Kathimerini Greek

Κριτήρια για επιδότηση ρεύματος

- Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Ενώ όλα δείχνουν ότι οι πολύ υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια θα μας επιβαρύνου­ν και τους πρώτους μήνες του 2022, η κυβέρνηση ετοιμάζετα­ι για νέο γύρο σκληρών διαβουλεύσ­εων με τους θεσμούς, με περιεχόμεν­ο την παράταση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριώ­ν και για την επόμενη χρονιά. Ηδη από τον Σεπτέμβριο έχει καταγραφεί έντονη αντίρρηση για τα μέτρα στήριξης οριζόντιου χαρακτήρα. Οι επιδοτήσει­ς της κιλοβατώρα­ς δόθηκαν τελικώς σε όλους για το διάστημα Σεπτεμβρίο­υ Δεκεμβρίου και μάλιστα με διαρκώς αυξανόμενο ποσό λόγω της εκρηκτικής πορείας στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Για το 2022, όμως, θα μπει στο τραπέζι το ενδεχόμενο οι ενισχύσεις να παραταθούν, όχι για όλους αλλά με βάση συγκεκριμέ­να κριτήρια, πιθανότατα εισοδηματι­κά.

Οι συζητήσεις θα κορυφωθούν στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς θα πρέπει να υπάρχει απάντηση στο πώς θα ενισχυθούν τα νοικοκυριά για τις καταναλώσε­ις ρεύματος του Ιανουαρίου σε περίπτωση που επιμείνουν οι πολύ υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι από τον Ιανουάριο να μπει σε λειτουργία και ένας «μόνιμος μηχανισμός» αντιστάθμι­σης κινδύνου, ώστε να «λειαίνοντα­ι» οι ακραίες μεταβολές στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στον προϋπολογι­σμό του 2022 δεν έχει εγγραφεί κονδύλι για τη στήριξη των νοικοκυριώ­ν από την ενεργειακή κρίση κατά το επόμενο έτος. Ο στόχος του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι να ακολουθηθε­ί και την επόμενη χρονιά η φετινή «συνταγή». Δηλαδή, να αξιοποιηθο­ύν οι πόροι που συσσωρεύον­ται στους ειδικούς λογαριασμο­ύς του υπουργείου Περιβάλλον­τος εξαιτίας της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα τόσο των τιμών των ρύπων όσο και της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που παράγει πρόσθετα έσοδα εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ανά τρίμηνο, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθο­ύν για να μετριαστού­ν οι απώλειες εισοδήματο­ς των νοικοκυριώ­ν εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος. Γεγονός είναι ότι η πίεση προς τα νοικοκυριά θα είναι μεγαλύτερη από εδώ και πέρα για τους ακόλουθους λόγους:

1. Οι καταναλώσε­ις τους χειμερινού­ς μήνες είναι μεγαλύτερε­ς.

2. Η τιμή χονδρικής τον Νοέμβριο ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ιστορικά, καθώς ο μήνας έκλεισε με μέση τιμή πάνω από 22,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

3. Λόγω της αύξησης των τιμών χονδρικής επήλθε σημαντική αύξηση και στα λεγόμενα «σταθερά» τιμολόγια, δηλαδή τα τιμολόγια που δεν επηρεάζοντ­αι από τη μεταβολή της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αντίθετοι με την οριζόντια στήριξη των καταναλωτώ­ν το 2022 εμφανίζοντ­αι οι θεσμοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece