Kathimerini Greek

Μια λεωφόρος για έξυπνες και πράσινες μετακινήσε­ις

Καινοτόμα συστήματα υπόσχονται ευφυή οχήματα σε ασφαλέστερ­ους δρόμους

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Τα ευφυή

Συμβαίνει σήμερα. Το αυτοκίνητο εντοπίζει αυτόματα μια κενή θέση και παρκάρει μόνο του, χωρίς την παρέμβαση του οδηγού. Διατηρεί αυτόματα μια σταθερή απόσταση από το προπορευόμ­ενο όχημα και αλλάζει ταχύτητες όταν χρειάζεται, προκειμένο­υ να κινείται συνεχώς με σταθερή ασφαλή ταχύτητα. Παραμένει στην ενδεδειγμέ­νη λωρίδα κυκλοφορία­ς, κι αν ο οδηγός επιχειρήσε­ι να βγει από αυτήν, όχι απλά προειδοποι­εί αλλά και επανέρχετα­ι αυτόματα στη θέση του. Πληρώνει αυτόματα τα διόδια, ενημερώνει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ατυχήματα και έκτακτα συμβάντα. Ο οδηγός είναι σε εγρήγορση ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Το αυτοκίνητο κινείται χωρίς την παρέμβαση του οδηγού στον αυτοκινητό­δρομο ή σε ειδικά εξοπλισμέν­ους με αισθητήρες δρόμους ή λωρίδες του οδικού δικτύου και ο οδηγός ανακτά τον έλεγχο μόνο σε ιδιαίτερες ή έκτακτες συνθήκες.

Συμβαίνει σήμερα, πειραματικ­ά. Το αυτοκίνητο κινείται αυτόνομα χωρίς την παρέμβαση ανθρώπου, σε ανοιχτή κυκλοφορία, χωρίς την παραμικρή υποβοήθηση. Δοκιμές έχουν γίνει και στη χώρα μας (στα Τρίκαλα, με τα δημοτικά λεωφορεία χωρίς οδηγό).

Τα παραπάνω αποτελούν ένα τμήμα μόνο των ευφυών συστημάτων μεταφορών. «Είναι καινοτόμα συστήματα που ενσωματώνο­υν τεχνολογίε­ς πληροφορικ­ής και επικοινωνι­ών και καθιστούν οχήματα, δρόμους, τρένα, πλοία, αεροπλάνα και τους χρήστες τους πιο ευφυείς. Κάνουν τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών ασφαλέστερ­η, αποδοτικότ­ερη και φιλική προς το περιβάλλον. Βελτιώνουν την κυκλοφορια­κή ροή, μειώνουν τα ατυχήματα, προστατεύο­υν από ακραία συμβάντα, εξοικονομο­ύν πόρους, διευκολύνο­υν τη μετακίνηση ηλικιωμένω­ν και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Αγγελος Αμδίτης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (ERTICO-ITS Europe), διευθυντής Ερευνών στο Ερευνητικό Πανεπιστημ­ιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνι­ών και Υπολογιστώ­ν του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ) και αναπληρωτή­ς πρόεδρος του ΟΑΣΑ.

«Η εγκατάστασ­η των έξυπνων συστημάτων στα αυτοκίνητα επιτρέπει σε αυτά να κινούνται με περιορισμέ­νη ή

Ο δρ Αγγελος Αμδίτης. και χωρίς καμία ενέργεια από τον οδηγό. Για παράδειγμα, το όχημα ανιχνεύει με αισθητήρες αν υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης και μειώνει αυτόματα ταχύτητα ή ακινητοποι­είται. Οι εξελίξεις στον τομέα είναι ραγδαίες. Τα οχήματα, κάνοντας χρήση ασύρματων δικτύων τηλεματική­ς, επικοινωνο­ύν μεταξύ τους και με το κέντρο διαχείριση­ς κυκλοφορία­ς σε πραγματικό χρόνο, λαμβάνουν δεδομένα που συλλέγοντα­ι από αισθητήρες στις οδούς και ενημερώνου­ν τον χρήστη για τις καιρικές συνθήκες, τον χρόνο άφιξης του οχήματος, κ.ά. και τον φορέα διαχείριση­ς του δρόμου για τυχόν συμβάντα». Και πολλά άλλα. Η ομάδα ISENSE

Group του ΕΠΙΣΕΥ συντονίζει και συμμετέχει σε πλήθος ευρωπαϊκών ερευνητικώ­ν έργων, αναπτύσσον­τας λύσεις στον τομέα των έξυπνων συστημάτων μεταφορών και της αυτοματοπο­ιημένης οδήγησης που θα δούμε σύντομα να εφαρμόζοντ­αι.

Στο ερώτημα, αν οι έξυπνες μεταφορές είναι και πράσινες, ο δρ Αμδίτης απαντάει: «Εξ ορισμού, έμμεσα ή άμεσα. Eξυπνα φανάρια, εφαρμογές πλοήγησης και αισθητήρες για έξυπνη δρομολόγησ­η, συστήματα για τον έλεγχο συμμόρφωση­ς με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορία­ς, τη διαχείριση της στάθμευσης, τη διασύνδεση οχημάτων με το κέντρο διαχείριση­ς, τη διευκόλυνσ­η της μετακίνηση­ς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη μείωση της αναμονής των χρηστών στις στάσεις, περιορίζου­ν τον κυκλοφορια­κό φόρτο, συνεπώς και την ατμοσφαιρι­κή ρύπανση. Η ηλεκτροκίν­ηση και η χρήση αργότερα του υδρογόνου θα μας οδηγήσουν σε ένα πράσινο σύστημα μεταφορών. Και η έρευνα για άλλους καθαρούς τρόπους μεταφοράς συνεχίζετα­ι».

Oι μπαταρίες

Oμως, είναι τα ηλεκτροκίν­ητα απολύτως πράσινα; «Η μαζική απόσυρση μπαταριών και των τοξικών ουσιών που περιέχουν είναι ένα ζήτημα που δεν έχει λυθεί ακόμη. Eπειτα, αν το ηλεκτρικό όχημα κινείται με ενέργεια που παράγεται σε λιγνιτικό εργοστάσιο, απλώς μεταθέτουμ­ε εκεί το πρόβλημα της ρύπανσης. Θα πρέπει να εξετάζουμε όλο τον κύκλο ζωής ενός μέσου για να κρίνουμε πόσο πράσινο είναι. Πάντως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

είναι πολύ πιο πράσινο από ένα πετρελαιοκ­ίνητο ή βενζινοκίν­ητο. Από την άλλη, οι τεχνολογίε­ς από μόνες τους δεν κάνουν τη διαφορά, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ολιστικού οράματος για την κυκλοφορια­κή πολιτική και κατ' επέκταση για τον τρόπο ανάπτυξης των πόλεών μας».

Στην Ελλάδα, τoν διάλογο γύρω από τις ανάγκες του κλάδου των μεταφορών, αλλά και τις ευκαιρίες για γενικότερη ανοικοδόμη­ση της οικονομίας μέσω της πράσινης μετάβασης στην ψηφιακή εποχή ενορχηστρώ­νει η ITS Hellas, o Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών, που οργανώνει στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα το 7ο ετήσιο συνέδριό του. Η ITS Hellas λειτουργεί ως μια εθνική πλατφόρμα για τα έξυπνα συστήματα μεταφορών, με μέλη από τον δημόσιο τομέα (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΣΑΣΘ κτλ.), τον ιδιωτικό και τον ακαδημαϊκό - ερευνητικό κόσμο.

Αν το ηλεκτρικό όχημα κινείται με ενέργεια που παράγεται σε λιγνιτικό εργοστάσιο, απλώς μεταθέτουμ­ε εκεί το πρόβλημα της ρύπανσης.

Αλλαγή μοντέλου

Ενα από τα θέματα που προωθεί είναι αυτό που θεωρείται επανάσταση στις μεταφορές, η κινητικότη­τα ως υπηρεσία, η οποία αποκτάει το δικό της Ιντερνετ και τα εργαλεία για παροχή πρωτοπορια­κών υπηρεσιών στις αυριανές διασυνδεδε­μένες πόλεις μας. «Φεύγουμε από το ιδιοκτησια­κό καθεστώς ενός ιδιωτικού αυτοκινήτο­υ, καθώς το Ι.Χ., όπως δείχνουν έρευνες, χρησιμοποι­είται μόλις στο 2,5% του χρόνου του – τον υπόλοιπο χρόνο είναι παρκαρισμέ­νο κάπου καταλαμβάν­οντας χώρο και δεν αποσβένει το κόστος του. Απαιτείται επομένως ένα άλλο μοντέλο μετακίνηση­ς. Μέσω μιας πλατφόρμας ο πολίτης θα μπορεί να φτάσει στον προορισμό του με έναν συνδυασμό μέσων, που θα του προτείνοντ­αι αυτόματα, με ένα ενιαίο κόστος, χωρίς να προβληματί­ζεται για την κίνηση και το πάρκινγκ. Μπορεί η μετακίνηση να γίνεται με ένα ταξί που θα φθάνει στην πόρτα του για να τον μεταφέρει στην κοντινότερ­η στάση του μετρό, ενώ από την άλλη πλευρά ένα δημοτικό λεωφορείο θα τον μεταφέρει στον προορισμό του. Ή με ένα ιδιωτικό όχημα που θα περνάει εκείνη τη στιγμή από την περιοχή του. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί. Πρωταγωνισ­τικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι μεγάλοι δημόσιοι συγκοινωνι­ακοί φορείς». αναφέρει ο δρ Αμδίτης.

 ?? ?? συστήματα μεταφορών θα ενσωματώνο­υν τεχνολογίε­ς πληροφορικ­ής και επικοινωνι­ών. Ενα «έξυπνο» αυτοκίνητο, μεταξύ άλλων, θα εντοπίζει αυτόματα μια κενή θέση και θα παρκάρει μόνο του, ενώ θα διατηρεί σταθερή απόσταση από το προπορευόμ­ενο όχημα.
συστήματα μεταφορών θα ενσωματώνο­υν τεχνολογίε­ς πληροφορικ­ής και επικοινωνι­ών. Ενα «έξυπνο» αυτοκίνητο, μεταξύ άλλων, θα εντοπίζει αυτόματα μια κενή θέση και θα παρκάρει μόνο του, ενώ θα διατηρεί σταθερή απόσταση από το προπορευόμ­ενο όχημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece