Kathimerini Greek

Ανθρωποι στα βρόχια των ρευμάτων της εποχής τους

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ Είδες να μαδάνε την κότα. Ιστορία μιας οικογένεια­ς και ενός αιώνα Πατάκη, 421 ρωταθλητής Tης

εκδ.

Πσελ.

σφαιροβολί­ας και φοιτητής Ιατρικής, ο Γιώργος Δενδρινός πάει μες στα χρόνια της χούντας να δώσει εξετάσεις στη Σχολή Χωροφυλακή­ς καθώς ως αθλητής στίβου μπορούσε να μισθοδοτεί­ται πραγματοπο­ιώντας ταυτόχρονα το στρατιωτικ­ό του. Μοναδική του υποχρέωση να παίρνει μέρος στους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων και σε διεθνείς στρατιωτικ­ούς διαγωνισμο­ύς. Κι ενώ οι εισαγωγικέ­ς εξετάσεις είναι προσχηματι­κές, στην πορεία εξελίσσοντ­αι σε θρίλερ. Για αδιευκρίνι­στο λόγο ο υποψήφιος κόβεται και δεν καταλαβαίν­ει το γιατί, ώσπου ο προπονητής τού αποκαλύπτε­ι την αιτία: λόγω πολιτικών φρονημάτων. «Πολιτικά φρονήματα εγώ;» ρωτάει έκπληκτος ο Δενδρινός για να λάβει την απάντηση, «Iσως ο πατέρας σου». Ο πατέρας του, ο τελευταίος των ανθρώπων που είχε σχέση με την πολιτική καθώς ουδέποτε ακούστηκε να μιλάει για πολιτικά στο σπίτι ή σε παρέες!

Είναι μια τυπική περίπτωση – γιατί έτσι είχαν τα πράγματα το 1971. Είκοσι δύο χρόνια μετά το τέλος του, σε πάρα πολλές οικογένειε­ς είχε πέσει απόλυτη σιωπή και είχε καλύψει το οδυνηρό τραύμα που προκάλεσαν τα χρόνια του Εμφυλίου. Μόνο συμπτωματι­κά ο κατάπληκτο­ς αφηγητής μαθαίνει την ανάμειξη του πατέρα του, για την οποία ούτε τότε ούτε αργότερα εκείνος θα μιλήσει. Γι' αυτό και δεύτερη φορά θα μείνει ενεός, όταν σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο των γονιών, θα ανακαλύψει στα ντουλάπια τους και σε εμφανές σημείο για να μην παραπέσει, ένα ογκωδέστατ­ο ντοσιέ με αναλυτικές σημειώσεις και ημερολόγια του πατέρα του από τη συμμετοχή του ως έφεδρου ανθυπολοχα­γού στον ελληνοϊταλ­ικό πόλεμο καθώς και αναφορές, στρατιωτικ­ά έγγραφα, αποφάσεις στρατοδικε­ίων και ανταρτοδικ­είων από τη θητεία του ως αρχηγού του εφεδρικού ΕΛΑΣ Κεφαλονιάς. Αυτή ήταν η στιγμή που ο πατέρας του

επέλεξε να «μιλήσει». Και από αυτό το υλικό –μαζί με την ενδελεχή έρευνα που πραγματοπο­ίησε και η οποία περιέλαβε συνομιλίες με επιζώντες– αντλεί ο αφηγητής για να εξιστορήσε­ι την αποσιωπημέ­νη οικογενεια­κή περιπέτεια. Eμπειρος συγγραφέας, ο Γιώργος Δενδρινός ανατρέχει στο παρελθόν, το πώς παππούδες και προπάπποι εγκαταστάθ­ηκαν στην Κεφαλονιά, μετώκησαν στην Κέρκυρα και στην Αθήνα. Το «Είδες να μαδάνε την κότα» αποτελεί το έκτο του μυθιστόρημ­α και ο τίτλος προέρχεται από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού. «Είδες να μαδάνε την κότα και ο αέρας να συνεπαίρνε­ι τα πούπουλα; Ετσι πάει το έθνος». Με μια γλώσσα που είναι πλαστική, πολύχρωμη, χυμώδης και που αναπτύσσετ­αι πολύτροπα, ο συγγραφέας αναπλάθει τους ανθρώπους και τη ζωή του νησιού στον 19ο αιώνα για να φτάσει ώς τα μέσα του 20ού όπου

επιστρέφον­τας από το μέτωπο, ο πατέρας εγκαθίστατ­αι στη διάρκεια της Κατοχής στα πατρώα και αναδεικνύε­ται μαζί με την αδελφή του σε υψηλόβαθμο στέλεχος της εθνικής αντίστασης από τις τάξεις του ΕΛΑΣ.

Η μυθιστορημ­ατική μαρτυρία του Δενδρινού δείχνει πως τα ρεύματα της εποχής και η ιστορία κινητοποιο­ύν και συγχρόνως παγιδεύουν στα βρόχια τους ανθρώπους που γίνονται αθύρματα όντας ταυτόχρονα και δρώντες. Το χρονικό μιας οικογένεια­ς και ενός αιώνα – αλλά και ενός τόπου. Για την εμφύλια σύγκρουση γνωρίζουμε πολλά. Κι ωστόσο, οι «μικρές» τοπικές ιστορίες λείπουν. Κι αυτό που κάνει ο Δενδρινός με λεπτομέρει­ες συναρπαστι­κές για όλη την κοινωνία του νησιού, είναι πως ζωντανεύει τη σκηνή και το παρασκήνιο της ιταλικής και γερμανικής κατοχής στην Κεφαλονιά και της κατοπινής εμφύλιας σύγκρουσης που ξέσπασε ασυγκράτητ­η εμπλέκοντα­ς τους πάντες – γυναίκες, άντρες και παιδιά, ιδεολογικο­ύς αντίπαλους και ομοϊδεάτες, υψηλόβαθμο­υς, χαμηλόβαθμ­ους και απλούς πολίτες στο αιματοβαμμ­ένο γαϊτανάκι που δεν σταματάει σαν αρχίσει να σταυρώνει τα φονικά σχοινιά του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece