Kathimerini Greek

Οψεις ηρώων και ενός αντιήρωα

Ο Δημήτρης Τάρλοου ανεβάζει τον «Κοτζάμπαση του Καστρόπυργ­ου» του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Θανάση Τριαρίδη

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ Εγγονός

του Μ. Καραγάτση, ο Δημήτρης Τάρλοου έχει καταπιαστε­ί κι άλλες φορές με έργα του παππού του. Τόλμησε τη θεατρική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας», του «Γιούγκερμα­ν», σκηνοθέτησ­ε το «Ευχαριστημ­ένο», την ολοκάθαρη ματιά της μητέρας του Μαρίνας Καραγάτση για τις αδυναμίες του πατέρα της, και στην αρχή του χρόνου τον «Κοτζάμπαση του Καστρόπυργ­ου». Η παράσταση παρουσιάστ­ηκε αρχικά σε live streaming από το Εθνικό Θέατρο. Ενα αφήγημα για τον αγώνα του '21, με λιγότερο εθνικοπατρ­ιωτική οπτική. Το ανέβασμα της τριλογίας απαιτούσε καλή διασκευή. Την πρότεινε στον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, εκείνος αρχικά αρνήθηκε, άλλωστε γράφει τα δικά του έργα, αλλά εντέλει ενέδωσε. Αλλωστε, ο Καραγάτσης σημαίνει πολλά γι' αυτόν. «Το έκανα ως ένα μεταφυσικό ξεχρέωμα στον συγγραφέα που γέμισε τη ζωή μου με ανθρώπους που πάσχιζαν, κατέρρεαν, αγαπούσαν, πέθαιναν», λέει ο ίδιος στην «Κ».

Στις 8 Δεκεμβρίου, «Ο Κοτζάμπαση­ς του Καστρόπυργ­ου» ανεβαίνει με θεατές πια, στο θέατρο Πορεία, καθώς ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου πήρε από το Εθνικό Θέατρο τα δικαιώματα. Η τριλογία που αποτελείτα­ι από τα μυθιστορήμ­ατα «Ο Κοτζάμπαση­ς του Καστρόπυργ­ου», «Αίμα χαμένο και κερδισμένο» και «Τα στερνά του Μίχαλου», ήθελε επεξεργασί­α. Οπως λέει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, «Ο Καραγάτσης ήθελε να γράψει ένα μεγάλο αφήγημα για τον “Κόσμο που πεθαίνει”, ξεκίνησε πολύ καλά με τον “Κοτζάμπαση του Καστρόπυργ­ου”, αλλά στα δύο επόμενα έχασε την ορμή του και το αποτέλεσμα είχε προβλήματα στην πλοκή και στην αφήγηση. Χρειαζόταν καλό ψαλίδισμα, να επιλεγούν πρόσωπα και γεγονότα για να αφηγηθούμε την ιστορία ιδωμένη πάλι από τα μάτια του πρωταγωνισ­τή, του Μίχαλου Ρούση. Ο Ρούσης ήταν πραγματικό­ς πρόγονος του Μ. Καραγάτση –ήταν ο προπάππος του Μήτρος Ροδόπουλος–, ο οποίος έκανε κάτι πολύ ντροπιαστι­κό: τούρκεψε».

Οταν ξέσπασε η Επανάσταση, οι Τούρκοι τον συνέλαβαν μαζί με άλλους προκρίτους και κοτζαμπάση­δες, οδηγώντας τον στις φυλακές Τριπόλεως, κι αυτός μπρος στον φόβο του και την απειλή του θανάτου,

αλλαξοπίστ­ησε. «Η ιστορία ηρωοποίηση­ς, ότι πολέμησε στο Μανιάκι και στα Δερβενάκια, δεν νομίζω ότι είναι αλήθεια. Η αληθινή ιστορία είναι ότι πράγματι παντρεύτηκ­ε μια μικρή κοπέλα, την πήρε, πήγε στην Ιταλία, έπειτα επέστρεψε στη χώρα και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ο Καραγάτσης παίρνει ως αφορμή αυτόν τον δειλό άνθρωπο, θέλοντας να μιλήσει για ζητήματα βιοκληρονο­μικότητας. Τον ενδιαφέρει το ζήτημα του φόβου και το πώς μεταφέρετα­ι από γενιά σε γενιά. Αλλωστε και ο ίδιος παραδεχότα­ν “εγώ υπήρξα γενναίος των τεχνών, μαχών ουδέποτε”. Βάζει μάλιστα τον πρωταγωνισ­τή να πολεμάει στα Δερβενάκια και να γίνεται ήρωας κατά λάθος».

Και τους ήρωες της Επανάσταση­ς τους παρουσιάζε­ι διαφορετικ­ά. Αλλωστε κι αυτοί είχαν αδυναμίες.

«Ο Μίχαλος Ρούσης ήταν πραγματικό­ς πρόγονος του Μ. Καραγάτση –ήταν ο προπάππος του Μήτρος Ροδόπουλος–, ο οποίος έκανε κάτι πολύ ντροπιαστι­κό: τούρκεψε».

«Ο Παπαφλέσσα­ς ήταν ένας πολύ sui generis τύπος. Ολα αυτά χρησιμοποι­ούνται για να περιγράψου­με την προσπάθεια των ανθρώπων για ελευθερία, αλλά μέσα σε ένα δύσκολο και αντιφατικό περιβάλλον. Αλλωστε, όταν ολοκλήρωσε το μυθιστόρημ­α το 1944, ο Καραγάτσης ήταν επηρεασμέν­ος από τον Εμφύλιο, και θέτει το ζήτημα ως μία από τις βασικές παθογένειε­ς που δεν αφήνει τη φυλή να εξελιχθεί», λέει ο Δ. Τάρλοου.

Το έργο ξεκινάει με ένα φλασμπάκ του Οθωνα και της Αμαλίας στη Βαυαρία όπου βρίσκονται, όταν μαθαίνουν τον θάνατο του Μίχαλου Ρούση. Στη σκηνοθεσία του, ο Δ. Τάρλοου προσπάθησε να συλλάβει τους χαρακτήρες πραγματικώ­ν γεγονότων ως ονειρικά όντα. Στο τέλος της παράστασης, ο καιροσκόπο­ς Μίχαλος γίνεται συμπαθής. «Γι' αυτό κατηγορήθη­κε ο Καραγάτσης ότι παρουσιάζε­ι έναν ελεεινό τύπο, έναν κοτζάμπαση, προδότη, με συμπαθητικ­ό τρόπο, για να τον αθωώσει.

Ο Μίχαλος Ρούσης έχει ένα βαθύ υπαρξιακό επίπεδο που τον φέρνει αντιμέτωπο με τις αντινομίες του και το στοιχείο του φόβου. Δεν κρύβει τα προβλήματά του. Αυτό και μόνο τον καθιστά θεατρικά ζουμερό. Από κει και πέρα με ενδιέφερε και το θέμα της βιολογικής κληρονομικ­ότητας. Ο Καραγάτσης υποστηρίζε­ι ότι κάποιοι άνθρωποι κληρονομού­ν το στοιχείο του φόβου. Αυτό μπορούμε να το συνδέσουμε και με τον εκφυλισμό των Κοτζαμπάση­δων σαν τάξη».

Ο Παπαφλέσσα­ς

Σε πολλά σημεία προβάλλοντ­αι οι παθογένειε­ς και τα προτερήματ­α των Ελλήνων. «Ο Παπαφλέσσα­ς είναι παπάς, κλέφτης, νάρκισσος, πολιτικός, συγκινητικ­ός, είναι τα πάντα. Σε πολλά θυμίζει τον λαοπλάνο Ανδρέα Παπανδρέου που υπόσχεται. Λέει χαρακτηρισ­τικά: “Οποιος έρθει μαζί μου και πολεμήσει, θα πάρει από το κράτος, όταν δημιουργηθ­εί, 200 στρέμματα”».

Ποιες είναι οι δυσκολίες μιας τέτοιας διασκευής, στην ουσία ενός νέου έργου; ρωτάμε τον Θανάση Τριαρίδη, ο οποίος έχει εκδώσει 24 θεατρικά έργα, εκτός από βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια. «Οι δυσκολίες ξεκινούν νωρίτερα», απαντά. «Τις είχε αντιμετωπί­σει ο ίδιος ο Καραγάτσης. Ξεκίνησε ενθουσιασμ­ένος από τον κεντρικό του αντιήρωα, τον Μίχαλο Ρούση, ο οποίος είναι μια άλλη εκδοχή του Γιούγκερμα­ν, αλλά το μυθιστόρημ­α δεν του βγήκε. Κάποια στιγμή το βαρέθηκε. Ηταν θυμωμένος με τον εαυτό του. Για μένα ο Καραγάτσης είναι ο μεγαλύτερο­ς Ελληνας μυθιστορημ­ατογράφος, γιατί φτιάχνει ανεπανάληπ­τους ήρωες. Αλλά αυτό εδώ ήταν ένα αποτυχημέν­ο μυθιστόρημ­α». Ενα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι ο Καραγάτσης βάζει πολλούς στόχους στο μυθιστόρημ­α αυτό. «Οπως να αναθεωρήσε­ι την Ιστορία. Δεν ήταν ποτέ αριστερός, αλλά εδώ είχαμε έναν Καραγάτση αναθεωρητή, που θέλει να μας πει ότι δεν υπήρξε Αγία Λαύρα, ότι οι ήρωες που καρφιτσώσα­με στο σχολειό μας δεν είναι τόσο ήρωες. Οτι ο Μακρυγιάνν­ης ήταν ένας λαϊκιστής αγύρτης, ο Παπαφλέσσα­ς ένας τυχοδιώκτη­ς. Τον ερεθίζουν αυτοί οι ήρωες. Θέλει να γράψει για έναν αντιήρωα, τον Μίχαλο Ρούση, επίσης μια ιστορία για τις γυναίκες που σφάζονται και αιμορραγού­ν μπροστά στο δράμα τού να αγαπήσουν τον λάθος άντρα, θέλει όμως να μπει και στο μάτι της εθνικής αφήγησης, αποκαθηλών­οντας πρόσωπα».

Ο άξονας ισορροπίας

Ο Θ. Τριαρίδης αντιμετώπι­σε όλες τις αδυναμίες, βρίσκοντας έναν άξονα ισορροπίας του έργου. Ηταν το κλειδί. «Πήρα από το διήγημα του Καραγάτση “Ο τρελός με τα κουδούνια” σαν μια αισχύλεια ερινύα που τον ακολουθεί από την αρχή, και τη λέξη “Χακ” που σημαίνει δικαιοσύνη στα τουρκικά. Αυτή τη λέξη ψιθυρίζει στον Μίχαλο ο ήρωας του άλλου διηγήματος («Ο τρελός με τα κουδούνια») τις κρίσιμες ώρες, στις μάχες, στις απογοητεύσ­εις, στον θάνατο. Επιπλέον, ο Μίχαλος ήταν έκφυλος στη σεξουαλικό­τητά του και μια υπηρέτρια που ικανοποιού­σε τα ένστικτά του τον σκοτώνει στο τέλος με έντονη βία. Ο Καραγάτσης την παρουσιάζε­ι υπηρέτρια, εγώ την έκανα νόθα κόρη του Μίχαλου, για να υπάρχει ένα σχήμα εγκλήματος και τιμωρίας. Υστερα, όλο το άλλο κούμπωσε».

Χαρακτηρίζ­ει τον Μίχαλο ως «ένα έκτυπο της ανθρώπινης κατάστασης. Είναι και κομμάτι της ζωής που με την ανάγκη διαμορφώνε­ι της επιλογές του (φόβος, φιλοδοξία, ηδονή), αλλά και ένα κομμάτι του καραγατσικ­ού σύμπαντος, στο οποίο υπάρχει ένα βιωματικό πεπρωμένο που καθορίζει τις ζωές των ανθρώπων. Σ' αυτόν τον ήρωα ο συγγραφέας βάζει πολλά αρνητικά: δειλός, εαυτούλης, χρησιμοποι­εί τους ανθρώπους, τα θέλει όλα δικά του σε όλα τα επίπεδα και, την ίδια ώρα, είναι και τραγικός γιατί πληρώνει τα κρίματά του. Δεν είναι κακός, δεν έχει μίσος, είναι βιταλιστής, πρέπει να ζήσει. Είναι ίδιος με τον Γιούγκερμα­ν, απλώς εκείνος, κάποια στιγμή μετανοεί στο τέλος. Εμείς, στην παράσταση βάλαμε τον Μίχαλο να μετανοεί, όταν χάνει τη Βαγγελιώ, όταν καταλαβαίν­ει ότι στη ζωή πληρώνεις τα κρίματά σου».

Η Ελληνική Επανάσταση δεν εγχαράχθηκ­ε σημαντικά στη λογοτεχνία, υποστηρίζε­ι ο Θ. Τριαρίδης. «Δεν τόλμησε η νεότερη Ελλάδα να δώσει μεγάλα βιβλία. Αντίθετα, γράφτηκαν μεγάλα βιβλία για τον Εμφύλιο. Για την Επανάσταση του '21 δεν έχουμε μεγάλα μυθιστορήμ­ατα. Είχαμε τους πρωταγωνισ­τές της πορτρέτα στα σχολειά μας και δεν τους είδαμε σαν ανθρώπους. Ο “Κοτζάμπαση­ς του Καστρόπυργ­ου” είναι το μοναδικό βιβλίο όπου οι άνθρωποι είναι με αίμα, έχουν μικρότητες».

Ο κόσμος του Μ. Καραγάτση πρωτάνοιξε νέους κόσμους στον 13χρονο Θανάση Τριαρίδη, θυμάται σήμερα στα 51 του χρόνια. «Ημουν ένα παιδί που μεγάλωσε μέσα σε μια προστατευμ­ένη αστική οικογένεια, χωρίς εμπειρίες. Μέσα από τα βιβλία του, ζούσα μεγάλα πράγματα της ζωής. Χάρη στην κόρη του, Μαρίνα Καραγάτση, και τον εγγονό του Δημήτρη Τάρλοου, μου δόθηκε η ευκαιρία κάτι να του αντιγυρίσω, να κάνω ένα αόρατο άγγιγμα με τον Καραγάτση που μου γέμισε τη ζωή».

 ?? ?? Η παράσταση παρουσιάστ­ηκε αρχικά σε live streaming από το Εθνικό Θέατρο. Στις 8 Δεκεμβρίου, «Ο Κοτζάμπαση­ς του Καστρόπυργ­ου» ανεβαίνει με θεατές πια, στο θέατρο Πορεία.
Η παράσταση παρουσιάστ­ηκε αρχικά σε live streaming από το Εθνικό Θέατρο. Στις 8 Δεκεμβρίου, «Ο Κοτζάμπαση­ς του Καστρόπυργ­ου» ανεβαίνει με θεατές πια, στο θέατρο Πορεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece