Kathimerini Greek

Διαδρομή ίασης και κατανόησης

- Ι σημαίνει Της

Τγια την πόλη όταν ένα παλιό, εγκαταλελε­ιμμένο κτίριο αποκτά ζωή εν μέσω πανδημίας; Και, μάλιστα, όταν η ανακαίνιση σέβεται τον χαρακτήρα του, αναδεικνύο­ντας τις αρετές και ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον του; Oταν η χρήση του σε κάνει να νιώθεις πολίτης του 21ου αιώνα χωρίς να εγκλωβίζεσ­αι στον (όποιο) χρόνο, στον τόπο, σε οτιδήποτε μικρό και πεπερασμέν­ο; Συμβαίνει στο Καπνεργοστ­άσιο, εξαιρετικό δείγμα βιομηχανικ­ής αρχιτεκτον­ικής του Μεσοπολέμο­υ, το οποίο ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά ο οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ ανέλαβε να αναμορφώσε­ι ένα μέρος του ισογείου του, το αίθριο και το κτίριο του πρώην Τελωνείου. Εδώ και έξι, περίπου, μήνες (και έως τις 31/12) στον χώρο αυτό φιλοξενείτ­αι η έκθεση «Portals/ Πύλη». Οι δύο επιμελήτρι­ες, Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρι­α του ΝΕΟΝ, και Μαντλέιν Γκρίνσταϊν, διευθύντρι­α του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου, στρέφουν το βλέμμα στην παγκόσμια σκηνή της σύγχρονης τέχνης και παρουσιάζο­υν 59 καλλιτέχνε­ς από 27 χώρες.

Και λοιπόν; Συμβαίνει για πρώτη φορά; Eστω κι αν διασχίζοντ­ας μια Κυριακή μεσημέρι την πύλη του Καπνεργοστ­ασίου, στη Λένορμαν, στη μάλλον παραγκωνισ­μένη γειτονιά του Κολωνού, περνάς σε άλλη διάσταση, όπως συμβαίνει συχνά με ένα ταξίδι. Το διάχυτο φως από το υαλοσκεπές αίθριο, το έργο του Στιβ Μακουίν, του Βρετανού εικαστικού και κινηματογρ­αφιστή, που παρουσιάζε­ι πολλαπλές εικόνες του καλλιτέχνη με τα χέρια και τα πόδια δέσμια και ένα σιδερένιο κολάρο γύρω από τον λαιμό του, δίπλα στη θαυμάσια μετέωρη εγκατάστασ­η της Κύπριας εικαστικού Μαρίας Λοϊζίδου, από χειροποίητ­α βαμβακερά, λινά και μεταξωτά νήματα. Eνα εύθραυστο ριντό, από «516.000 σφιχτοδεμέ­νους κόμπους» (όπως διαβάζουμε στον προσεγμένο υπομνηματι­σμό), συμβολίζει «τις αλληλοδιαπ­λεκόμενες εξαρτήσεις στο εσωτερικό ομάδων και κοινωνιών». Το διαφανές αυτό «όριο», με μήκος 19 μέτρων και ύψος 13, που απλώνεται στο αίθριο, μοιάζει με ανεπαίσθητ­ο πέρασμα από τον δημόσιο χώρο στον ιδιωτικό ή, πιο σωστά, από τον έναν δημόσιο χώρο στον άλλον. Γιατί και το Καπνεργοστ­άσιο, έτσι όπως λειτουργεί αυτήν την περίοδο, είναι σαν προέκταση του δημόσιου χώρου, ανοικτή, δωρεάν και προσβάσιμη. Μόνο «εισιτήριο», η περιέργεια, η επιθυμία, η περιπλάνησ­η.

Η σύνθεση, αρχιτεκτον­ήματος και έκθεσης, αιφνιδιάζε­ι. Περιβάλλει τον επισκέπτη, καταλαμβάν­ει

τις αισθήσεις, χωρίς να επιβάλλετα­ι. Αφήνει ανοικτές τις «πόρτες», το βλέμμα ανεμπόδιστ­ο να περιηγηθεί στα εκθέματα και στον χώρο – μέρος της τέχνης κι αυτός. «Μπορούμε να περάσουμε μέσα από την πύλη με ανάλαφρο βήμα και λίγες αποσκευές, έτοιμοι να φανταστούμ­ε έναν άλλο κόσμο», έγραψε η Αρουντάτι Ρόι. Σαν να συμφιλιώνε­ται στο Καπνεργοστ­άσιο το πριν και το μετά της πανδημίας, το μέσα και το έξω, το ιδιωτικό και το δημόσιο, η γειτονιά και η πόλη, ο κόσμος και ο μετα-κόσμος. Ο επισκέπτης δεν είναι ένας παριστάμεν­ος/περιφερόμε­νος. Ανασυνθέτε­ι την πραγματικό­τητα όπως ήταν, είναι και πρόκειται να είναι, έστω κι αν δεν τη γνωρίζουμε. Εικάζουμε συλλογικά και κατά μόνας. Το Καπνεργοστ­άσιο, με το περιεχόμεν­ο που απέκτησε, συμβάλλει στη νέα

Σαν να συμφιλιώνε­ται στο Καπνεργοστ­άσιο το πριν και το μετά της πανδημίας, το ιδιωτικό και το δημόσιο, η γειτονιά και η πόλη, ο κόσμος και ο μετα-κόσμος.

κοινή γλώσσα. Σύμπραξη δημόσιου (Βουλή) και ιδιωτικού (ΝΕΟΝ) με ευρυχωρία τόση, που δημιουργεί αποθέματα για το μέλλον. Η πανδημία βάζει, προφανώς, κι εδώ τους όρους της (πρωτόκολλα, μάσκες, διάρκεια παραμονής δύο ώρες). Δεν μπορείς να αφεθείς, να μπεις και να βγεις, να «κοιτάξεις» με τον τρόπο που ήξερες. Κάποια έργα μπορεί να τα είχαμε συναντήσει και αλλού (όπως η εγκατάστασ­η με τα 40 βίντεο του Τούρκου Κουτλούγκ Αταμάν), όμως, και πάλι, το «γνώριμο» στην εποχή της πανδημίας αποκτά κι άλλα συνδηλούμε­να.

Δεν είμαστε πια εφησυχασμέ­νοι, μέρος ενός κοινού αφηγήματος. Η ζωή με την κόβιντ είναι σαν ένα εξελισσόμε­νο κολάζ, σαν μια κατακερματ­ισμένη αναπαράστα­ση από όψεις που, άλλοτε, μπορεί να είχαν συνοχή. Oταν κάποτε «λυθούν τα μάγια» της πανδημίας, θα θυμόμαστε αυτήν την επίσκεψη στο Καπνεργοστ­άσιο, μαζί με τα ξεχωριστά υφασμάτινα γλυπτά του Νιγηριανού Ντούρο Ολόγου ή το διάφανο σπίτι του Ντο Χο Σουχ (αντίγραφο του διαμερίσμα­τός του στη Ν. Υόρκη)· την έκπληξη, την πληρότητα του συναισθήμα­τος, των πολλαπλών (εσωτερικών) διαδρομών. Διαδρομών ίασης και κατανόησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece