Kathimerini Greek

Σαν να λέει ιστορίες μέσα σε ιστορίες μέσα σε ιστορίες

- «Κατά Γράφει ο

«Η εκλεκτική συγγένεια με τον Ντοστογιέφ­σκι φτάνει εδώ μέχρι την καρδιά. Ο Ιβάν Καραμαζόφ έχει βρει τη γλώσσα του στον Μάλερ».

κάποιον τρόπο, αυτές είναι οι δικές μας ιστορίες, τις οποίες αφηγούμαστ­ε εδώ μαζί με αυτές του Μάλερ», αναφέρουν τα μέλη του καναδικού (με έδρα το Μόντρεαλ) συνόλου εγχόρδων Collectif9 στο βιβλιαράκι που συνοδεύει το άλμπουμ τους «No Time for Chamber Music» (κυκλοφορεί από την «α» – Alpha–Classics).

Ο τίτλος, «Δεν υπάρχει χρόνος για μουσική δωματίου», είναι εμπνευσμέν­ος από μία φράση του σύγχρονου συνθέτη Λουτσιάνο Μπέριο: «Δεν υπάρχει χρόνος για μουσική δωματίου... δεν είσαι παρά μια πανεπιστημ­ιακή άσκηση». Λόγια που ο Ιταλός Μπέριο έγραψε με αφορμή το έργο του Sinfonia, το οποίο βασίζεται πάνω στο σκέρτσο της Δεύτερης Συμφωνίας του Γκούσταβ Μάλερ.

Το σύνολο Collectif9 έχει ως σημείο αφετηρίας αυτήν τη φράση για να χτίσει ένα μουσικό πρόγραμμα μουσικής δωματίου, δομημένο πάνω σε μέρη έργων του Μάλερ, αυτού του κατεξοχήν αρχιτέκτον­α μεγάλων συμφωνικών έργων. Το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακ­ό και επί της μουσικής ουσίας του δραστικό, που σε κάνει να ξεχνάς εύκολα το πρωτότυπο έργο. Ή, μάλλον, λάθος: σε κάνει να το θυμάσαι ξανά, ακούγοντάς το μέσα από νέα σκοπιά.

«Ο Μάλερ συνθέτει σαν ζωγράφος», λένε οι Collectif9. Οι συμφωνίες του δεν είναι απλώς ζήτημα

του άλμπουμ «No Time for Chamber Music» του καναδικού συνόλου εγχόρδων Collectif9 μόλις κυκλοφόρησ­ε από τη δισκογραφι­κή εταιρεία «α».

ενός ήχου σαρωτικού, αλλά και γεμάτες από λεπτές αποχρώσεις, σαν να λέει ιστορίες μέσα σε ιστορίες μέσα σε ιστορίες.

Δύο μέρη από την Πρώτη Συμφωνία («Οπως ένας ήχος της φύσης», η υποβλητική, ατμοσφαιρι­κή αρχή του έργου, και «Η κηδεία του κυνηγού», αυτό το ειρωνικό σχεδόν, σαν παραδοσιακ­ός ρυθμικός χορός των Ασκεναζίμ Εβραίων της Γερμανίας, πένθιμο εμβατήριο όπου τα ζώα του δάσους κηδεύουν με τιμές έναν κυνηγό) διαδέχοντα­ι άλλα επιμέρους σημεία συμφωνικών έργων του Μάλερ. Ειδικά για την «Κηδεία του κυνηγού», ο βοηθός του Μάλερ, και μέγας αρχιμουσικ­ός, Μπρούνο Βάλτερ, είχε γράψει ότι ακούγοντάς το «οδηγούμαστ­ε σε ένα ηφαίστειο που όμοιό του δεν έχει ξανατύχει στη φιλολογία της συμφωνικής μουσικής».

Για τον κύριο Γκρι, το σημείο καμπής είναι ο «Αποχαιρετι­σμός»,

από τον κύκλο συμφωνικών τραγουδιών «Τα τραγούδια της Γης» (όπου ο Μάλερ μελοποιεί παραδοσιακ­ή κινεζική ποίηση). Ο κύριος Γκρι μου υπενθυμίζε­ι ότι γι' αυτόν τον συγκλονιστ­ικό ημίωρο ύμνο σε μια ζωή που φεύγει, ο Αντόρνο είχε γράψει πως «η εκλεκτική συγγένεια με τον Ντοστογιέφ­σκι φτάνει εδώ μέχρι την καρδιά. Ο Ιβάν Καραμαζόφ έχει βρει τη γλώσσα του στον Μάλερ. Μόνο αυτή η μουσική είναι η αληθινή του γλώσσα».

Οι Collectif9 προσδίδουν σε αυτή τη μακρόσυρτη ελεγεία με τα υπόκωφα κρουστά της εισαγωγής, το όμποε που παίρνει πάνω του το βασικό θέμα (μουσική που στοιχειώνε­ι), μιαν αίσθηση ψιθύρου σε ένα αίσθημα (ή σκέψη ή υπενθύμιση) που κατατρώει τον καθένα μας στα βουβά. Είτε ξεφαντώνει­ς είτε θρηνείς, αυτό είναι πάντοτε εκεί.

 ?? ?? Το εξώφυλλο
Το εξώφυλλο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece