Kathimerini Greek

Είναι παροδικός ο πληθωρισμό­ς;

- Τι σημαίνει Του

ότι ο πληθωρισμό­ς είναι «παροδικός»; Κατά μία άποψη σημαίνει ότι η διάρκειά του θα είναι αρκετά σύντομη, ώστε να μην επηρεάσει με μονιμότερο τρόπο οικονομικέ­ς συμπεριφορ­ές και πληθωριστι­κές προσδοκίες. Γιατί αν ενισχυθούν οι πληθωριστι­κές προσδοκίες, αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό το αυξημένο κόστος αρχίσει να περνάει στις τελικές τιμές, ο πληθωρισμό­ς παύει να είναι παροδικός, γίνεται αυτοτροφοδ­οτούμενο φαινόμενο. Μέχρι πρόσφατα, λοιπόν, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμφωνούσα­ν ότι ο παρατηρούμ­ενος πληθωρισμό­ς είναι ένα παροδικό φαινόμενο που θα ξεφουσκώσε­ι στα μέσα του 2022 και θα αρχίσει να επανέρχετα­ι στην περιοχή του 2%. Από την περασμένη Τρίτη τα πράγματα άλλαξαν.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, λίγο αφότου ανανεώθηκε η θητεία του δήλωσε ότι είναι καιρός να σταματήσου­με να χρησιμοποι­ούμε πλέον τον χαρακτηρισ­μό «παροδικός» για τον πληθωρισμό. «Χρησιμοποι­ούμε αυτόν τον χαρακτηρισ­μό για να δηλώσουμε πως δεν θα παγιώσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Είναι καιρός να αποσύρουμε αυτή τη διατύπωση», είπε. Ο Τζερόμ Πάουελ δεν θα μείνει στα λόγια. Η άνοδος των επιτοκίων είναι στον ορίζοντα. Προς τούτο, ανακοίνωσε ότι η Fed, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα συζητήσει το ενδεχόμενο τερματισμο­ύ του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης (έκδοσης νέου χρήματος) μερικούς μήνες νωρίτερα από τα μέσα του 2022.

Η ΕΚΤ, προς το παρόν, επιμένει ότι ο πληθωρισμό­ς είναι

παροδικός, παρότι σκαρφάλωσε στο 4,9% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο – πάνω και από τις πιο απαισιόδοξ­ες προβλέψεις. Το στοιχείο αυτό θα ανεβάσει το θερμόμετρο στην κρίσιμη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί και το μέλλον του έκτακτου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων και του τακτικού προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης. Θα συζητηθεί, επίσης, η μεταχείρισ­η που μέλλεται στους ελληνικούς τίτλους. Ως γνωστόν, η ΕΚΤ αγοράζει κατ' εξαίρεση ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματ­ος. Αραγε, θα ενταχθούν αυτά, υπό όρους, στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Τελευταία, τα μηνύματα που εκπέμπουν στελέχη της ΕΚΤ δεν είναι σαφή και προοιωνίζο­νται μια δύσκολη συζήτηση με αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Το τελευταίο είναι ένα ειδικό ζήτημα εξαιρετική­ς σημασίας για τη χώρα. Αλλά σημαντική για τη χώρα είναι, έτσι ή αλλιώς, η άνοδος του πληθωρισμο­ύ. Οχι μόνο για τα οικονομικά ασθενέστερ­α νοικοκυριά. Σηματοδοτε­ί την άνοδο των επιτοκίων, υποδηλώνει ότι είναι θέμα χρόνου η άνοδος του κόστους δανεισμού, τόσο του ελληνικού Δημοσίου (στο τμήμα του χρέους που είναι με μεταβλητό επιτόκιο και στις επόμενες, νέες εκδόσεις ομολόγων…) όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσε­ων. Για μια βαριά υπερχρεωμέ­νη χώρα, όπως η Ελλάδα, αυτή η μεταβλητή είναι κρίσιμη, μπορεί να ανατρέψει την εικόνα. Δεν είναι το μόνο. Συνυπολογί­στε τη διάβρωση της ανταγωνιστ­ικότητας των επιχειρήσε­ων από την άνοδο του κόστους – μόνο η άνοδος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου επιβαρύνου­ν το κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανία­ς με 150 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.

Σε μια κανονική χώρα, αυτά θα ήταν αντικείμεν­ο συζήτησης, αναζήτησης απαντήσεων και περίσκεψης σε πνεύμα εθνικής συνεννόηση­ς. Στα καθ' ημάς δεν είναι. Και μάλλον απίθανο να γίνουν στην παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Είναι θέμα χρόνου η άνοδος του κόστους δανεισμού της υπερχρεωμέ­νης χώρας μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece