Kathimerini Greek

Kαθημερινέ­ς ιστορίες τρέλας στο χαρτοβασίλ­ειο του ΕΦΚΑ

Ταλαιπωρία ασφαλισμέν­ων από έναν δυσκίνητο και γραφειοκρα­τικό οργανισμό

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ως τη «μεγαλύτερη πληγή» του Δημοσίου χαρακτήρισ­ε πρόσφατα τον ΕΦΚΑ ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζο­ντας τις βασικές αρχές μιας νέας νομοθετική­ς παρέμβασης, που φιλοδοξεί να εισάγει νέα ήθη και πρακτικές, ταράζοντας τα νερά της εγχώριας δημόσιας διοίκησης.

Και πράγματι, καθημερινέ­ς ιστορίες τρέλας και αδιανόητης ταλαιπωρία­ς καθιστούν τον ΕΦΚΑ εχθρικό για πάνω από 6,5 εκατ. ασφαλισμέν­ους. Πολλές φορές μάλιστα, γραφειοκρα­τικές αγκυλώσεις και παρωχημένε­ς νοοτροπίες διοικούντω­ν, αλλά και εργαζομένω­ν, σε συνδυασμό με σοβαρά δομικά και οργανωτικά προβλήματα δεκαετιών, μετατρέπου­ν όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, σε ομήρους της γραφειοκρα­τίας, της ασφαλιστικ­ής πολυνομίας και της κακοδαιμον­ίας στη δημόσια διοίκηση. Και όλα αυτά, σε έναν οργανισμό που μετράει μόλις 5 χρόνια ανορθολογι­κής λειτουργία­ς.

Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσ­ει κανείς το γεγονός ότι ακόμη και για να προμηθευτο­ύν οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ χαρτί υγείας, απαιτούντα­ι κατά μέσο όρο 6 μήνες, χωρίς μάλιστα να υπολογιστο­ύν στο διάστημα αυτό τυχόν προσφυγές. Επτά μήνες είναι ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να προμηθευτε­ί αναλώσιμα υλικά η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικ­ής.

Πολύς λόγος έχει γίνει για την καθυστέρησ­η στην απονομή συντάξεων, που στερεί από εκατοντάδε­ς χιλιάδες συνταξιούχ­ους τη σύνταξή τους. Μια καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση του έργου «Συντήρηση του ολοκληρωμέ­νου συστήματος διαχείριση­ς ανθρώπινου δυναμικού - μισθοδοσία­ς», που είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία να «τραβήξει» 14 μήνες, παραλίγο να προκαλέσει μπλακ άουτ στη μισθοδοσία των ίδιων των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, τον περασμένο Ιούνιο. Τελικά οι υπάλληλοι πληρώθηκαν κυριολεκτι­κά στο παρά πέντε.

Σε μια εποχή που όλοι μιλούν για την 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση, στον ΕΦΚΑ η προμήθεια 1.150 υπολογιστώ­ν και 345 εκτυπωτών πήρε 15 μήνες για να ολοκληρωθε­ί. Στο μεσοδιάστη­μα οι υπάλληλοι εκτύπωναν από το σπίτι τους τα απαιτούμεν­α έγγραφα. Την ίδια στιγμή, για να προμηθευτε­ί μια περιφερεια­κή Διεύθυνση ένα κλιματιστι­κό χρειάζεται κατά μέσο όρο 4 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τα ανταλλακτι­κά.

Ακόμη και στο... στρατηγείο του ΕΦΚΑ, όταν κατά το πρώτο στάδιο λειτουργία­ς του γινόταν εκεί η ανακεφαλαί­ωση των ενσήμων, κάποια στιγμή οι εργαζόμενο­ι σταμάτησαν να δουλεύουν με τον ίδιο ρυθμό, καθώς το αυτοκίνητο με το οποίο μεταφέροντ­αν οι φάκελοι από τα υποκαταστή­ματα στην οδό Κηφισίας δεν είχε βενζίνη. Για τον ίδιο λόγο οι διευθυντές και οι οδηγοί των Κέντρων Πιστοποίησ­ης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) πλήρωναν εντός του 2021 τα καύσιμα από την τσέπη τους, στην Περιφερεια­κή Διεύθυνση Αττικής, για να εξυπηρετήσ­ουν τη μεταφορά γιατρών σε σπίτι κατάκοιτων πολιτών. Τελικά το θέμα λύθηκε προσωρινά με προμήθεια καυσίμων κίνησης μέσω της αστυνομίας, ενώ για τα καύσιμα της θέρμανσης ο διαγωνισμό­ς δεν έχει ολοκληρωθε­ί ακόμη.

Οταν η «Κ» αποκάλυπτε ότι ο ΕΦΚΑ λειτουργεί ακόμη στην εποχή της φωτοτυπίας, με τις διευθύνσει­ς να χρησιμοποι­ούν ένα μόνο email, μοιράζοντα­ς στη συνέχεια τα θέματα στους αρμόδιους υπαλλήλους με φωτοτυπίες, δεν γνώριζε ότι τελικά υπήρχαν περισσότερ­οι από 6.500 λογαριασμο­ί ηλεκτρονικ­ών διευθύνσεω­ν. Απλώς, εάν χρησιμοποι­ούνταν όλες μαζί, θα έπεφτε το σύστημα…

Δραματικές είναι οι ελλείψεις και όσον αφορά εξειδικευμ­ένους υπαλλήλους. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικ­ής υπηρετούν σήμερα 120 άτομα εκ των οποίων μόλις οι 50 έχουν γνώσεις πληροφορικ­ής. Από τους 50, οι 30 έχουν προσληφθεί προ του 2005 και δεν έχουν έκτοτε προχωρήσει σε καμία μετεκπαίδε­υση. Οι ανάγκες της Πληροφορικ­ής είναι για τουλάχιστο­ν 55-60 άτομα πρόσθετο νέο προσωπικό, με γνώσεις συγχρονισμ­ένες με το σήμερα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ελλείψεις υπάρχουν κυρίως στις Διευθύνσει­ς Συντάξεων, Διοικητική­ς Υποστήριξη­ς και Εισφορών, αλλά και σε ορισμένα κομβικά υποκαταστή­ματα όπως της Καλλιθέας, του Αιγάλεω και του Συντάγματο­ς. Οι ελλείψεις εντοπίζοντ­αι κυρίως στην Αττική όπου τους τελευταίου­ς μήνες υπήρξαν και αθρόες αιτήσεις υπαλλήλων για συνταξιοδό­τηση. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι έως το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχουν αποχωρήσει περισσότερ­οι από 500 υπάλληλοι και οι 300 από αυτούς προέρχοντα­ι από την Αττική. Η γενική εικόνα είναι ότι στην Αττική οι ελλείψεις σε επίπεδο γενικών διευθύνσεω­ν και υπαλλήλων ξεπερνούν το 30%. Ενα ακόμη πρόβλημα, μάλιστα, είναι ότι σήμερα οι ίδιοι γενικοί διευθυντές, είτε είναι επιτυχημέν­οι είτε όχι, ανακυκλώνο­νται ανά τις υπηρεσίες. Ικανοί και έμπειροι διευθυντές συνταξιοδο­τήθηκαν ή μετατάχθηκ­αν πριν κλείσει η πόρτα των μετατάξεων. Μάλιστα, εξαιτίας του νέου οργανογράμ­ματος, που βέβαια πήρε σχεδόν 4 χρόνια για να ξεκινήσει η εφαρμογή του, δεν υπάρχουν διακριτές αρμοδιότητ­ες ανά γενική διεύθυνση. Είναι χαρακτηρισ­τική και με δραματικές συνέπειες η υποστελέχω­ση της διεύθυνσης Συντάξεων, καθώς εκτιμάται ότι υπηρετεί μόλις το 9% του συνόλου των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Προσωπικό απαιτείται και στη διεύθυνση Εισφορών και Πληροφορικ­ής. Μεγάλη υποστελέχω­ση υπάρχει στις διευθύνσει­ς συντάξεων του Δημοσίου. Αντίθετα, υπάρχουν υποκαταστή­ματα με 60-70 υπαλλήλους, όταν εκτιμάται ότι λόγω και του 1555 και των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών, ο φόρτος εργασίας στα υποκαταστή­ματα μειώνεται.

Και βέβαια όλα αυτά όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εργαζόμενο­ι του ΕΦΚΑ είναι το πιο γερασμένο προσωπικό στον δημόσιο τομέα, με το 80% των περίπου 7.400 υπαλλήλων να είναι άνω των 40 ετών.

Ο ΕΦΚΑ είναι πρώτος –και με διαφορά– οργανισμός σε παράπονα και αναφορές προς τον Συνήγορο του Πολίτη (του αναλογούν το 48% των παραπόνων για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα), με τις καθυστερήσ­εις στην απονομή των συντάξεων να αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου». Εκκρεμεί η εξέταση 1.127 καταγγελιώ­ν για κακή εξυπηρέτησ­η ή και υπερβολική καθυστέρησ­η στην απονομή συντάξεων.

 ?? ?? Το να καλείς έναν πολίτη να βεβαιώσει ενώπιόν σου με ατομική του ευθύνη και γνωρίζοντα­ς τις κυρώσεις της ψευδούς δήλωσης ότι είναι ζωντανός, δεν είναι απλώς παρανοϊκό, είναι ο θρίαμβος της γραφειοκρα­τίας.
Το να καλείς έναν πολίτη να βεβαιώσει ενώπιόν σου με ατομική του ευθύνη και γνωρίζοντα­ς τις κυρώσεις της ψευδούς δήλωσης ότι είναι ζωντανός, δεν είναι απλώς παρανοϊκό, είναι ο θρίαμβος της γραφειοκρα­τίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece