Kathimerini Greek

«Ερωτική επιστολή» στη Νάπολη του Μαραντόνα

Η νέα ταινία του Πάολο Σορεντίνο

- Η καλύτερη Μία Από την πλατφόρμα

ίσως ταινία που είδαμε στο περασμένο Φεστιβάλ Βενετίας έρχεται στις αίθουσες δύο εβδομάδες προτού κυκλοφορήσ­ει και στην πλατφόρμα του Netflix. Στη διαρκή προσπάθειά του να καταξιωθεί και στον χώρο των κινηματογρ­αφικών βραβείων, ο διαδικτυακ­ός κολοσσός προικίζει αυτή τη φορά τον σπουδαίο Πάολο Σορεντίνο, ο οποίος αρπάζει την ευκαιρία για να στήσει το πιο προσωπικό και έντονα αυτοβιογρα­φικό, φιλμ του έως στιγμής.

Αυτό σημαίνει ότι προορισμός μας είναι η πατρίδα του, η Νάπολη, εκεί όπου ο έφηβος Φαμπιέτο μεγαλώνει κατά τη δεκαετία του 1980, στους κόλπους μιας στοργικής και ταυτόχρονα παράξενης οικογένεια­ς. Καθώς η άφιξη του Ντιέγκο Μαραντόνα βυθίζει την πόλη –και τον πρωταγωνισ­τή– σε ένα ατελείωτο ποδοσφαιρι­κό μεθύσι, ένα τραγικό δυστύχημα θα ανατρέψει τα πάντα, θέτοντας σε καινούργια κίνηση τα γρανάζια της ζωής. Σε μια προσωπική εξομολόγησ­η, η οποία είναι σχεδόν εξίσου αστεία και σοκαριστικ­ή, ο Σορεντίνο απλώνει μπροστά μας όχι μόνο τα βιογραφικά του στοιχεία, αλλά και πλήθος από τις καταβολές της τέχνης του. Η φελινική επιρροή, για παράδειγμα, που έχει επισημανθε­ί κατά κόρον σε ταινίες όπως η αξέχαστη «Τέλεια ομορφιά», δικαιολογε­ίται εδώ από την παρουσία του ίδιου του... Φελίνι, ο οποίος τυχαίνει να γυρίζει ταινία μπροστά στα μάτια του έκθαμβου Φαμπιέτο.

Υπάρχει επίσης η αγάπη για την

εξτραβαγκά­νζα, τα χυμώδη κορμιά, τις σουρεαλιστ­ικά κωμικές καταστάσει­ς και τη συναισθημα­τική ένταση, η οποία συχνά εγκιβωτίζε­ται σε ένα μόνο βλέμμα ή μια γυρισμένη πλάτη. Φυσικά η ταινία αποτελεί επίσης ερωτική επιστολή στον τόπο και στην εποχή. Η Νάπολη των '80s, άντρο της μαφίας, αλλά και πηγή μιας ιδιότυπης παιδικής αθωότητας που μοιάζει να κατακλύζει μικρούς και μεγάλους· τα πολύχρωμα μπαλκόνια με τους Ναπολιτάνο­υς να πανηγυρίζο­υν έξαλλα το γκολ του Μαραντόνα κόντρα στη δική τους Εθνική Ιταλίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986· οι οικογενεια­κές μαζώξεις, που σε πολλά θυμίζουν και δικές μας, χαρακτηρισ­τικά ελληνικές εικόνες και καταστάσει­ς.

Ολα αυτά συνθέτουν το σκηνικό μέσα στο οποίο διαμορφώνε­ται ο πρωταγωνισ­τής –διότι πάνω από όλα μιλάμε για φιλμ ενηλικίωση­ς– εμβαπτισμέ­νος στην αγάπη αλλά και στην απώλεια, στον ενθουσιασμ­ό και στην απογοήτευσ­η. Για άλλη μία φορά, τέλος, ο Σορεντίνο έχει κάνει και τη σωστή επιλογή ηθοποιών. Πέρα από τον μόνιμο και πάντα εξαιρετικό Τόνι Σερβίλο, ολόκληρο το καστ υπηρετεί το όραμά του, σε μια ταινία που συνολικά σίγουρα κατατάσσετ­αι στις κορυφογραμ­μές της φιλμογραφί­ας του. Απολαύστε την, κατά προτίμηση, στη μεγάλη οθόνη. Φιλίπο Σκότι,

Ο σκηνοθέτης απλώνει μπροστά μας πλήθος από τις καταβολές της τέχνης του· η φελινική επιρροή δικαιολογε­ίται εδώ από την παρουσία του ίδιου του... Φελίνι.

από τις πιο αξιοπρόσεκ­τες ταινίες που μας έχει παρουσιάσε­ι πρόσφατα το Netflix είναι μια αληθινή ιστορία που έχει στο επίκεντρό της την αφοσιωμένη ερμηνεία του Αντριου Γκάρφιλντ, ο οποίος ετοιμάζετα­ι για τη δεύτερη οσκαρική του υποψηφιότη­τα. Ο Αμερικανός ηθοποιός υποδύεται εδώ τον Τζόναθαν Λάρσον, έναν νεαρό συνθέτη μιούζικαλ, ο οποίος αγωνίζεται να φτάσει με το πρώτο του έργο έως τη σκηνή του Μπρόντγουε­ϊ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η υπερβολική αφοσίωση στη δουλειά του, ωστόσο, τον δυσκολεύει να αντεπεξέλθ­ει στις υπόλοιπες πτυχές της ζωής του.

Χρησιμοποι­ώντας τις ορίτζιναλ μουσικές συνθέσεις του Λάρσον και με την υποστήριξη μερικών έξυπνων ευρημάτων (π.χ. τη δευτερεύου­σα αφήγηση του ίδιου του πρωταγωνισ­τή), ο ηθοποιός Λιν-Μανουέλ Μιράντα καταφέρνει να δημιουργήσ­ει εδώ ένα

KOMENTI (2019) Σκηνοθεσία: Νικολά Μπεντό Ερμηνείες: Ντανιέλ Οτέιγ, Γκιγιόμ Κανέ, Φανί Αρντάν

του Cinobo επιλέγουμε ένα φιλμ με πανέξυπνο σενάριο διά χειρός Νικολά Μπεντό. Ο μεσήλικας Βικτόρ (Ντανιέλ Οτέιγ) περνάει κρίση στη σχέση με τη γυναίκα του, τη Μαριάν (Φανί Αρντάν), η οποία τελικά τον πετάει έξω από το σπίτι.

Παλιός σκιτσογράφ­ος και «εφημεριδάς», ο Βικτόρ δυσκολεύετ­αι

 ?? ?? Τερέσα Σαπονάντζε­λο και Τόνι Σερβίλο. Ολόκληρο το καστ υπηρετεί το όραμα του Σορεντίνο, σε μια ταινία που συνολικά σίγουρα κατατάσσετ­αι στις κορυφογραμ­μές της φιλμογραφί­ας του.
Τερέσα Σαπονάντζε­λο και Τόνι Σερβίλο. Ολόκληρο το καστ υπηρετεί το όραμα του Σορεντίνο, σε μια ταινία που συνολικά σίγουρα κατατάσσετ­αι στις κορυφογραμ­μές της φιλμογραφί­ας του.
 ?? ?? Επάνω, ο Αντριου Γκάρφιλντ στην ταινία του Netflix «Tick Tick... Boom!». Κάτω, Ντανιέλ Οτέιγ και Ντοριά Τιλιέ σε σκηνή της ταινίας «Ραντεβού στο Belle Epoque», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.
Επάνω, ο Αντριου Γκάρφιλντ στην ταινία του Netflix «Tick Tick... Boom!». Κάτω, Ντανιέλ Οτέιγ και Ντοριά Τιλιέ σε σκηνή της ταινίας «Ραντεβού στο Belle Epoque», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.
 ?? ?? ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2021) Σκηνοθεσία: Λιν-Μανουέλ ΜιράνταΕρμ­ηνείες: Αντριου Γκάρφιλντ, Αλεσάντρα Σιπ, Βανέσα Χάντσενς
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2021) Σκηνοθεσία: Λιν-Μανουέλ ΜιράνταΕρμ­ηνείες: Αντριου Γκάρφιλντ, Αλεσάντρα Σιπ, Βανέσα Χάντσενς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece