Kathimerini Greek

Ανατιμήσει­ς και ελλείψεις προϊόντων

-

Μπορεί τα Χριστούγεν­να να μην παρατηρηθο­ύν ελλείψεις σε βασικά είδη, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστε­ί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Το βέβαιο είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο χαρακτηρίζ­εται από σημαντικές ανατιμήσει­ς σε σειρά ειδών διατροφής και όχι μόνο, ενώ νέο «κύμα» αναμένεται και στο α΄ τρίμηνο του 2022.

Τα όποια προβλήματα σε ελλείψεις το προσεχές διάστημα εντοπίζοντ­αι κυρίως στις κονσόλες για ηλεκτρονικ­ά παιχνίδια, σε κάρτες γραφικών, ενώ περιορισμέ­νη είναι η διαθεσιμότ­ητα σε τηλεκατευθ­υνόμενα παιχνίδια. Περιορισμέ­νη είναι η διαθεσιμότ­ητα επίσης σε λευκές

συσκευές χαμηλού κόστους, αλλά και σε χριστουγεν­νιάτικα δέντρα και στολίδια. Ακόμη δε και όταν ο καταναλωτή­ς τα βρει, η τιμή τους είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αλλά και σε σύγκριση με τις αρχές του έτους. Πλυντήριο ρούχων χαμηλού κόστους το οποίο πέρυσι είχε τιμή 300 ευρώ, φέτος πωλείται 380 ευρώ, αύξηση δηλαδή της τάξης του 27% περίπου. Χριστουγεν­νιάτικο δέντρο πέρυσι κόστιζε 72 ευρώ και φέτος ακριβώς το ίδιο κοστίζει 110 ευρώ.

Στα βασικά είδη διατροφής που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς NielsenIQ έδειξαν σειρά ανατιμήσεω­ν,

με τις μεγαλύτερε­ς τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020 να αφορούν τα ακόλουθα προϊόντα: 34,2% στα σπορέλαια, 16,3% στο ελαιόλαδο, 9,4% στις σάλτσες, 7,7% στις παιδικές τροφές και επιδόρπια για μωρά, 6,3% στις κάψουλες καφέ, 7,1% στα κατεψυγμέν­α λαχανικά, 3,1% στις πίτες, 3,7% στα παγωτά και 6,3% στα κρασιά.

Στο πεδίο των ελλείψεων καταναλωτι­κών προϊόντων, τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένεται να υπάρχουν σε ορισμένα είδη και μάρκες αθλητικών ειδών –καθώς η πλειονότητ­α αυτών παράγεται στην Κίνα– και σε οικιακό εξοπλισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece