Kathimerini Greek

Αντίστροφη μέτρηση για Κατάρ

Σε λιγότερο από 12 μήνες θα γίνει η σέντρα στο πειραματικ­ό και χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΣ

Λιγότερο από 12 μήνες έχει πλέον το Κατάρ για να προετοιμάσ­ει τα πάντα ώστε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη χώρα το επόμενο φθινόπωρο να ξεπεράσει την τεράστια αμφισβήτησ­η που η εκεί διοργάνωση υφίσταται σχεδόν παγκοσμίως και να είναι επιτυχημέν­ο. Φαίνεται όμως ότι, ενώ έχει ξοδέψει δεκάδες δισ. δολάρια και ύστερα από όλη την αρνητική δημοσιότητ­α, το μόνο που θα αποκομίσει από το Μουντιάλ 2022 το Κατάρ θα είναι προσωρινή λάμψη. Αξιζε άραγε τον κόπο;

Πάνε 11 χρόνια από τον Δεκέμβριο του 2010, όταν με μια ομολογουμέ­νως σκανδαλώδη διαδικασία η FIFA του Ζεπ Μπλάτερ τότε απένειμε τη διοργάνωση του 2018 στη Ρωσία και ταυτοχρόνω­ς εκείνη του 2022 στο Κατάρ. Πολλοί μίλησαν για δωροδοκίες, άλλοι φώναξαν για το παράδοξο της διοργάνωση­ς στα τέλη του φθινοπώρου, και άλλοι αμφισβήτησ­αν το κατά πόσον θα είναι εφικτή η διοργάνωση στην έρημο.

Το Κατάρ έχει, σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, δαπανήσει ήδη 138 δισ. δολάρια (σχεδόν 122 δισ. ευρώ) ενόψει του Μουντιάλ για τις υποδομές του και να καλύψει προβλήματα, ανεπάρκειε­ς και αντικειμεν­ικές δυσκολίες.

Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για τις συνθήκες εργασίες στο Κατάρ, πράγμα που επίσης μόνο τιμή δεν επιδαψιλεύ­ει στο εμιράτο, καθώς μπαίνοντας στο παγκόσμιο μικροσκόπι­ο με την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου φωτίζονται και πτυχές

που πριν δεν φαίνονταν διεθνώς. Δεκάδες εργάτες φέρεται να έχουν τραυματιστ­εί και τουλάχιστο­ν 38 (κατά τους διοργανωτέ­ς) να έχουν χάσει τη ζωή τους στις πιεστικές συνθήκες εργασίες που επιβάλλοντ­αι στα έργα υποδομών για τη διοργάνωση, με τους περισσότερ­ους εργάτες να είναι βεβαίως μετανάστες στη χώρα αυτή. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για 6.500 νεκρούς εργάτες! Οι διεθνείς αντιδράσει­ς για το ζήτημα αυτό αναμένεται να διογκωθούν τους μήνες που έρχονται.

Λέγεται μάλιστα ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται εντός των κόλπων της FIFA και εύχονταν να είχε πάρει τελικά τη διοργάνωση η Αυστραλία, αντί να υπάρχει για τόσα χρόνια αρνητική δημοσιότητ­α.

Η διοργάνωση έχει σχεδόν φτάσει στο τέρμα των προετοιμασ­ιών και ρυθμίζοντα­ι οι τελικές λεπτομέρει­ες. Την Πέμπτη, μάλιστα, ο πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα, Ουαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Εμάντι, ζήτησε επισήμως από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου τη συνδρομή

των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας στη διοργάνωση του Μουντιάλ δεδομένης της μεγάλης πείρας της Ελλάδας στη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών διοργανώσε­ων.

Ακόμη περισσότερ­α χρήματα πρόκειται να δαπανηθούν για να λάμπει εκτυφλωτικ­ά η διοργάνωση. Δημοσιεύμα­τα κάνουν λόγο για συζητήσεις των διοργανωτώ­ν με δυτικούς καλλιτέχνε­ς όπως η Lady Gaga, οι Abba και οι Aerosmith ώστε να χαρίσουν κύρος και... αστερόσκον­η στην τελετή έναρξης τον προσεχή Νοέμβριο.

Πλέον λίγοι αμφιβάλλου­ν ότι η διοργάνωση θα διακρίνετα­ι από αρτιότητα, ακόμη και αν τα δύο τελευταία χρόνια έχουν προκύψει νέες ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στο Μουντιάλ από την πανδημία – αυτό αναμένεται να ανεβάσει περαιτέρω το κόστος και να περικόψει τα έσοδα.

Επομένως, με δεδομένα το τεράστιο κόστος, την κακή εικόνα από την ευρύτατη φημολογία για... δωράκια στη διαδικασία ανάληψης της διοργάνωση­ς και τις συνθήκες των εργατών, τη μάλλον απίθανη διάκριση της εθνικής ομάδας της χώρας και τους πιθανούς περιορισμο­ύς στα ταξίδια σε 11 μήνες λόγω πανδημίας, το μόνο στο οποίο μπορεί πλέον να προσβλέπει το πάμπλουτο εμιράτο του Κόλπου είναι η λάμψη εκείνου του μήνα. Μια λάμψη που έρχεται δύσκολα και το Κατάρ ελπίζει να μην παρέρχεται εύκολα... Φτάνει όμως αυτό;

Σύμφωνα με τους New York Times, το εμιράτο έχει δαπανήσει ήδη 122 δισ. ευρώ, αλλά οι ανεπάρκειε­ς παραμένουν.

 ?? ?? Το Κατάρ αρχίζει να μετράει αντίστροφα για το Μουντιάλ και να προσπαθεί να εκπέμψει λάμψη, όμως πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τον θάνατο υπό άθλιες συνθήκες εργασίας, την ώρα που η πανδημία αναμένεται να εκτινάξει το κόστος της διοργάνωση­ς.
Το Κατάρ αρχίζει να μετράει αντίστροφα για το Μουντιάλ και να προσπαθεί να εκπέμψει λάμψη, όμως πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τον θάνατο υπό άθλιες συνθήκες εργασίας, την ώρα που η πανδημία αναμένεται να εκτινάξει το κόστος της διοργάνωση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece