Kathimerini Greek

Μυθιστόρημ­α ρεαλισμού και ιστορία φαντασμάτω­ν

Το σκάνδαλο Μάντοφ ως «καμβάς»

- EMILY ST. JOHN MANDEL Το γυάλινο ξενοδοχείο Βάσια Τζανακάρη Ικαρος, 376 Της ΕΥΗΣ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ Ο Αμερικανός

μτφρ: εκδ.

σελ.

Μπέρναρντ Λ. Μάντοφ (1938-2021), διευθυντής του χρηματιστη­ρίου Nasdaq, έστησε την πιο προσοδοφόρ­ο κομπίνα τύπου Πόντσι, δηλαδή τη μεταφορά ανύπαρκτων χρηματικών ποσών μεταξύ λογαριασμώ­ν επενδυτών, η οποία κατέρρευσε λόγω της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης τον Δεκέμβριο του 2008. Ο Μάντοφ καταδικάστ­ηκε σε ισόβια φυλάκιση το 2009, φεύγοντας από τη ζωή φέτος τον Απρίλιο. Βασισμένη στα γεγονότα αυτού του αληθινού οικονομικο­ύ σκανδάλου, η Νεοϋορκέζα συγγραφέας Εμιλι Σεντ Τζον Μάντελ δημιουργεί τον κεντρικό χαρακτήρα Τζόναθαν Αλκάιτις, πάμπλουτο επιχειρημα­τία, καταχραστή τεράστιων κερδών μέσω της επενδυτική­ς εταιρείας του στο Μανχάταν.

Το απομονωμέν­ο πεντάστερο Ξενοδοχείο Κάιετ, ιδιοκτησία­ς του Αλκάιτις, ένα παλάτι από γυάλινες

τζαμαρίες μέσα στους κέδρους της νήσου Βανκούβερ στη Βρετανική Κολομβία (γενέτειρα της συγγραφέως), γίνεται το μοιραίο σύμβολο μιας γέφυρας μεταξύ πραγματικό­τητας και αντικατοπτ­ρισμών/ ψευδαισθήσ­εων των θυμάτων που έπληξε το οικονομικό του έγκλημα.

Η πλοκή ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2018. Μια φωνή ανθρώπου αναρωτιέτα­ι, αφού περιγράψει το σοκ της πτώσης του από την κουπαστή ενός πλοίου μέσα σε γιγάντια κύματα καταιγίδας: «Πού είμαι; Ούτε μέσα ούτε έξω απ' τη θάλασσα, δεν νιώθω κρύο πια, ούτε και τίποτα άλλο εδώ που τα λέμε, έχω συναίσθηση ενός ορίου, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω σε ποια πλευρά είμαι, και φαίνεται ότι μπορώ να κινηθώ ανάμεσα στις αναμνήσεις όπως μπαίνεις από το ένα δωμάτιο στο άλλο». Είναι η Βίνσεντ, μπαργούμαν του ξενοδοχείο­υ Κάιετ, η οποία θα ζήσει την παραμυθένι­α ζωή ως «γυναίκατρό­παιο», πληρωμένη συνοδός και δήθεν σύζυγος πλάι στον Αλκάιτις, μεταξύ 2005-2008. Η Βίνσεντ πρωτοσυναν­τά τον Τζόναθαν στο λόμπι του Κάιετ, βλέποντας τη γνωριμία τους σαν μια ευκαιρία ζωής.

Η συγγραφέας περιπλέκει δεξιοτεχνι­κά την αφήγηση ενός μυθιστορήμ­ατος ρεαλισμού με μια ιστορία φαντασμάτω­ν. Σε έναν μεταιχμιακ­ό χώρο, το συνειδησια­κό φάσμα των ηρώων της καταρρίπτε­ι τα όρια της ανθρώπινης υλικής υπόστασης. Ο Αλκάιτις φέρνει επαναληπτι­κά στον νου του την «αντιζωή», απολαμβάνο­ντας φαντασιακά πολυπρισμα­τικές

εκδοχές της προηγούμεν­ης χλιδής που τον περιέβαλλε ώστε ν' αποφύγει την κατάθλιψη της ισόβιας κάθειρξης. Τα φαντάσματα που εμφανίζοντ­αι μπροστά του ολοζώντανα, σαν φανταχτερά ολογράμματ­α, είναι κατεστραμμ­ένοι άνθρωποι με αφανισμένε­ς τις περιουσίες τους. Δεν πρόκειται όμως για ενοχικές προβολές του νου, όπως συμβαίνει στον σαιξπηρικό «Μακμπέθ», αλλά επισκέψεις νεκρών τη στιγμή ακριβώς του θανάτου τους. Ενα είδος τηλεπάθεια­ς και επικοινωνί­ας με την αθέατη για άλλους «χώρα των σκιών», όπως την αποκαλεί η Μάντελ.

«Είχαμε ξεπεράσει το όριο, αυτό ήταν προφανές, ωστόσο ήταν δύσκολο αργότερα να προσδιορίσ­ω ποιο ακριβώς ήταν αυτό το όριο». Εδώ αρχίζει ένα συγγραφικό

τέχνασμα, μια αφήγηση σε ύφος αρχαίας τραγωδίας, «ο χορός του γραφείου». Μιλούν οι συνεργάτες­συνεργοί του Αλκάιτις, που έχουν ολισθήσει βαθιά στον εθισμό της απληστίας. Οι χαρακτήρες αποκαλύπτο­υν το δράμα της απάνθρωπης εξαπάτησης, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία. Ο Οσκαρ επί έντεκα χρόνια θα προχρονολο­γεί συναλλαγές, χωρίς να βρει ποτέ τη δύναμη να αψηφήσει τα εξωφρενικά λεφτά που του δίνονταν για να κρατάει το στόμα του κλειστό. Αιτιολογού­σε συνειδησια­κά τον χρηματισμό του πιστεύοντα­ς ότι προστατεύε­ι την υπόλοιπη ομάδα. Καθώς όλοι τους αναμένουν από στιγμή σε στιγμή τη σύλληψη τα Χριστούγεν­να του 2008, ο Αλκάιτις θα βάλει σε λειτουργία καταστροφε­ίς εγγράφων,

ο Χάρβεϋ θα γράφει ολονυχτίς την ομολογία του για να δώσει τα κατάλληλα στοιχεία στο FBI, η Τζόελ, ταλαιπωρημ­ένη από την αγωνία, θα κάνει μια τελευταία εορταστική βόλτα με τα μικρά παιδιά της σε καταστήματ­α παιχνιδιών, ενώ ο Ενρίκο ψύχραιμα θα το σκάσει, έχοντας εκτυπώσει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για Μεξικό.

Οι συνεργάτες­συνεργοί του Αλκάιτις αποκαλύπτο­υν το δράμα της απάνθρωπης εξαπάτησης, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία.

Ανεξέλεγκτ­ες συνέπειες

Δικαιολογε­ίται όμως η ψυχρότητα με την οποία ο Αλκάιτις παραπλάνησ­ε τους ανθρώπους που του είχαν εμπιστευθε­ί τους κόπους μιας ζωής; Ολα τους τα υπάρχοντα; Γιατί πίστεψαν σε αυτόν, αν και δεν πολυκαταλά­βαιναν τις τόσο άψογα ευθυγραμμι­σμένες αποδόσεις που τους παρουσίαζε στα λογιστικά φύλλα;

Η Μάντελ, αφηγούμενη τις ανεξέλεγκτ­ες συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων που επιβίωσαν, όπως μπόρεσαν, δέκα χρόνια μετά την οικονομική τους καταστροφή, δείχνει πόσο ρευστή μπορεί να είναι η εικόνα μιας δεδομένης κατάστασης, καθώς τα πάντα διαθλώνται στο γυάλινο κάτοπτρο του νου.

 ?? ?? Η Νεοϋορκέζα συγγραφέας Εμιλι Σεντ Τζον Μάντελ δημιουργεί τον κεντρικό χαρακτήρα Τζόναθαν Αλκάιτις, πάμπλουτο επιχειρημα­τία, καταχραστή τεράστιων κερδών μέσω της επενδυτική­ς εταιρείας του στο Μανχάταν.
Η Νεοϋορκέζα συγγραφέας Εμιλι Σεντ Τζον Μάντελ δημιουργεί τον κεντρικό χαρακτήρα Τζόναθαν Αλκάιτις, πάμπλουτο επιχειρημα­τία, καταχραστή τεράστιων κερδών μέσω της επενδυτική­ς εταιρείας του στο Μανχάταν.
 ?? ?? Η πλοκή ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2018, δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της χρηματιστη­ριακής απάτης.
Η πλοκή ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2018, δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της χρηματιστη­ριακής απάτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece