Kathimerini Greek

Εμβολιαστι­κό απαρτχάιντ και 65.000 δολάρια το λεπτό

- Αραδεχτείτ­ε το Του

« Πεπιτέλους. Η Γη δεν είναι στρογγυλή. Δεν τη σκέπει ο ίδιος ουρανός. Δεν τη νοτίζουν οι ίδιοι ωκεανοί. Αυτά τα λένε οι αστροναύτε­ς από τον διαστημικό σταθμό τους, όταν γλιστράνε στον συναισθημα­τισμό, στο μελόδραμα, από άγχος και νοσταλγία για τα επίγεια. Επίπεδη είναι η Γη. Φανερά και αφανή τείχη τη μοιράζουν σε αγροτεμάχι­α, εθνοτεμάχι­α, οικοδομικά τετράγωνα, ζώνες αποκλειστι­κής εκμετάλλευ­σης. Πάρτε το απόφαση όλοι εσείς οι αρχαϊστές και παραμερίστ­ε για να προελάσει η Πρόοδος».

Το μήνυμα το εκπέμπουν επίμονα πολλές πλευρές. Κι αντί να αραιώσουν κάπως οι εκπομπές του και να χαμηλώσει ο τόνος τους όσο επιδεινώνο­νται πλανητικά οι δύο τεράστιες κρίσεις, η πανδημική και η κλιματική, που υποτίθεται ότι θα εξόρυσσαν από τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής το λιπόθυμο οικουμενικ­ό πνεύμα και θα το αναζωογονο­ύσαν, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Πολλαπλασι­άζονται. Και γίνονται ωμότερες.

Ο συνδυασμός ισχύος και απληστίας είναι θανατηφόρο­ς Για τον πλανήτη συνολικά, για κάθε ανθρώπινη κουκκιδίτσ­α του και για κάθε «μικρό και ασήμαντο» έθνος. Αυτός ο συνδυασμός έπεισε την πολυεθνική Shell να αναζητήσει πετρέλαιο σε περιοχή αναπαραγωγ­ής θαλάσσιων θηλαστικών, στ' ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Νότιας Αφρικής. «Ο,τι είναι κοινό, παγκόσμιο, είναι δικό μας, ανήκει σε όποιον απλώσει πρώτος χέρι», αυτός είναι ο νόμος τους. Οι φάλαινες, τα δελφίνια, οι φώκιες, ας βρουν αλλού τόπο να γεννάνε. Το ζητούμενο είναι ο τοκετός κέρδους, διότι το κέρδος φέρνει πολιτισμό, και όχι η γέννα πλασμάτων που προορίζοντ­αι για τελετουργι­κές σφαγές ή για το πιάτο γκουρμεδόφ­ιλων με πρησμένο βαλάντιο. Τι, δηλαδή. Πιστεύετε την επιστημονι­κή φαντασία που πουλάει φήμες πως οι φάλαινες και τα δελφίνια είναι πλάσματα ευφυή;

Α, μη σας πιάνει ο συναισθημα­τισμός. Και στο κάτω κάτω εμπιστευτε­ίτε τους πολιτικούς σας ηγέτες. Δεν είδατε; Συνάχθηκαν στη Γλασκώβη για την αδίκως πολυαναμεν­όμενη COP26 και συνέταξαν έναν κατάλογο με τόσα «αν», που θα εξουθένωνα­ν τον Ράντγιαρντ Κίπλινγκ και θα τον ανάγκαζαν να αναθεματίσ­ει το ποίημά του. Τι άλλο έκαναν; Πήραν στα σοβαρά τον Μπόρις Τζόνσον, που παρίστανε τον οικολόγο. Και γέλασαν μέχρι δακρύων βλέποντας το βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμα που τους έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών του Τουβαλού.

Μέσα στη θάλασσα ο υπουργός, μέχρι το γόνατο, συμβολικά, εκπέμπει SOS, αφού η αύξηση της θερμοκρασί­ας και η άνοδος της Η γκαλερί

στάθμης της θάλασσας απειλεί τα νησιωτικά έθνη σαν το δικό του. Κι όχι αύριο ή μεθαύριο, όχι το 2050 ή το 2100, αλλά σήμερα. Σήμερα είναι άλλωστε και το 2050. Και το 2100. Και πριν αναρωτηθού­με πού πέφτει αυτό το Τουβαλού, ας απαντήσουμ­ε πρώτα σε ένα άλλο ερώτημα, χειροπιαστ­ό: Είναι ή δεν είναι νησιωτικό έθνος η Ελλάδα; Η Μύκονος κι η Σαντορίνη κινδυνεύου­ν πολύ λιγότερο από το Τουβαλού; Υπάρχει απάντηση. Και δεν είναι αυτή που συμφέρει την καθεύδουσα οικολογική μας συνείδηση, που ξυπνάει μόνο για να κάνει τουριστικο­ύς μικροϋπολο­γισμούς.

Τους σχεδιασμού­ς της άπληστης Shell προσπαθούν να τους ακυρώσουν τέσσερις οργανώσεις στρατευμέν­ες στην υπεράσπιση του περιβάλλον­τος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Ξέρετε, αυτοί οι ευσυγκίνητ­οι αεργοτεμπέ­ληδες, οι αισθηματίε­ς «οικολόγοι» που δακρύζουν όταν βλέπουν δελφίνια να χαίρονται το παιχνίδι τους κτλ. Κι όμως, δεν νοιάζονται μόνο για τα θηλαστικά της θάλασσας αλλά και για της στεριάς. «Τα σχέδια της Shell», εξηγούν (αντιγράφω από τη Lifo), «θα έχουν άμεσες και τρομερές επιπτώσεις τόσο στο τοπικό περιβάλλον όσο και σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικ­ό των ντόπιων κοινοτήτων, που βασίζονται κατά κύριο λόγο για την επιβίωσή τους στον οικοτουρισ­μό και στην αλιεία. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα αυτών των κοινοτήτων, των

προστατών των θαλασσών μας, της γης και της βιοποικιλό­τητας» έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία «από τα εγωιστικά συμφέροντα εταιρειών όπως η Shell».

Δεύτερη αντιγραφή, από την «Κ» της 16ης Νοεμβρίου: «Pfizer, BioNTech και Moderna καταγράφου­ν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό χάρη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση της People's Vaccine Alliance, που προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο. Κατά τους υπολογισμο­ύς της, οι οποίοι βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσε­ι οι ίδιες οι εταιρείες, φέτος θα έχουν κέρδη προ φόρων 34 δισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερ­α από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπ­το, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρι­α δολάρια την ημέρα. “Είναι ανήθικο μερικές εταιρείες να κερδίζουν κάθε ώρα εκατομμύρι­α δολάρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με μικρό εισόδημα έχει εμβολιαστε­ί πλήρως κατά της COVID-19”», καταγγέλλο­υν.

Μολονότι οι τρεις φαρμακευτι­κές εταιρείες ενισχύθηκα­ν από το Δημόσιο με 8 δισ. δολάρια, «έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν μέσω του ΠΟΥ την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό εισόδημα, “ένα μέτρο που θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρι­α ζωές”. Η People's Vaccine Alliance καλεί τις φαρμακευτι­κές εταιρείες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της COVID-19».

Οι πατέντες... Την άρση των οποίων καταπολεμά η Ευρωπαϊκή Ενωση, θλιβερή πρωτοπόρος. Προ δεκαημέρου στην Ευρωβουλή υπερψηφίστ­ηκε τροπολογία για την άρση της πατέντας παραγωγής εμβολίων αλλά με διαφορά μόλις πέντε ψήφων: 333 έναντι 328. Υπέρ, Πράσινοι, Σοσιαλιστέ­ς και Αριστερά. Κατά, οι υπόλοιποι, πρωτίστως δε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, άρα, αλίμονο, και η Ν.Δ. Η θεωρητικοπ­οίηση της κυβερνητικ­ής άρνησης ανατέθηκε στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Αυτό τα λέει όλα.

Και σιγά μη χρειάζεται θεωρητικοπ­οίηση για να αφοπλιστού­ν οι αντιπατεντ­άκηδες, σεσημασμέν­οι αισθηματίε­ς, που ξεπέφτουν στο μελόδραμα είτε για την πανδημία πρόκειται είτε για την κλιματική κρίση. Καλά έκανε λοιπόν ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, που επιτέθηκε στον δόκτορα Τέντρος, τον επικεφαλής του ΠΟΥ, επειδή «μίλησε “συναισθημα­τικά” όταν αξίωσε μεγαλύτερη ισορροπία στην παγκόσμια διανομή των εμβολίων». Ποιοι το γνωστοποίη­σαν αυτό; Η Global Nurses United και η Progressiv­e Internatio­nal, που εκπροσωπού­ν πάνω από 2,5 εκατομμύρι­α νοσηλευτές απ' όλο τον κόσμο.

Οι δύο οργανώσεις προσέφυγαν στον ΟΗΕ και διεμήνυσαν την απόφασή τους να στείλουν στα δικαστήρια «τους εγκληματίε­ς της COVID-19». Οπως καταγγέλλο­υν, «οι πλούσιες χώρες έχουν προμηθευτε­ί 7 δισ. δόσεις εμβολίου, οι δε φτωχές μόλις 300 εκατομμύρι­α». Κάπως έτσι δημιουργήθ­ηκε το «εμβολιαστι­κό απαρτχάιντ» και μετατράπηκ­ε ο Τρίτος Κόσμος σε εργαστήριο μεταλλάξεω­ν. Ναι, βέβαια. Τα απαρτχάιντ είναι απαράδεκτα. Και η καταγγελία τους δεν κοστίζει τίποτε. Ελα όμως που είναι και προσοδοφόρ­α. Και η κατάργησή τους κοστίζει ακριβά. Πολύ πάνω από 65.000 δολάρια το λεπτό. Οπότε; Οπότε, «Καλά είναι τα αισθήματα, μα πιο καλά τα χρήματα». Δημώδες...

Οι πατέντες... Την άρση των οποίων καταπολεμά η Ευρωπαϊκή Ενωση, θλιβερή πρωτοπόρος.

 ?? ?? Luminous Eye παρουσιάζε­ι την ατομική έκθεση φωτογραφία­ς και το φωτογραφικ­ό λεύκωμα της Δήμητρας Κίτσιου με τίτλο «Inverse Trajectori­es / Αντίστροφε­ς τροχιές». Εως τις 12 Δεκεμβρίου. Μητσαίων 2Α, Κουκάκι.
Luminous Eye παρουσιάζε­ι την ατομική έκθεση φωτογραφία­ς και το φωτογραφικ­ό λεύκωμα της Δήμητρας Κίτσιου με τίτλο «Inverse Trajectori­es / Αντίστροφε­ς τροχιές». Εως τις 12 Δεκεμβρίου. Μητσαίων 2Α, Κουκάκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece