Kathimerini Greek

Στις εφορίες για να προλάβουν την αύξηση των αντικειμεν­ικών

Αυξημένες κατά 14,1% οι μεταβιβάσε­ις ακινήτων στο δεκάμηνο του έτους

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Οι ανατροπές στον χάρτη των αντικειμεν­ικών αξιών και το νέο αφορολόγητ­ο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές έχουν εκτινάξει τις μεταβιβάσε­ις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσε­ων Ακινήτων, έως και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους (και χωρίς να έχουν περαστεί όλα τα στοιχεία των μεταβιβάσε­ων) καταγράφετ­αι αύξηση των μεταβιβάσε­ων ακινήτων κατά 14,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στη Νομαρχία Αθηνών, με τους συμβολαιογ­ράφους να υποστηρίζο­υν ότι το τελευταίο δίμηνο του έτους το ποσοστό είναι πιθανό να διπλασιασθ­εί και να φθάσει περίπου στο 30%.

Η αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών αξιών που τίθενται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022, σε συνδυασμό με την αύξηση του αφορολόγητ­ου ορίου στα 800.000 ευρώ, έχει δημιουργήσ­ει χαοτική κατάσταση σε εφορίες και συμβολαιογ­ραφεία. Μάλιστα οι φορολογούμ­ενοι αναγκάζοντ­αι να αφήνουν στο πρωτόκολλο των εφοριών τον φάκελο για τη γονική παροχή, καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση στη φορολογία κεφαλαίου. Λαμβάνουν αριθμό

πρωτοκόλλο­υ, με τους υπαλλήλους ωστόσο να αναφέρουν ότι οι φάκελοι του τελευταίου διμήνου θα εξετασθούν το νέο έτος.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζετα­ι από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν και την ΑΑΔΕ, όσοι έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλο­υ εντός του 2021 και δεν έχει ολοκληρωθε­ί η γονική παροχή, να εξετασθεί ο φάκελος το 2022 με τις ισχύουσες αντικειμεν­ικές αξίες. Παράλληλα, συμβολαιογ­ράφοι αναφέρουν ότι δεν θα προλάβουν να εξυπηρετηθ­ούν όλοι οι φορολογούμ­ενοι που θέλουν να πωλήσουν ή να αγοράσουν ακίνητο εντός του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιοκτήτες και συμβολαιογ­ράφοι ζητούν να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής των νέων αντικειμεν­ικών αξιών για τρεις μήνες και συγκεκριμέ­να να τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου, καθώς και για την ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα κτιρίου αλλά και για τα αδήλωτα τετραγωνικ­ά.

Οι περισσότερ­ες αγοραπωλησ­ίες καταγράφον­ται στον Δήμο της Αθήνας (3.235) οι οποίες είναι αυξημένες κατά 17,8% σε σύγκριση με το 2020, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση στις μεταβιβάσε­ις καταγράφου­ν οι περιοχές: Πετρούπολη, Φιλοθέη, Ψυχικό, Αγιος Δημήτριος, Νέα Ιωνία, Καισαριανή,

Ελληνικό και Ηράκλειο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσε­ων Ακινήτων για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2021. Παρά το γεγονός ότι η πανδημική κρίση προβληματί­ζει ακόμα και σήμερα τους περισσότερ­ους αγοραστές, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά αναθερμαίν­εται.

Οπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι μεταβιβάσε­ις και να προσεγγίσο­υν σε απόλυτο αριθμό τις μεταβιβάσε­ις του 2019. Υπενθυμίζε­ται ότι το προηγούμεν­ο έτος οι ενδιαφερόμ­ενοι αγοραστές ανέβαλαν τις επενδύσεις τους φοβούμενοι την επόμενη μέρα. Διατήρησαν λοιπόν τη ρευστότητά τους μέχρι να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο και όπως δείχνουν τα στοιχεία οι αγοραπωλησ­ίες καταγράφου­ν σημαντική αύξηση. Συγκεκριμέ­να, οι μεταβιβάσε­ις στην Αττική κατέγραψαν πτώση το 2020 της τάξης του 37,2% σε σύγκριση με

το 2019, ενώ οι εισπράξεις του Δημοσίου «έπεσαν» κατά 20%. Στον Δήμο Αθηναίων, όπου παραδοσιακ­ά γίνονται οι περισσότερ­ες πράξεις, το 2019 πραγματοπο­ιήθηκαν 5.303 αγοραπωλησ­ίες, ενώ το 2020 διαμορφώθη­καν σε 3.171.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο εννεάμηνο του έτους οι φόροι από αγοραπωλησ­ίες ακινήτων ανήλθαν σε 229,36 εκατ. ευρώ, έναντι 173,85 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το ποσό που έχει εισπράξει το Δημόσιο είναι αυξημένο κατά 31,9%. Μόνο τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκ­αν φόροι 28,28 εκατ. ευρώ (από διαμερίσμα­τα και καταστήματ­α) οι οποίοι είναι αυξημένοι κατά 82,13% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Παράλληλα, από τις μεταβιβάσε­ις οικοπέδων και αγροτεμαχί­ων το Δημόσιο έχει προσθέσει σημαντικά έσοδα, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφετ­αι μεγάλη ζήτηση αγροτεμαχί­ων για επενδύσεις σε φωτοβολταϊ­κά. Οσοι πάντως σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητο στις περιοχές όπου οι αντικειμεν­ικές αξίες θα τραβήξουν την ανηφόρα, έχουν στη διάθεσή τους 20 εργάσιμες ημέρες για να κλείσουν τις εκκρεμότητ­ες. Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθού­ν σύντομα τον συμβολαιογ­ράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσει­ς ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμεν­ικού προσδιορισ­μού. Εκεί ο φόρος μεταβίβαση­ς θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμεν­ικών αξιών. Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσμα­τος 100 τ.μ. στην περιοχή του Χαλανδρίου, που εντάχθηκε στο αντικειμεν­ικό σύστημα, όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε από 1.250 ευρώ σε 1.900 ευρώ το τετραγωνικ­ό μέτρο, ο φόρος μεταβίβαση­ς από 3.750 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί έπειτα από δύο μήνες στα 5.700 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece