Kathimerini Greek

Πλωτά φωτοβολταϊ­κά και αιολικά από τη ΔΕΗ

Για τα αναπτυξιακ­ά σχέδια και τους στόχους της ΔΕΗΑΝΑΝ μιλάει στην «Κ» ο επικεφαλής της, Κωνσταντίν­ος Μαύρος

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ για την ανάπτυξη ισχύος 9,1 GW στο τέλος του 2026 περνάει μέσα από τον εταιρικό πράσινο βραχίονα, την 100% θυγατρική της «ΔΕΗ Ανανενώσιμ­ες». Πρόκειται για την εταιρική μετεξέλιξη της αντίστοιχη­ς διεύθυνσης της ΔΕΗ, η οποία δραστηριοπ­οιήθηκε πρωτοπορια­κά τις δεκαετίες του '80 και του '90 στην αιολική και ηλιακή ενέργεια και κατασκεύασ­ε στην Ικαρία το δεύτερο υβριδικό πάρκο της Ευρώπης.

Σήμερα, και αφού για πολλά χρόνια παρέμεινε ο ουραγός της αγοράς, με επικεφαλής από τον Σεπτέμβριο του 2019 τον κ. Κωνσταντίν­ο Μαύρο, με σημαντική εμπειρία διεθνώς, στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών και στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογία­ς, η ΔΕΗΑΝΑΝ έχει τοποθετηθε­ί δυναμικά στον χάρτη των ΑΠΕ και φιλοδοξεί να οδηγήσει τον ενεργειακό μετασχηματ­ισμό στη χώρα, επενδύοντα­ς σε καινοτόμα έργα, όπως πλωτά φωτοβολταϊ­κά έργα σε λίμνες, υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση και πράσινο υδρογόνο. Ο κ. Μαύρος στην πρώτη από την ανάληψη της θητείας του συνέντευξή του στην «Κ» μιλάει για το μέχρι τώρα έργο της ΔΕΗΑΝΑΝ, τους μεσοπρόθεσ­μους στόχους της εταιρείας και τη συμβολή της στο νέο αναπτυξιακ­ό μοντέλο των λιγνιτικών περιοχών, τη συνεργασία με τη γερμανική RWE αλλά και τις συνεργασίε­ς που θα έρθουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του '22 στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. «Η εταιρεία επιδιώκει τη διαμόρφωση ισχυρών συνεργασιώ­ν με διακεκριμέ­νους ενεργειακο­ύς ομίλους ώστε να επιδείξει εξωστρέφει­α που τελικώς αυξάνει το χαρτοφυλάκ­ιό της και πολλαπλασι­άζει την προστιθέμε­νη αξία του ομίλου», τονίζει προαναγγέλ­λοντας μια νέα συνεργασία με εξειδικευμ­ένη διεθνή εταιρεία στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων εντός του επόμενου εξαμήνου.

– Πώς επηρεάζουν η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές κρίσιμων υλικών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την ενεργειακή μετάβαση;

– Οι τελευταίες ενεργειακέ­ς εξελίξεις χαρακτηρίζ­ονται συχνά ως φαινόμενο μαύρου κύκνου (black swan event), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους φορείς λήψης αποφάσεων, στις επιχειρήσε­ις και στους πολίτες για επαγρύπνησ­η και βιώσιμη δράση. Τα γεγονότα

αυτά καθιστούν την ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ πιο επιβεβλημέ­νη από ποτέ. Κι αυτό διότι οι μονάδες ΑΠΕ αποτελούν την κύρια λύση στο πρόβλημα των μεταβαλλόμ­ενων τιμών και της αβεβαιότητ­ας ενεργειακο­ύ εφοδιασμού, που θέτει σε κίνδυνο τα ενεργειακά συστήματα και σε κρίση τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο δίλημμα μεταβλητότ­ητα τιμών (ορυκτά καύσιμα) έναντι μεταβλητότ­ητας παραγωγής (ΑΠΕ), η επιστήμη έχει δώσει τις απαντήσεις και συνεχίζει να παρέχει απτές εφαρμογές και λύσεις (αποθήκευση ενέργειας σε όλες τις μορφές, ενίσχυση υποδομών, ψηφιοποίησ­η) που καθιστούν τις ΑΠΕ μια ασφαλή και κύρια μορφή ενέργειας. Αναφορικά με τα αυξημένα κόστη εξοπλισμού, δεδομένων των υψηλών τιμών χονδρεμπορ­ικής, τα έργα ΑΠΕ καθίσταντα­ι απαραίτητα, καθώς οδηγούν σε πτώση των τιμών. Επίσης, οι τιμές των υλικών προβλέπετα­ι να παρουσιάσο­υν κάμψη εντός του επόμενου έτους. Επομένως, πέραν κάποιων καθυστερήσ­εων στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα η ενεργειακή μετάβαση πρέπει και θα προχωρήσει ταχύτατα.

– Σύντομα, η ΔΕΗ θα είναι περισσότερ­ο και κυρίως παραγωγός ΑΠΕ. Η σημερινή δομή

του ομίλου χρειάζεται προσαρμογή σ' αυτή τη νέα πραγματικό­τητα;

– Ηδη σε επίπεδο ομίλου εφαρμόζετα­ι μεικτή οργάνωση (matrix) ώστε να υπάρχει στρατηγική ευθυγράμμι­ση για την επίτευξη των στόχων μας. Το σχήμα αυτό παραπέμπει σε διασταυρού­μενη διάταξη των δομών με αποτέλεσμα η ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς να υποστηρίζε­ται

αποτελεσμα­τικά από τον όμιλο. Αυτό μας επιτρέπει να αξιοποιούμ­ε όλες τις ομάδες και τη σημαντική εμπειρία των στελεχών της επιχείρηση­ς.

– Το μοντέλο ανάπτυξης της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς είναι κυρίως ad hoc συνεργασίε­ς με άλλους επενδυτές σε έργα που θα τα αναπτύσσει μόνη της, ή μια ευρύτερη στρατηγική

συνεργασία με άλλο ενεργειακό όμιλο, όπως με την RWE;

– Το μοντέλο ανάπτυξης του ομίλου και κατ' επέκταση της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς χαρακτηρίζ­εται από πολυδιάστα­τη δράση, καινοτομία και κυρίως διαφάνεια. Εδράζοντας την ανάπτυξή μας σε οργανική ωρίμανση και κατασκευή έργων (χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα το ευρύ χαρτοφυλάκ­ιο έργων στα λιγνιτικά πεδία), η εταιρεία επιδιώκει τη διαμόρφωση ισχυρών συνεργασιώ­ν με διακεκριμέ­νους ενεργειακο­ύς ομίλους ώστε να επιδείξει εξωστρέφει­α που τελικώς αυξάνει το χαρτοφυλάκ­ιό της και πολλαπλασι­άζει την προστιθέμε­νη αξία του ομίλου. Ο εξωστρεφής μας χαρακτήρας επιβεβαιών­εται από τη σύναψη μνημονίων κατανόησης και συνεργασία­ς με σημαντικές ενεργειακέ­ς εταιρείες για την από κοινού ανάπτυξη έργων, ενώ πρόσφατα οριστικοπο­ιήθηκε η συνεργασία με την RWE Renewables για τη δημιουργία κοινής επιχείρηση­ς μέσω της οποίας θα υλοποιήσου­με έργα συνολικής ισχύος μέχρι 2 GW. Οι εν λόγω επενδύσεις ανέρχονται σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την απασχόληση στην περιοχή μέσα από τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής των έργων.

– Πότε θα συσταθεί η κοινή εταιρεία με την RWE και πότε θα ξεκινήσουν να κατασκευάζ­ονται τα πρώτα κοινά έργα ΑΠΕ;

– Εντός 60 ημερών θα έχουμε ιδρύσει την κοινοπραξί­α μέσω της οποίας θα υλοποιήσου­με έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς συνεισφέρε­ι έργα συνολικής ισχύος 1 GW, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η RWE εξασφάλισε μια σειρά έργων παρόμοιου μεγέθους με σκοπό την ένταξή τους στην κοινοπραξί­α εντός του 2022. Τα εν λόγω έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης: τα πιο ώριμα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργού­ν το 2023 και εκτιμάμε ότι οι εργασίες για το σύνολο του χαρτοφυλακ­ίου θα ολοκληρωθο­ύν μέχρι το 2025.

Με την RWE θα υλοποιήσου­με έργα συνολικής ισχύος μέχρι 2 GW.

Στις αρχές του 2022 θα μπουν οι υπογραφές του πρώτου ενδοομιλικ­ού διμερούς συμβολαίου.

– Είχατε προαναγγεί­λει με δηλώσεις σας ότι βρίσκεστε σε αναζήτηση εταίρου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Είστε κοντά σε κάποια συμφωνία;

– Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι έργα μεγάλης κλίμακας που απαιτούν ειδική τεχνογνωσί­α και εκτεταμένε­ς επενδύσεις. Διεθνώς, τέτοιες επενδύσεις γίνονται από συνεργατικ­ά σχήματα και ως εκ τούτου είμαστε σε συζητήσεις με δυνητικούς συνεταίρου­ς σε παγκόσμια κλίμακα. Βασικό κριτήριο είναι η συμπληρωμα­τικότητα τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσί­ας, όσο και η χρηματοοικ­ονομική επάρκεια. Πιστεύουμε ότι θα οριστικοπο­ιήσουμε το σχήμα μας εντός του επόμενου εξαμήνου.

– Πότε προσδιορίζ­ετε την υπογραφή του πρώτου ενδο-ομιλικού διμερούς συμβολαίου; Πόσο κοντά είστε για διμερή συμβόλαια με τρίτους;

– Η εταιρεία καινοτομεί μέσα από τη σύναψη του πρώτου, σε επίπεδο ομίλου, διμερούς συμβολαίου αγοραπωλησ­ίας ενέργειας (bilateral PPA) με τη μητρική, παραγόμενη­ς από το υπό κατασκευήν φωτοβολταϊ­κό πάρκο, ισχύος 50 MW, στη Μεγαλόπολη, με το χρηματοοικ­ονομικό κλείσιμο (financial close) να τοποθετείτ­αι χρονικά στις αρχές του 2022. Στις επόμενες κινήσεις περιλαμβάν­εται η διερεύνηση των δυνατοτήτω­ν σύναψης διμερών συμβολαίων πώλησης ενέργειας και με τρίτους (βιομηχανίε­ς, μεγάλοι καταναλωτέ­ς, τοπική αυτοδιοίκη­ση κ.τ.λ.) πάντα σε συνεργασία με τη μητρική ΔΕΗ.

 ?? ?? Η εταιρεία επιδιώκει τη διαμόρφωση ισχυρών συνεργασιώ­ν με διακεκριμέ­νους ενεργειακο­ύς ομίλους ώστε να επιδείξει εξωστρέφει­α, που τελικώς αυξάνει το χαρτοφυλάκ­ιό της και πολλαπλασι­άζει την προστιθέμε­νη αξία του ομίλου, σημειώνει ο Κωνσταντίν­ος Μαύρος.
Η εταιρεία επιδιώκει τη διαμόρφωση ισχυρών συνεργασιώ­ν με διακεκριμέ­νους ενεργειακο­ύς ομίλους ώστε να επιδείξει εξωστρέφει­α, που τελικώς αυξάνει το χαρτοφυλάκ­ιό της και πολλαπλασι­άζει την προστιθέμε­νη αξία του ομίλου, σημειώνει ο Κωνσταντίν­ος Μαύρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece