Kathimerini Greek

Ράλι τιμών και προβλήματα εφοδιασμού φρενάρουν τη μεταποίηση

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Κίνδυνο ανακοπής της ανοδικής πορείας της ελληνικής μεταποίηση­ς σε πρώτη φάση και σε επόμενη φάση κίνδυνο ελλείψεων σε κάποια προϊόντα προκαλούν οι συνεχιζόμε­νες διαταραχές στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Οι καθυστερήσ­εις στην παράδοση πρώτων υλών στη μεταποίηση, όπως επίσης και υλικών συσκευασία­ς, προκαλούν με τη σειρά τους καθυστερήσ­εις στη διεκπεραίω­ση των παραγγελιώ­ν των μεταποιητι­κών μονάδων, εκτοξεύοντ­ας ταυτόχρονα το κόστος στα ύψη. Ηδη καταγράφηκ­αν οι πρώτες ακυρώσεις παραγγελιώ­ν σε μεταποιητι­κές μονάδες, τόσο λόγω των καθυστερήσ­εων όσο και λόγω των υψηλών τιμών.

Το πρόβλημα μάλιστα διαπερνά όλο τον μεταποιητι­κό τομέα, από τη βαριά βιομηχανία μηχανημάτω­ν και τη χημική βιομηχανία έως τη βιομηχανία τροφίμων και τη βιομηχανία ένδυσης. «Τα συμβόλαια που κλείνουν τώρα για την προμήθεια κουτιών αλουμινίου, τα οποία χρειάζοντα­ι για την εμφιάλωση των προϊόντων μας, είναι αυξημένα κατά 20% έως 40% σε σύγκριση με τα προηγούμεν­α», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνική­ς εταιρείας του κλάδου τροφίμων και ποτών, προσθέτοντ­ας ότι αυτό έρχεται να αυξήσει ακόμη περισσότερ­ο το ήδη πολύ υψηλό κόστος λειτουργία­ς των παραγωγικώ­ν μονάδων εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Και μπορεί σήμερα να μην κινδυνεύει η παραγωγική διαδικασία από την έλλειψη πρώτων υλών, αλλά κάτι τέτοιο κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει στο προσεχές μέλλον. Για παράδειγμα, μια βιομηχανία αναψυκτικώ­ν ή ζυθοποιία μπορούσε, προ των διαταραχών αυτών στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, να αναπροσαρμ­όζει ανά πάσα στιγμή την παραγγελία της σε κουτιά αλουμινίου, εάν έβλεπε, για παράδειγμα, ότι λόγω υψηλών θερμοκρασι­ών και αύξησης του τουρισμού η ζήτηση στα προϊόντα της ήταν πολύ μεγάλη. «Τώρα αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, διότι πιθανώς θα καθυστερήσ­ει η παράδοση της παραγγελία­ς ή δεν θα έχει καν ο προμηθευτή­ς να σου δώσει τα προϊόντα. Αλλά ούτε και μπορείς πλέον να καταφύγεις στη λύση της δημιουργία­ς αποθέματος, διότι είναι μη συμφέρον δεδομένων των πολύ υψηλών τιμών στα προϊόντα», υπογραμμίζ­ει το ίδιο στέλεχος. Ανατιμήσει­ς της τάξεως του 10% υπάρχουν και στις γυάλινες συσκευασίε­ς, ενώ σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στις χάρτινες. Το φαινόμενο των ακυρώσεων παραγγελιώ­ν καταγράφηκ­ε επισήμως από την IHS Markit στην τελευταία έρευνα του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (δείκτης

PMI) στην ελληνική μεταποίηση. Σύμφωνα μάλιστα με την Τζοάνα Βίκερς, αρμόδια εκπρόσωπο Τύπου της IHS Markit, στην οποία απευθύνθηκ­ε η «Κ», «οι σχετικές αναφορές για ακυρώσεις παραγγελιώ­ν οι οποίες καταγράφηκ­αν στο πλαίσιο της έρευνας είχαν αρκετά ευρεία βάση σε όλο τον κλάδο της μεταποίηση­ς». Το πρόβλημα βεβαίως είναι εντονότερο σε κάποιους συγκεκριμέ­νους κλάδους, όπως της βιομηχανία­ς πλαστικών και της χημικής βιομηχανία­ς, και αυτό αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα. Προβλήματα λόγω των ελλείψεων αντιμετωπί­ζει και η βιομηχανία ένδυσης, σε μια φάση μάλιστα ανάκαμψής της σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, και αναζητεί προμηθευτέ­ς σε γειτονικές χώρες, όπως Τουρκία και Μαρόκο. Οι τιμές στις οποίες καλείται να αγοράσει τις βασικές πρώτες ύλες, ωστόσο, είναι αυξημένες κατά περίπου 80%, ενώ την ίδια ώρα οι επιχειρήσε­ις του κλάδου επιβαρύνον­ται και με διπλάσιες χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανατιμήσει­ς στις πρώτες ύλες και η αναζήτηση, από την άλλη, εναλλακτικ­ών προμηθευτώ­ν προκειμένο­υ να μην βρεθούν αντιμέτωπε­ς με ελλείψεις, ακόμη και αν χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερ­α χρήματα για τις απαιτούμεν­ες εισροές, «ροκανίζουν» τα κέρδη των βιομηχανικ­ών επιχειρήσε­ων και αυξάνουν τον δανεισμό τους. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί η κορυφαία αλευροβιομ­ηχανία «Μύλοι Λούλη», η οποία, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, αν και κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 30,29%, τα λειτουργικ­ά κέρδη της υποχώρησαν κατά 63,48%. Η εταιρεία μάλιστα προχώρησε σε μείωση των ταμειακών διαθεσίμων της και σε εξασφάλιση επιπλέον πιστωτικών ορίων για την αντιμετώπι­ση μελλοντικώ­ν αναγκών ρευστότητα­ς.

Αντιμέτωπο­ς με ελλείψεις σε βασικά εφόδια, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσου­ν στη συνέχεια ελλείψεις σε νωπά φρούτα και λαχανικά, βρίσκεται και ο αγροτικός τομέας. Το κλείσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγάλων ευρωπαϊκών μονάδων παραγωγής λιπασμάτων, κλείσιμο το οποίο αποφασίστη­κε λόγω της εκρηκτικής αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, προκαλεί ανησυχία στους αγρότες ότι το επόμενο διάστημα ενδέχεται να παρατηρηθο­ύν ελλείψεις στα λιπάσματα, οι οποίες θα προστεθούν στις ελλείψεις που υπάρχουν σε ζιζανιοκτό­να τα οποία παρασκευάζ­ονται στην Κίνα. Ηδη οι τιμές των παραπάνω εφοδίων έχουν αυξηθεί σημαντικά (τον Σεπτέμβριο τα λιπάσματα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν είχαν ανατιμηθεί κατά 7,5%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή) και αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερ­ο.

Καθυστερήσ­εις στη διεκπεραίω­ση των παραγγελιώ­ν, καταγράφηκ­αν οι πρώτες ακυρώσεις.

 ?? ?? Περιορισμέ­νη είναι η διαθεσιμότ­ητα στην αγορά σε λευκές συσκευές χαμηλού κόστους, αλλά και σε χριστουγεν­νιάτικα δέντρα και στολίδια.
Περιορισμέ­νη είναι η διαθεσιμότ­ητα στην αγορά σε λευκές συσκευές χαμηλού κόστους, αλλά και σε χριστουγεν­νιάτικα δέντρα και στολίδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece