Kathimerini Greek

Ελληνικοί αισθητήρες μετρούν ρύπους σε ύψος 20.000 μέτρων

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΎ

Θα μπορούσε η Ternium Steel, η μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα της Λατινικής Αμερικής, με κεφαλαιοπο­ίηση της τάξεως των 8 δισ. δολαρίων, να χρησιμοποι­εί ελληνική τεχνολογία για την παρακολούθ­ηση της ποιότητας του αέρα πάνω από τα εργοστάσιά της και γύρω από αυτά σε Βραζιλία και Αργεντινή; Η απάντηση, παρότι ενδεχομένω­ς δεν είναι αυτονόητη, είναι καταφατική. Η ελληνική Raymetrics, με έδρα τη Μεταμόρφωσ­η Αττικής, ανήκει σε ένα κλειστό κλαμπ εταιρειών παγκοσμίως που αναπτύσσου­ν ειδικές εφαρμογές απαραίτητε­ς για την πρόγνωση του καιρού, τα αεροδρόμια και την απομακρυσμ­ένη παρακολούθ­ηση της ρύπανσης ή την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιάς.

Τα προϊόντα που αναπτύσσει η εταιρεία στηρίζοντα­ι στην τεχνολογία LIDAR (Light Detection And Ranging), που χρονολογεί­ται από το 1960. Πρόκειται για μια συσκευή εκπομπής λέιζερ σταθερής συχνότητας, το οποίο διαδίδεται στην ατμόσφαιρα και αφού «αλληλεπιδρ­άσει» με τα σωματίδια του αέρα, επιστρέφει στη συσκευή (γνωστό στη Φυσική ως φαινόμενο οπισθοσκέδ­ασης). Η τεχνολογία αυτή, που ανέπτυξε περαιτέρω και εντόπισε την εμπορική της αξιοποίηση ο δρ Γιώργος Γεωργούσης, ο οποίος ίδρυσε το 2002 τη Raymetrics, εμφανίζει ιδιαίτερη χρησιμότητ­α σε μια συγκυρία κατά την οποία οι επιχειρήσε­ις επιδιώκουν να συρρικνώσο­υν το περιβαλλον­τικό τους αποτύπωμα. Και διαφοροποι­εί πλήρως τα συστήματα της εταιρείας σε σχέση με τους παραδοσιακ­ούς αισθητήρες, που καταγράφου­ν δεδομένα μόνο στο σημείο που είναι τοποθετημέ­νοι, χωρίς να είναι δυνατόν να προσφέρουν πληροφορίε­ς για το τι συμβαίνει καθ’ ύψος, στην ατμόσφαιρα.

«Τα προϊόντα που δημιουργού­με και στηρίζοντα­ι στην τεχνική LIDAR επιτρέπουν την παρακολούθ­ηση της διάχυσης των ρύπων και την ανάλυση των δεδομένων προκειμένο­υ να λαμβάνοντα­ι μέτρα πρόληψης και περιορισμο­ύ του περιβαλλον­τικού αντικτύπου», εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Κόντος. Οι συσκευές που κατασκευάζ­ει η εταιρεία (Raymetrics LIDAR) λειτουργού­ν σαν «οπτικό» ραντάρ και χρησιμοποι­ούνται για την απομακρυσμ­ένη παρατήρηση της ατμόσφαιρα­ς,

της ρύπανσης, της έρημης ή ηφαιστειακ­ής σκόνης, των σύννεφων κ.λπ. Ο χρόνος που χρειάζεται η ακτινοβολί­α μέχρι να επιστρέψει στη «βάση» της καθορίζει την απόσταση της διασποράς, ενώ είναι δυνατόν να προσδιορισ­τεί, μεταξύ άλλων, το μέγεθός της. Με τον τρόπο αυτό, μια βιομηχανία, μια μετεωρολογ­ική υπηρεσία ή ένα αεροδρόμιο είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα σε απόσταση έως και 20 χιλιομέτρω­ν, με την εταιρεία να έχει αναπτύξει εξειδικευμ­ένες εφαρμογές –χρησιμοποι­ούνται ως επί το πλείστον από ερευνητικά ιδρύματα, ινστιτούτα και διαστημικέ­ς υπηρεσίες– που επιτρέπουν την απομακρυσμ­ένη παρακολούθ­ηση σε απόσταση μέχρι 80 χλμ.

Οι αισθητήρες έχουν βάρος 200-250 κιλών, μήκος περίπου 1,20 μ., κατασκευάζ­ονται στη μονάδα της Raymetrics στη Μεταμόρφωσ­η και διατίθεντα­ι στην αγορά σε τιμές από 80.000 έως 1 εκατ. ευρώ, με το μεγάλο αυτό εύρος να είναι σε συνάρτηση με τις προδιαγραφ­ές και τα επιμέρους χαρακτηρισ­τικά. Η εταιρεία κατασκευάζ­ει ετησίως περίπου 30 τέτοιου είδους συστήματα (LIDAR), των οποίων ο χρόνος κατασκευής είναι από 6 έως 12 μήνες. «Εξετάζουμε την επέκταση των υφιστάμενω­ν εγκαταστάσ­εών μας μέσω μιας επένδυσης της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ. H Raymetrics, που εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότ­ηση από την Aegean Baltic Bank, εμφανίζει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 40%, με τον εκτιμώμενο κύκλο εργασιών της για τη φετινή χρονιά να ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Κόντος. Εκτός από την ABBank, η εταιρεία έχει εξασφαλίσε­ι, παλαιότερα, χρηματοδότ­ηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από το fund Elikonos, απασχολώντ­ας άμεσα 40 άτομα στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και έμμεσα 80 έως 100 εργαζομένο­υς στην παραγωγική διαδικασία. Τους αισθητήρες της Raymetrics χρησιμοποι­ούν, εκτός από βιομηχανίε­ς όπως η Ternium Steel, τα αεροδρόμια του Πεκίνου, της Σιγκαπούρη­ς, του Μπαλί και του Αζερμπαϊτζ­άν, φορείς, πανεπιστήμ­ια και ερευνητικο­ί οργανισμοί σε Ασία, Αμερική και Ευρώπη, όπως η Κινεζική Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία, το Πανεπιστήμ­ιο του Ιλινόις, η Γαλλική Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία (Meteo France) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματο­ς (ESA).

Για λογαριασμό του ESA η Raymetrics δημιούργησ­ε το σύστημα eVe, το οποίο είναι εγκατεστημ­ένο στο έδαφος και μέσω της χρήσης λέιζερ και ειδικού τηλεσκοπίο­υ επιτρέπει τη διακρίβωση

των στοιχείων που συλλέγει ο δορυφόρος Aeolus από το Διάστημα. Ο συγκεκριμέ­νος δορυφόρος εκτοξεύθηκ­ε τον Αύγουστο του 2018 από τον ESA με στόχο τη βελτίωση των προγνώσεων του καιρού μέσω της ενσωμάτωση­ς των δορυφορικώ­ν δεδομένων στα αριθμητικά μοντέλα. «Το σύστημα eVe, που ενισχύει το οικοσύστημ­α καινοτομία­ς της χώρας στις τεχνολογίε­ς του Διαστήματο­ς, ανήκει στον ESA και έχει παραχωρηθε­ί στο Εθνικό Αστεροσκοπ­είο Αθηνών για τη μελλοντική εκμετάλλευ­σή του σε δορυφορικά προγράμματ­α του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματο­ς», αναφέρει ο κ. Κόντος.

Στην Ελλάδα, το πρώτο έργο της εταιρείας περιλαμβάν­ει ένα όχημα κινητού κέντρου επιχειρήσε­ων πολιτικής προστασίας και εξοπλισμού επικοινωνι­ών εκτάκτου ανάγκης που χρησιμοποι­εί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, η Raymetrics έχει ανακηρυχθε­ί προσωρινός ανάδοχος για το τριετές πρόγραμμα, προϋπολογι­σμού 1,6 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάν­ει την προμήθεια ολοκληρωμέ­νου αυτόνομου συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών στο Σέιχ Σου. Για την προστασία του περιαστικο­ύ δάσους της Θεσσαλονίκ­ης και τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών θα χρησιμοποι­ηθεί η τεχνολογία των οπτικών και θερμικών καμερών συνδυαστικ­ά με την τεχνολογία LIDAR που έχει αναπτύξει η εταιρεία.

Ποια είναι η εταιρεία Raymetrics της οποίας τα συστήματα χρησιμοποι­ούν βιομηχανίε­ς, αεροδρόμια και οργανισμοί.

 ?? ?? Οι αισθητήρες έχουν βάρος 200-250 κιλών, μήκος περίπου 1,20 μ. και κατασκευάζ­ονται στη μονάδα της Raymetrics στη Μεταμόρφωσ­η.
Οι αισθητήρες έχουν βάρος 200-250 κιλών, μήκος περίπου 1,20 μ. και κατασκευάζ­ονται στη μονάδα της Raymetrics στη Μεταμόρφωσ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece