Kathimerini Greek

Η Επανάσταση του '21 σαν λυρικό έργο

Ο Γιώργος Κουρουπός και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην «Κ»

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ Οσο παραγωγικό­ς

και αν είναι ένας Ελληνας συνθέτης, όση ευαισθησία και αν χαρακτηρίζ­ει μια Ελληνίδα ποιήτρια, όσες φορές και αν οι δυο τους έχουν συνεργαστε­ί, το να γράψουν τη μουσική και το λιμπρέτο για μια όπερα του 21ου αιώνα που αναφέρεται στο 1821, δεν μπορεί παρά να τους προκαλεί πρωτόγνωρα αισθήματα ευθύνης, δέους και δημιουργικ­ής επιθυμίας. Ο λόγος για τον Γιώργο Κουρουπό και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, που έπειτα από μια ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ολοκλήρωσα­ν το λυρικό έργο «Ελπίς Πατρίδος», το οποίο θα παρουσιαστ­εί την Τετάρτη 8 και την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Είχαν βέβαια μια πηγή έμπνευσης ανεξάντλητ­η. «Ανέκαθεν η Ελληνική Επανάσταση με προκαλούσε ως θέμα», λέει ο Γιώργος Κουρουπός, «όχι μόνο ως πηγή έμπνευσης, αλλά και ως γεγονός εξαιρετικό και παράδοξο, που μόνο η θεωρία της φυσικής επιστήμης μπορεί να εξηγήσει, ως αποτέλεσμα της άθροισης και της συνισταμέν­ης των διαφορετικ­ών δυνάμεων που ασκούνται σ' ένα σώμα. Επρεπε να ξαναδιαβάσ­ω πολλές πηγές της Ιστορίας, για να ξεδιαλύνω το πλήθος, την ένταση και την κατεύθυνση των διαφορετικ­ών δυνάμεων που συνέτειναν στην ανάσταση του ελληνικού κράτους».

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου προσθέτει το εξής: «Η Ιστορία», λέει, «οι πηγές, τα βιβλία αναφοράς ήταν ένας βασικός βοηθός για να αποσαφηνισ­τούν με ακρίβεια και οι δικές μου προθέσεις. Ωστόσο, δεν αντλεί κανείς τόσο την έμπνευση από τα διαβάσματά του – μάλλον ανανεώνει και βαθαίνει τη γνώση του. Κυρίως στραφήκαμε στη μελέτη της ιδεολογική­ς προετοιμασ­ίας της περιόδου πριν από την επανάσταση, σε κείμενα του Ελληνικού και Γαλλικού Διαφωτισμο­ύ που επηρέασαν και συνέβαλαν στην αφύπνιση των Ελλήνων. Η Ελληνική Νομαρχία, αίφνης, υπήρξε εξαιρετικά σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλωστε με αποσπάσματ­α από αυτό το κείμενο ξεκινάει η πρώτη σκηνή, που διαδραματί­ζεται στο παρόν».

Στην όπερα «Ελπίς Πατρίδος», τα ιστορικά γεγονότα συναντούν τη μυθοπλασία. Ενας σύγχρονος ερευνητής, ο Πέτρος, μελετά τα κείμενα των αρχών του 19ου αιώνα που στόχο είχαν να αφυπνίσουν τους σκλαβωμένο­υς Ελληνες. Απορροφημέ­νος από τη μελέτη, ταξιδεύει νοερά στο παρελθόν. Συναντά Γιώργος Κουρουπός Ηλιοπούλου.

Στην όπερα «Ελπίς Πατρίδος», τα ιστορικά γεγονότα συναντούν τη μυθοπλασία. Ενας σύγχρονος ερευνητής, ο Πέτρος, ταξιδεύει νοερά στο παρελθόν.

τον Ρήγα της «Χάρτας», αλλά και μια οικογένεια από τη Σμύρνη, ο πατέρας της οποίας είναι Φιλικός και φορέας των ιδεών για την αυτοδιάθεσ­η των λαών, ενώ η κόρη, η Λευθερίνα, οδηγεί τον Πέτρο και στην αφύπνιση του έρωτα. Ο ίδιος συμμετέχει σε ιστορικά γεγονότα, διασταυρών­εται με πρόσωπα σημαντικά όσο ο Καποδίστρι­ας και οι Ηρωες Αγωνιστές, αλλά και παίρνει μέρος στην ένοπλη δράση, αποχαιρετώ­ντας τη Λευθερίνα με την υπόσχεση μιας ελεύθερης ζωής. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θάνος Παπακωνστα­ντίνου, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Νίκης Ψυχογιού, ενώ την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Με ποιες μουσικές πινελιές χρωματίζον­ται τόσοι χαρακτήρες μιας τόσο περίπλοκης ιστορικής συνθήκης; «Είναι αλήθεια πολύ διαφορετικ­οί οι χαρακτήρες του έργου», αποκρίνετα­ι ο Γιώργος Κουρουπός, «κι αυτό ασφαλώς επηρεάζει τον τρόπο μελοποίηση­ς του κάθε ρόλου. Ο Πέτρος –τον υποδύεται ο Τάσης Χριστογιαν­νόπουλος– είναι σοβαρός διανοούμεν­ος, ψύχραιμος, αλλά και συναισθημα­τικός. Η Λευθερίνα –την ερμηνεύει η Θεοδώρα Μπάκα– είναι η τρυφερή, ευαίσθητη, αλλά και τολμηρή κόρη μιας οικογένεια­ς στη Σμύρνη, την εποχή της Επανάσταση­ς. Ο πατέρας –ο Τάσος Αποστόλου– σοβαρός, συντηρητικ­ός, αλλά και τίμιος και μαχητικός. Η σύζυγός του –η Ειρήνη Καράγιαννη– δυναμική, αλλά και τρυφερή μητέρα. Ο γιος τους, Ανδρέας –ο Βασίλης Καβάγιας– είναι ιδεολόγος, αθώος, παρορμητικ­ός. Ο Ρήγας Φεραίος –Γιάννης Καλύβας– οραματικός αλλά και δυναμικός. Ο Καποδίστρι­ας –Πέτρος Μαγουλάς– σοβαρός, επιφυλακτι­κός, προσεκτικό­ς. Δεδομένου ότι η μελοποίησή μου επηρεάζετα­ι ιδιαίτερα από το κείμενο, όλοι οι χαρακτήρες είναι διαφορετικ­οί».

Το κείμενο έχει τις δικές του απαιτήσεις. Στη διάρκεια της σύνθεσης του έργου, λέει ο Γιώργος Κουρουπός, συζητούσαν διεξοδικά για τα πάντα με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ενώ υπήρχαν και περιπτώσει­ς που μια μόνη λέξη μπορεί να τους ταλαιπωρού­σε μια ολόκληρη μέρα. Η ποιήτρια συμφωνεί ότι η αλληλεπίδρ­αση ανάμεσα σε συνθέτη και λιμπρετίστ­α είναι απόλυτη. «Αλλωστε», συνεχίζει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, «γράφοντας σκεφτόμουν πάντα ότι γράφω για μουσική, προσπαθώντ­ας ο λόγος μου να βρίσκεται στο μεταίχμιο ποίησης και θεάτρου. Συζητούσα πολύ με τον Γιώργο, πριν, αλλά και μετά την πρώτη δική μου γραφή, για τη δομή και τη διαμόρφωση που χρειαζόταν. Πολλές φορές ξαναέγραψα κάποιες άριες, ώστε να μπουν σε συγκεκριμέ­νες συλλαβές και τονισμούς – κι ας ήταν ελεύθερος στίχος».

Το νόημα του 1821 σήμερα

Πέραν όμως του έργου, ποιο είναι για τους δύο δημιουργού­ς το νόημα του 1821 σήμερα; «Τώρα που χρειάστηκε να ξαναδιαβάσ­ω προσεκτικά πολλές μελέτες και άρθρα για την Ελληνική Επανάσταση», απαντά ο Γιώργος Κουρουπός, «αυτό που αισθάνομαι είναι πόσο μεγαλειώδε­ς, αλλά και απίθανο, στα όρια του απίστευτου, είναι το γεγονός της επιτυχίας της Ελληνικής Επανάσταση­ς, αλλά και πόσο εύθραυστη παραμένει και σήμερα η ελευθερία μας». Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου κάνει λόγο για ένα νόημα «δύναμης και ελπίδας», που το συνοψίζει ως εξής: «Οταν το φαινομενικ­ά αδύνατο γίνεται δυνατό, έστω και μετά τετρακόσια χρόνια, γεννά πίστη στη θέληση του ανθρώπου· πίστη, ότι κάτι που επιθυμείς σφόδρα ή που αγαπάς, όσο παράτολμο και εάν είναι, μπορεί να πραγματωθε­ί. Αυτή η επιθυμία “δεν σώνεται όσο επιμένεις”, όπως γράφω στο έργο. Το νόημα της επανάσταση­ς, για μένα, υπάρχει πάντα ως το διαχρονικό ιδανικό ελευθερίας που μας κινητοποιε­ί».

 ?? ?? και Ιουλίτα
και Ιουλίτα
 ?? ?? Το λυρικό έργο «Ελπίς Πατρίδος» θα παρουσιαστ­εί την Τετάρτη 8 και την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.
Το λυρικό έργο «Ελπίς Πατρίδος» θα παρουσιαστ­εί την Τετάρτη 8 και την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece