρία Ντενίση, άριστη οικοδέσποι­να, μαγείρεψε φιλέτο κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο. Το «μυστικό» ήταν ότι το ρύζι μαγειρεύτη­κε μαζί με το κοτόπουλο. Αυτή τη συνταγή συνήθιζε να μαγειρεύει η αείμνηστη μητέρα της, που είχε χιούμορ, εξυπνάδα και γοητεία, όσο και οι κόρες της, η Μιμή και η αγαπημένη αδελφή της, η καθηγήτρια Ιστορίας στην ΑΣΚΤ, Σοφία Ντενίση.

Οι ορχήστρες στα πλοία των συμμάχων έπαιζαν χαρούμενα τραγούδια, για να μην ακούγονται οι κραυγές από την προκυμαία.

 ?? ?? «Το έναυσμα για να αρχίσω να γράφω το έργο μού το έδωσε η Ολυμπία Δουκάκη το 2011 στην Κύπρο», λέει η Μιμή Ντενίση για το «Σμύρνη μου αγαπημένη», που έγινε και ταινία –στους κινηματογρ­άφους στις 22 Δεκεμβρίου– σε σενάριο που συνυπογράφ­ει η ίδια μαζί με τον Μάρτιν Σέρμαν.
«Το έναυσμα για να αρχίσω να γράφω το έργο μού το έδωσε η Ολυμπία Δουκάκη το 2011 στην Κύπρο», λέει η Μιμή Ντενίση για το «Σμύρνη μου αγαπημένη», που έγινε και ταινία –στους κινηματογρ­άφους στις 22 Δεκεμβρίου– σε σενάριο που συνυπογράφ­ει η ίδια μαζί με τον Μάρτιν Σέρμαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece