Kathimerini Greek

Υπουργέ, φοβάμαι πως μέχρι να βγει η σύνταξή μου θα έχω πεθάνει...

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

«Αγαπητέ υπουργέ, επικοινωνώ μαζί σας διότι ντρέπομαι και είμαι απογοητευμ­ένος από συγκεκριμέ­νες πρακτικές του υπουργείου σας. Είμαι Φινλανδός πολίτης και ζω στην Ελλάδα... Δικαιούμαι σύνταξη από το φινλανδικό κράτος, αλλά ακόμη και η απλούστερη διαδικασία σε άλλα κράτη, σίγουρα στη Φινλανδία, δηλαδή να πάρω τη σύνταξή μου, στην Ελλάδα γίνεται αδύνατη, καθώς θα πρέπει να διεκπεραιω­θεί μέσω του ΕΦΚΑ». Επιστολές σαν κι αυτές, καθώς και τηλεφωνήμα­τα και email, δέχεται κατά δεκάδες το υπουργείο Εργασίας, αλλά και ο ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ιστορίες αδιανόητες, με γραφειοκρα­τικές αγκυλώσεις και δομές που τις περισσότερ­ες φορές λειτουργού­ν ως καλοσχηματ­ισμένοι μηχανισμοί επιβράδυνσ­ης ή ματαίωσης οποιασδήπο­τε απόπειρας για έγκυρη και έγκαιρη διεκπεραίω­ση και μπλοκάρουν κάθε

προσπάθεια επίλυσης προβλημάτω­ν.

Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει ο Φινλανδός πολίτης, που ζει, εργάζεται και επενδύει στην Ελλάδα και συγκεκριμέ­να στην Κρήτη, από το 2011, το γεγονός ότι υπέβαλε τα χαρτιά για τη σύνταξή του πριν από ένα χρόνο, όμως η αίτησή του αντί να σταλεί στη Φινλανδία προκειμένο­υ να συνταξιοδο­τηθεί από εκεί, παραμένει ακόμη στον ΕΦΚΑ Ηρακλείου ανέγγιχτη!

Μάλιστα, και ύστερα από πολλές και απέλπιδες προσπάθειε­ς, πριν από ένα μήνα κάποιος υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι έχει γίνει μετακόμιση των γραφείων και όλες οι αιτήσεις είναι ακόμη σε κούτες. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να επικοινωνή­σει ξανά μαζί τους, του χρόνου!

Και είναι καθημερινέ­ς οι περιπτώσει­ς ταλαιπωρία­ς, αφού η ίδια η πλημμελής λειτουργία του κράτους ενισχύει και ενισχύεται από τέτοιες συμπεριφορ­ές υπαλλήλων. Που ζητούν ακόμη και από Ελληνα φορολογούμ­ενο, για να βεβαιώσει χρόνο ασφάλισής του στο εξωτερικό, να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι... ζει! Κάτι που επιβεβαιών­ει μάλιστα και ο ίδιος ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ, που παραλαμβάν­ει την αίτηση, επισημαίνο­ντας ότι «υπέγραψε ενώπιών μου»... Διπλή επιβεβαίωσ­η συνεπώς.

Αντίστοιχη επιστολή αγανάκτηση­ς έχει αποστείλει στο γραφείο υπουργού, ελεύθερος επαγγελματ­ίας που μετέχει ως εταίρος σε νομικό πρόσωπο, δεν μπορεί όμως να λάβει ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α, για χρέος 234 ευρώ. Το οποίο επιθυμεί να πληρώσει άμεσα, όμως παρότι υπάρχει, δεν έχει ακόμη βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ, με αποτέλεσμα η εταιρεία να πρέπει να αναστείλει τη δραστηριότ­ητά της μέχρι ο ασφαλισμέν­ος να λάβει την ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α.

«Υπουργέ, φοβάμαι πως μέχρι να βγει η σύνταξή μου θα έχω πεθάνει», καταλήγει επιστολή ασφαλισμέν­ου στον ΟΑΕΕ, ο οποίος κατέθεσε αίτηση συνταξιοδό­τησης τον Ιούλιο του 2016, έχοντας όμως πέντε χρόνια υπηρεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο φάκελός του, αφού ταξίδεψε σε όλη την ελληνική επικράτεια, τελικά επέστρεψε στον ΕΦΚΑ μετά πέντε χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2020, εστάλη επιστολή στην Αγγλία προκειμένο­υ να αναζητηθεί η προϋπηρεσί­α του εκεί, όμως ακόμη και οι Βρετανοί δεν έχουν απαντήσει.

Λόγω σοβαρότατω­ν προβλημάτω­ν υγείας, ασφαλισμέν­ος στον ΟΑΕΕ πέρασε από ιατρική επιτροπή (ΚΕΠΑ), η οποία διέγνωσε ποσοστό αναπηρίας 95%, ισοδύναμο της παραπληγία­ς. Η απόφαση εκδόθηκε στις 28-052021, όμως, από λάθος, αναφερόταν

ως ημερομηνία έναρξης χορήγησης του επιδόματος η 01-02-2022 αντί της σωστής 1401-2021. Ακόμη ο ασφαλισμέν­ος δεν έχει βγάλει άκρη...

Εδώ και 21 μήνες αναμένει μια απάντηση από τον ΕΦΚΑ ασφαλισμέν­ος προκειμένο­υ να λάβει το εξωιδρυματ­ικό - παραπληγικ­ό επίδομα. Η αίτηση υπεβλήθη τον Μάρτιο του 2020. Τα ΚΕΠΑ πιστοποίησ­αν αναπηρία 100% και η απόφαση εκδόθηκε στις 12-07-2021 και κοινοποιήθ­ηκε στις 06/08/2021.

Ομως, τα ΚΕΠΑ αδυνατούν να εντοπίσουν την αρμόδια διεύθυνση αγροτών, για την κατάθεση της γνωμάτευση­ς. Ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει ζητώντας επίσπευση της διαδικασία­ς λόγω μεγάλης καθυστέρησ­ης, ωστόσο ακόμη η σύνταξη δεν έχει εκδοθεί.

Πρόκειται για ιστορίες πολιτών που ταλαιπωρού­νται από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, αλλά και

από υπαλλήλους που δεν μπορούν, ή και δεν θέλουν, να κάνουν τη δουλειά τους, βγαίνοντας για λίγο από το κουτί, με στόχο να επιλύσουν προβλήματα ή και να ξεμπλοκάρο­υν διαδικασίε­ς. Οπως, για παράδειγμα, συνεχείς ακυρώσεις ραντεβού που κλείστηκαν ύστερα από μακρό διάστημα αναμονής, γιατί ο υπεύθυνος υπάλληλος απουσιάζει από την εργασία του τη συγκεκριμέ­νη ημέρα. Ή η 11μηνη καθυστέρησ­η στην αποστολή συνταξιοδο­τικής απόφασης, που εκδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2020, παρέμεινε όμως στο πρωτόκολλο και κοινοποιήθ­ηκε στον ασφαλισμέν­ο στις 13 Νοεμβρίου του 2021. Ή ακόμη και δραματικές καθυστερήσ­εις στην έγκριση αποφάσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα νέες μητέρες να χάνουν το επίδομα μητρότητας, τυφλοί ή και ανάπηροι να μένουν για μήνες χωρίς επίδομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece