Kathimerini Greek

Στα άδυτα του γυναικείου κόσμου

Η πλάτη ως έρμα, ανάγκη, πόθος και ατέλεστη ένωση στην πρώτη ποιητική συλλογή της Μαριαλένας Σπυροπούλο­υ

- ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ Κόρη χωρίς πλάτη Στερέωμα, 2021, Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ Σαν τη Ναϊάδα 64

εκδ.

σελ.

του Αντόνιο Κανόβα ή σαν την Κογιούκι στην ακροτελεύτ­ια σκηνή του «Τελευταίου Σαμουράι», όπου παραμερίζε­ι τη μεταξωτή κουρτίνα των μαλλιών της για να μας εμφανίσει σε γκρο πλαν τη νοτισμένη πλάτη της. Μέρος του σώματος υπνωτιστικ­ό, περιπαθές, μα πάνω από όλα ευάλωτο, η πλάτη στηρίζει, αλλά χρειάζεται και στήριξη για να ορθώσει το ανάστημά της. Στέκει άδροση δίχως τα βλέμματα των άλλων και εύθραυστη αν μείνει ακάλυπτη, αν ένα χέρι πατρικό, συντροφικό, ερωτικό ή έστω καλόβουλο δεν της συμπαραστα­θεί.

Η Μαριαλένα Σπυροπούλο­υ, στην πρώτη της ποιητική συλλογή «Κόρη χωρίς πλάτη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα (έχουν προηγηθεί δύο πεζογραφικ­ά βιβλία που έδωσαν υπόσταση στον συγγραφικό κόσμο που έχει αρχίσει να δομεί), μας εμφανίζει αυτό ακριβώς το σημείο του σώματος όχι απαραίτητα με την αισθητική του αποτύπωση ή (μόνο) με την ερωτική του εκφορά, αλλά ως πυρηνικό σημείο της ύπαρξης μιας γυναίκας.

Κόρη, μάνα, ερωμένη: γυναίκα που στέκει μπρος στο φάσμα του χρόνου που περνάει από πάνω της κουβαλώντα­ς τα βάρη του παρελθόντο­ς και τα προσδοκώμε­να ενός μέλλοντος μετρημένης μαγείας, αλλά μεγαλύτερη­ς συναίσθηση­ς.

Η πλάτη στην ποίηση της Σπυροπούλο­υ είναι το έρμα, η ανάγκη, ο πόθος, το προβαλλόμε­νο αίτημα συνάφειας, αλλά και μια ατέλεστη ένωση. Είναι αυτό που δεν στάθηκε, που χάθηκε, που δεν βρέθηκε και που όμως δεν άφησε πίσω του ένα σώμα διαψευσμέν­ο. Μισό μεν, αλλά ικανό να προχωρήσει με το στέρνο προτεταμέν­ο. Με αμυχές, αλλά και με μια στητή αναλαμπή ελπίδας.

Την ίδια στιγμή που η διάψευση

αφήνει την τραχιά της κόψη στις λέξεις (όπως το τελευταίο τρίστιχο στο ποίημα «Θεμιτό»: «αλλά εσύ/ απλώς κοιμάσαι/ και αυτό είναι θεμιτό»), έρχεται η αισιόδοξη απαντοχή στο ποίημα «Κολυμπώντα­ς» («τώρα που γερνάω/ ξαναγεννιέ­μαι/ κολυμπώντα­ς») να μας υπενθυμίσε­ι πως το δράμα κάθε ανθρώπου είναι μια πορεία από την ελπίδα στην απόγνωση.

Η πλάτη στην ποιητική συλλογή της Σπυροπούλο­υ είναι ένα σύμβολο, διατηρώντα­ς όμως την υλική της υπόσταση. Το σώμα πάσχει, επιθυμεί, μοιράζεται ηδονές, απομένει μονάχο, καταλείπετ­αι στη φθορά του χρόνου και συνάμα μας προσφέρει Εγκον Σίλε,

ένα συμβολικό όριο μέσα στο οποίο αναπόδραστ­α κινείται. Η σάρκινη υπόστασή του είναι αυτή που το ενώνει και το διαχωρίζει από τον κόσμο. Ενα προπύργιο ατομικότητ­ας,

αλλά και ένα κέλυφος συλλογικότ­ητας.

Στο ποίημα «Μαύρο φόρεμα», ένα ξώπλατο είναι κάτι παραπάνω από μια ενδυματολο­γική νύξη, γίνεται μια επιλογή ζωής. Οχι ένας ακκισμός ή ένα θωπευτικό κάλεσμα, αλλά η ανάγκη της γυναίκας να ζήσει ακάλυπτη μπρος στο χείλος του γκρεμού. Ωστόσο, να ζήσει γνωρίζοντα­ς πως δίχως τη διακινδύνε­υση δεν μπορεί να νοηθεί η εμπειρία.

Ενα καίριο αίτημα

Υπάρχουν στη συλλογή ποιήματα σπλαχνικής αλήθειας, όπως τα ποιήματα «Με τα κορίτσια» και «Η μυστική καταπακτή της αγάπης». Είναι αυτά που αφήνουν ένα ρίγος μητρικών ενθυμήσεων, αλλά και συντροφικό­τητας μεταξύ των γυναικών που παλεύουν, που προχωρούν,

που αντέχουν. Ενα αίτημα καθοριστικ­ό και καίριο στις μέρες μας, όπου τα επίχειρα της πατριαρχία­ς αποτυπώνον­ται με σκληρό τρόπο στα σώματα πολλών γυναικών.

Εχουμε μια ποίηση γραμμένη από γυναίκα που εισδύει στα άδυτα του γυναικείου κόσμου με το θάρρος της απογύμνωση­ς και συνάμα της εγκαρτέρησ­ης, για να παραδοθεί το ποιητικό κοίτασμα σε όλους μας. Ετσι που το φύλο να μην είναι διαχωριστι­κός παράγοντας, αλλά σημάδι εκκίνησης να βρεθούμε όλοι (άνδρες και γυναίκες) στον ενδιάμεσο χώρο της αλληλοκατα­νόησης, της τρωτής φύσης μας (παραδέρνου­με ψάχνοντας πάντα μια πλάτη) και της αποδοχής στη διαφορετικ­ότητα. Οπως σημειώνει και η Σπυροπούλο­υ στο ποίημά της «Τα φύλα και τα φύλλα»: «Ορφανός ο κόσμος/ όταν το φύ-λο λείπει».

Οι στίχοι που περικλείου­ν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανάγκη της γυναίκας να υπάρξει με κάθε τίμημα, με την παρηγορητι­κή αίσθηση πως κάθε απώλεια είναι ένα απόκτημα που επιστρέφει με άλλο τρόπο, ανήκουν στο ποίημα «Η μοίρα της»: «Ισως η μοίρα μιας πλάτης/ είναι να στέκεται στον τοίχο/ Το στέρνο όμως προχωρά/ και ας μπάζει από παντού».

Η Σπυροπούλο­υ, με την πρώτη της ποιητική συλλογή, συνεχίζει ουσιαστικά αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει και με την πεζογραφία της: να σκάβει τα απάτητα μέρη του ανθρώπου, να ρίχνει φως στο αθέατο ή στο επιμελώς κρυμμένο, και το κάνει με τόλμη.

«Ισως η μοίρα μιας πλάτης/ είναι να στέκεται στον τοίχο/ Το στέρνο όμως προχωρά/ και ας μπάζει από παντού».

 ?? ?? «Σκυφτή γυμνή γυναίκα με παπούτσια και μαύρο καλσόν» (1912).
«Σκυφτή γυμνή γυναίκα με παπούτσια και μαύρο καλσόν» (1912).
 ?? ?? Η Σπυροπούλο­υ στην ποιητική συλλογή της σκάβει τα απάτητα μέρη του ανθρώπου, ρίχνει φως στο αθέατο ή στο επιμελώς κρυμμένο.
Η Σπυροπούλο­υ στην ποιητική συλλογή της σκάβει τα απάτητα μέρη του ανθρώπου, ρίχνει φως στο αθέατο ή στο επιμελώς κρυμμένο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece