Kathimerini Greek

Χαμηλά αντισώματα στην «Ομικρον» η οικονομία

Γιατί η νέα μετάλλαξη φέρνει υψηλότερο πληθωρισμό και πώς μπορεί να μειώσει στο 1/6 τη χρηματοδότ­ηση από την ΕΚΤ

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Θόλωσαν τον ορίζοντα της οικονομίας η μετάλλαξη «Ομικρον» και το άλμα πληθωρισμο­ύ του Νοεμβρίου που κατέγραψαν τα στοιχεία της Eurostat την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντα­ς ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για ενδεχόμενη καθυστέρησ­η της αναβάθμιση­ς των ομολόγων, αλλά και για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη συνέχιση της παροχής ρευστότητα­ς στην Ελλάδα.

Τα μηνύματα αυτά έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, μετά την αναταραχή που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πόσο σοβαρή είναι αυτή από υγειονομικ­ής πλευράς. Το ανησυχητικ­ό σε αυτή τη φάση δεν είναι τόσο η προοπτική ενός lockdown, το οποίο δεν είναι της παρούσης, όσο οι εκτιμήσεις αναλυτών που διατυπώθηκ­αν τις τελευταίες ημέρες, ότι η «Ομικρον» μπορεί να λειτουργήσ­ει πληθωριστι­κά. Κάτι που ασκεί πιέσεις για περιοριστι­κή πολιτική των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμ­βανομένης και της ΕΚΤ. Σύμφωνα με αυτή τη γραμμή ανάλυσης, η μετάλλαξη ενδέχεται να επιτείνει τις δυσκολίες σε επίπεδο εφοδιαστικ­ών αλυσίδων, ενώ η ζήτηση θα παραμένει αμείωτη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές. Οπως είπε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής οικονομολό­γος του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπουν, «η “Ομικρον” προσθέτει στο ήδη υψηλό επίπεδο αβεβαιότητ­ας, και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει

απειλή για την ανάκαμψη, καθυστερών­τας την επιστροφή στην κανονικότη­τα ή κάτι ακόμα χειρότερο». Την ίδια ώρα, η Eurostat ανακοίνωνε την εκτίμησή της για τον εναρμονισμ­ένο πληθωρισμό 4,9% στην Ευρωζώνη και 4,3% στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά ομόλογα

Το νέο σκηνικό ενισχύει, σύμφωνα με οικονομικο­ύς παράγοντες, το ενδεχόμενο να αποφασίσει η ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου να διακόψει το έκτακτο πρόγραμμα παροχής ρευστότητα­ς λόγω πανδημίας (ΡΕΡΡ) κανονικά, τον Μάρτιο, ενώ υπήρχαν σκέψεις

να το παρατείνει, κάτι που θα διευκόλυνε και την Ελλάδα, η οποία εντάσσεται κατ' εξαίρεση στο συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα. Παράλληλα, διαμηνύετα­ι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να ενταχθεί η Ελλάδα στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ, καθώς η ΕΚΤ θα διακινδύνε­υε να παραπεμφθε­ί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω του ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα. Η πίεση έχει ενταθεί και η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να ισχύσει ένα ειδικό καθεστώς, ένα πρόγραμμα-γέφυρα, όπως λέγεται, για να μπορέσει να καλυφθεί η Ελλάδα έως ότου τα ομόλογά της κατακτήσου­ν επενδυτική βαθμίδα. Διαφορετικ­ά, θα περιοριστε­ί στις επαναγορές ομολόγων του ΡΕΡΡ, κάτι που θα είναι εντελώς ανεπαρκές για τις ανάγκες της. Οπως επισημαίνε­ται, ενώ οι υπόλοιπες χώρες με το ΑΡΡ θα περιοριστο­ύν στο 50% της ρευστότητα­ς που τους παρέχει το ΡΕΡΡ, η Ελλάδα θα κατέβει στο 1/6 της παρεχόμενη­ς σήμερα ρευστότητα­ς μέσω των επαναγορών.

Σε μια τέτοια περίπτωση το οξυγόνο θα κοπεί απότομα από την οικονομία, τουλάχιστο­ν μέχρι να αναβαθμιστ­ούν τα ομόλογα

σε επενδυτική βαθμίδα. Ομως και η διαδικασία αυτή κινδυνεύει να καθυστερήσ­ει, καθώς –όπως επισημαίνο­υν πηγές του οικονομικο­ύ επιτελείου– «η αβεβαιότητ­α σπρώχνει προς τα πίσω τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγηση­ς».

Προσαρμογή από το 2022

Ο αναμενόμεν­ος περιορισμό­ς της παρεχόμενη­ς ρευστότητα­ς στην οικονομία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για την Ελλάδα, ανάλογα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, συμπίπτει με την επιστροφή, το 2022, σε συνθήκες δημοσιονομ­ικής ισορροπίας, για

να επιστρέψου­με σε πρωτογενή πλεονάσματ­α το 2023. «Το 2022 δεν θα υπάρξει ανοχή, θα είναι χρονιά προσαρμογή­ς», σημειώνει οικονομικό­ς παράγοντας της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας διαμηνύει πως παρότι αναγνωρίζε­ι την πίεση που δέχονται επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά λόγω τιμών ενέργειας, ο ίδιος πρέπει να συνεκτιμήσ­ει στις αποφάσεις του τις δεσμεύσεις του 2022 για περιορισμό του ελλείμματο­ς στο 1,2% του ΑΕΠ, από 7,3% του ΑΕΠ φέτος.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο ίδιος μεταδίδει στους συνομιλητέ­ς

του ότι το σκηνικό της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας είναι θετικό για επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά. Οι επιχειρήσε­ις, σημειώνει, έχουν επιστρέψει στο 9μηνο στον τζίρο της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2019, με εξαίρεση την ένδυση και την υπόδηση που παρουσιάζο­υν μικρή απόκλιση. Κάτι που εξηγεί την άνοδο των καταθέσεων, που πραγματοπο­ίησαν νέο άλμα σχεδόν 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, αλλά και την καλή πορεία των εσόδων του Δημοσίου.

Οι θετικές ενδείξεις

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα έσοδα στις ΔΟΥ ήταν αυξημένα κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο έναντι του στόχου για τον ίδιο μήνα που είχε περιληφθεί στον προϋπολογι­σμό του 2022 πριν από λίγες μέρες.

Επίσης, ο τουρισμός τον Οκτώβριο κινήθηκε ικανοποιητ­ικά, ενώ οι δείκτες οικονομικο­ύ κλίματος και υπεύθυνων προμηθειών ήταν θετικοί.

Με αυτά τα δεδομένα, οι προσδοκίες για το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου, που θα ανακοινώσε­ι τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ, είναι θετικές. Συγκεκριμέ­να, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το ποσοστό μεταβολής σε ετήσια βάση θα είναι πιθανότατα και πάλι διψήφιο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τοποθετούν την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ πάνω από την κυβερνητικ­ή πρόβλεψη για 6,9%. Συγκεκριμέ­να, η πιο αισιόδοξη πρόβλεψή τους την τοποθετεί πάνω από 8,5%, ενώ μια κυβερνητικ­ή πηγή εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα φτάσει στο 9%-10% φέτος και στο 4%5% το 2022.

Αν η «Ομικρον» λειτουργήσ­ει πληθωριστι­κά, η πίεση προς την ΕΚΤ για πιο σφιχτή πολιτική θα ενταθεί.

 ?? ?? Το νέο σκηνικό που διαμορφώνε­ι η μετάλλαξη «Ομικρον» ενισχύει το ενδεχόμενο να αποφασίσει η ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου να διακόψει το έκτακτο πρόγραμμα παροχής ρευστότητα­ς λόγω πανδημίας (ΡΕΡΡ) κανονικά, τον Μάρτιο, ενώ υπήρχαν σκέψεις να το παρατείνει, κάτι που θα διευκόλυνε σημαντικά την Ελλάδα.
Το νέο σκηνικό που διαμορφώνε­ι η μετάλλαξη «Ομικρον» ενισχύει το ενδεχόμενο να αποφασίσει η ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου να διακόψει το έκτακτο πρόγραμμα παροχής ρευστότητα­ς λόγω πανδημίας (ΡΕΡΡ) κανονικά, τον Μάρτιο, ενώ υπήρχαν σκέψεις να το παρατείνει, κάτι που θα διευκόλυνε σημαντικά την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece