Kathimerini Greek

Οποιος πιει ένα ωραίο κρασί στην Ελλάδα, θα το ζητήσει και στον Καναδά

-

– Η Κύπρος, η γενέτειρά σας, έχει καλά κρασιά;

– Εχουμε καλές τοπικές ποικιλίες. Το Μαραθεύτικ­ο, το Ξυνιστέρι... Αλλά σε μικρές ποσότητες και ακριβά. Ο Στέφανος Κουντούρας, που έχει βοηθήσει πολύ τους Ελληνες αμπελουργο­ύς, τώρα βοηθάει και τους Κυπρίους. Το πιο γνωστό κρασί της Κύπρου είναι η Κουμανταρί­α, γλυκό κρασί, απ' τα πιο ωραία επιδόρπια και το οποίο φέρνουμε και στον Καναδά.

– Η Τουρκία έχει κανένα καλό κρασί;

– Η Τουρκία δεν έχει καλά κρασιά. Δεν κάνουν καν εξαγωγή. Εχουν το ρακί, το οποίο έχει μικρή ζήτηση και τίποτε άλλο. Η Γεωργία αρχίζει και βγάζει καλά κρασιά, όπως και η Κροατία και η Σλοβενία. Γι' αυτό πρέπει να τρέξουμε. Οι παραγωγοί που εξάγουν τα κρασιά τους δεν βοηθούν μόνο τις επιχειρήσε­ις τους, βοηθούν την Ελλάδα. Είναι οι πρεσβευτές της. Αν κάποιος πιει ένα ωραίο κρασί στην Ελλάδα, θα το ζητήσει και στον Καναδά όταν επιστρέψει.

Και αν έχει και ωραία ετικέτα θα τη στείλει στα κινητά των φίλων του.

– Τι λάδι τρώτε στον Καναδά;

– Εγώ τρώω το δικό μου το λάδι από την Κρήτη. Εχουμε δύο μικρά κτήματα. Προφανώς στο σπίτι μόνο ελαιόλαδο χρησιμοποι­ούμε. Είμαι πολύ φανατικός σ' αυτό.

– Υπάρχει αγορά για τα ελληνικά προϊόντα στον Καναδά;

– 100%. Λάδι, μέλι, τσάι του βουνού, ελιές Καλαμάτας… Και βέβαια γιαούρτι – αν δεν υπάρχει ταμπέλα «greek yoghurt» δεν το αγοράζει ο κόσμος. Το ίδιο γίνεται και με τη φέτα, έρχεται η φέτα Δωδώνης. Ολοι ξέρουν

ότι η ελληνική φέτα είναι η καλύτερη στον κόσμο.

– Και κυριαρχούμ­ε και στο σουβλάκι (γέλια)!

– Βέβαια. Στο Greek Town έχει 20-30 ελληνικά εστιατόρια, φθηνά πιάτα ή μόνο της ώρας και είναι πάντα γεμάτα.

Ο κόσμος όμως έχει αρχίσει να έχει άλλες απαιτήσεις. Και τώρα ανοίγει ο Σπηλιάδης τον «Μύλο». Ανοίγει και ένα άλλο που λέγεται «Πέτρος». Ανοιξε και ο «Μύθος» και για μήνες δεν έβρισκες reservatio­n. Είναι καλά εστιατόρια, όχι φθηνά, με καλά ελληνικά κρασιά.

– Πώς βρεθήκατε στο LCBO;

– Τυχαία. Το 1986 σήμανε παγκόσμιος συναγερμός γιατί είχαν βρει στα οινοπνευμα­τώδη ποτά κάτι το οποίο πίστευαν ότι είναι καρκινογόν­ο. Ενα μεγάλο οινοποιείο του Καναδά ζήτησε κάποιο βιοχημικό που αντιμετώπι­ζε το πρόβλημα. Και έτσι άρχισε η ιστορία μου με το κρασί. Δούλεψα εκεί 11 χρόνια, και εδώ και 24 χρόνια είμαι στο LCBO. Ξεκίνησα από χαμηλά και τα τελευταία 5 χρόνια είμαι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

– Πρόεδρος του μεγαλύτερο­υ οργανισμού αγοράς οινοπνευμα­τωδών στον κόσμο.

– Ναι. Εχουμε 11.000 υπαλλήλους, 675 μαγαζιά στο Οντάριο και είμαστε και χονδρέμπορ­οι σε άλλα περίπου 2.000 μαγαζιά. Εχουμε πωλήσεις 7,2 δισ. δολ. Από αυτά τα 2,5 δισ. είναι κέρδος, συν τα 800 εκατ. της φορολογίας.

– Και όλα αυτά πάνε στο κράτος;

– Μεταβιβάζο­υμε στην επαρχία

του Οντάριο κάθε εβδομάδα περίπου 50 εκατ. δολάρια. Για έργα της πολιτείας, για σχολεία, για ιατρική περίθαλψη – στον Καναδά δεν υπάρχουν ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας, όλα είναι δημόσια και δωρεάν.

– Κρατικό μονοπώλιο αλκοόλ σε μια ελεύθερη αγορά. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο παράδοξο.

– Το ίδιο ισχύει και σε 18 πολιτείες της Αμερικής. Οπως και στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Φινλανδία. Δεν είναι όμως καθαρό μονοπώλιο, είναι ολιγοπώλιο.

Η Γεωργία αρχίζει και βγάζει καλά κρασιά, όπως και η Κροατία και η Σλοβενία. Γι' αυτό πρέπει να τρέξουμε.

– Να υποθέσω ότι αυτό ξεκίνησε για να ελέγχει το κράτος την κατανάλωση και κρατήθηκε γιατί πλέον το κράτος βγάζει πολλά λεφτά;

– Ναι. Τo LCBO ιδρύθηκε το 1927 μετά την ποτοαπαγόρ­ευση. Τα μαγαζιά μας δεν πουλάνε σε παιδιά κάτω των 18 και σε ανθρώπους εθισμένους. Και είναι ο μόνος οργανισμός στον κόσμο που ό,τι αγοράζουμε το περνάμε από χημική εξέταση πριν το βάλουμε στο ράφι.

 ?? ?? «Στον Καναδά έχουμε 350.000 Ελληνες. Το Οντάριο μόνο έχει 200.000 Ελληνες. Και αισθανόμασ­τε υπερήφανοι για την καταγωγή μας», λέει ο Γιώργος Σολέας στον Σταύρο Θεοδωράκη.
«Στον Καναδά έχουμε 350.000 Ελληνες. Το Οντάριο μόνο έχει 200.000 Ελληνες. Και αισθανόμασ­τε υπερήφανοι για την καταγωγή μας», λέει ο Γιώργος Σολέας στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece