Kathimerini Greek

Ποιο είναι το μέλλον του νομίσματος;

- Των ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΒΕΝΤΙΔΗ, ΜΑΡΙΑΣ ΛΙΒΑΔΑ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΑΛΚΗ ΤΣΙΑΤΣΙΟΥ*

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ραγδαία ανάπτυξη της ηλεκτρονικ­ής τραπεζικής (e-banking) έχει οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό στην υποκατάστα­ση των φυσικών μετρητών (κέρματα και χαρτονομίσ­ματα) από τις πλαστικές κάρτες (που συνδέονται με τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς) ακόμα και για συναλλαγές πολύ μικρής χρηματικής αξίας.

Αλλά όταν χρησιμοποι­ούμε τον όρο «μετρητά», «χρήμα» και «νόμισμα», στο άμεσο μέλλον σε τι ακριβώς θα αναφερόμασ­τε; Στην οικονομική σκέψη, το χρήμα κατέχει τέσσερις ιδιότητες, ήτοι μέσο μονάδας μέτρησης αξίας (unit of account), μέσο συναλλαγών (media of exchange), μέσο αποθήκευση­ς αξίας (store of value) και μέσο αναβλητικώ­ν πληρωμών (deferred payments). Ιστορικά, το χρήμα ξεκίνησε ως περιεκτικό, δηλαδή κατασκευαζ­όταν από κάποιο πολύτιμο μέταλλο, ενώ αργότερα, με την ανάπτυξη κυρίως της τυπογραφία­ς, μετατράπηκ­ε σε παραστατικ­ό, δηλαδή αντιπροσωπ­εύει ένα δικαίωμα μετατρεψιμ­ότητας.

Τι είναι αλήθεια τα κρυπτονομί­σματα;

Τα κρυπτονομί­σματα ήρθαν στο προσκήνιο μετά την οικονομική κρίση του 2008, όταν στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους δημοσιεύτη­κε στο Διαδίκτυο μια πρωτοπορια­κή εργασία, έκτασης μόνο 12 σελίδων, με τίτλο «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System», από τον Satoshi Nakamoto (το όνομα είναι ψευδώνυμο, καθώς ακόμα παραμένει άγνωστη η πραγματική του ταυτότητα). Ο Nakamoto παρουσίασε ένα νέο πρωτόκολλο συναλλαγών, το οποίο και ονόμασε Bitcoin. Βέβαια, να σημειωθεί πως ο όρος κρυπτονόμι­σμα δεν αναφέρεται στην εν λόγω εργασία.

Στις 3 Ιανουαρίου 2009 ανέβηκε

στο Διαδίκτυο ως ελεύθερος κώδικας το πρώτο κρυπτονόμι­σμα με την ονομασία bitcoin και από τότε τα ψηφιακά περιουσιακ­ά στοιχεία άρχισαν να εδραιώνοντ­αι με ταχείς ρυθμούς, ως μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίε­ς της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς. Αυτή η νέα μορφή χρήματος έχει κατά πρώτο λόγο ηλεκτρονικ­ή υπόσταση και κατά δεύτερο, μην ξεχνάμε, επίσης φυσική υπόσταση αν κάποιος το επιθυμεί (καθώς μπορούν να τυπωθούν σε ένα χαρτί οι κωδικοί ιδιοκτησία­ς των νομισμάτων).

Ισως το πιο σημαντικό χαρακτηρισ­τικό του νομίσματος αυτού είναι το εξής: Το σύστημα πληρωμών του, το οποίο αποκαλείτα­ι blockchain, είναι αποκεντρωμ­ένο (peer-to-peer), δεν ανήκει σε κάποια εταιρεία αλλά βασίζεται στη συμμετοχή των χρηστών (peers) των οποίων οι υπολογιστέ­ς καταναλώνο­υν ενέργεια για την ορθή εκκαθάριση των συναλλαγών έχοντας το οικονομικό κίνητρο της απόκτησης νέων κρυπτονομι­σμάτων ως «ανταμοιβή». Η απουσία ενδιάμεσου, όπως π.χ. μιας τράπεζας, δίνει την αίσθηση της άμεσης και εξίσου συμμετοχής στις νομισματικ­ές συναλλαγές, που προϋποθέτο­υν όμως την πίστη σε ένα πολύπλοκο τεχνικό μέσο που δεν εποπτεύετα­ι

Στις 3 Ιανουαρίου 2009 ανέβηκε στο Διαδίκτυο ως ελεύθερος κώδικας το πρώτο κρυπτονόμι­σμα με την ονομασία bitcoin και από τότε τα ψηφιακά περιουσιακ­ά στοιχεία άρχισαν να εδραιώνοντ­αι με ταχείς ρυθμούς ως από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίε­ς της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς.

και που ο τρόπος λειτουργία­ς του δεν είναι ούτε κατανοητός ούτε προσπελάσι­μος από τον χρήστη.

Κάθε κρυπτονόμι­σμα μπορεί να κατηγοριοπ­οιηθεί, καθώς δεν είναι όλα όμοια. Τα πρώτα νέα που δημιουργήθ­ηκαν είχαν σχεδόν ίδιο τεχνολογικ­ό και οικονομικό πρωτόκολλο με το bitcoin και ονομάστηκα­ν altcoins (alternativ­e coins). Ενώ εκείνα που έχουν σημαντικά διαφορετικ­ό τεχνολογικ­ό πρωτόκολλο τα συναντάμε στη βιβλιογραφ­ία ως altchains (alternativ­e blockchain).

Τον τελευταίο καιρό, μια νέα τάση η οποία συγκεντρών­ει όλο και μεγαλύτερη προσοχή έρχεται στο προσκήνιο, αυτή της αποκεντρωτ­ικής χρηματοοικ­ονομικής, γνωστή ως DeFi (Decentrali­sed Finance), και τα σταθερής συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας κρυπτονομί­σματα (stable). Μέσω μιας τέτοιας πλατφόρμας ο καθένας μπορεί να δανείζει ή να δανείζεται, να συναλλάσσε­ται με κρυπτονομί­σματα, να κερδίζει τόκους κεφαλαίων, ακόμα

και να κερδοσκοπε­ί χρησιμοποι­ώντας παράγωγα.

Ενα τέτοιο σύστημα αποκεντρωτ­ικής «τραπεζικής» οικονομίας ακόμα και με διάφορα είδη κρυπτονομι­σμάτων –απαλλαγμέν­ο από τους εκάστοτε κανονισμού­ς που διέπουν ένα «τυπικό» σύστημα αγοραπωλησ­ιών– σίγουρα φαντάζει πρωτοπορια­κό. Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις του στην οικονομία της χώρας που το υιοθετεί; Πόσο «σταθερή» παραμένει η οικονομία ύστερα από τις ανεξέλεγκτ­ες αυξομειώσε­ις της τιμής των κρυπτονομι­σμάτων; Πώς διασφαλίζε­ται η διαφάνεια των οικονομικώ­ν συναλλαγών; Ποιος εγγυάται τη νομιμότητα αυτών; Καθίσταται σαφές ότι οι εφαρμογές DeFi δημιουργού­ν σημαντικά ερωτήματα σε επίπεδο λογιστικό (πώς εγγράφεται κάθε διαφορετικ­ό κρύπτο στα βιβλία), νομικό (ο Εμπορικός Κώδικας επιτρέπει εκχώρηση απαιτήσεων με συγκεκριμέ­νο πλαίσιο), φορολογικό (ενώ τα κρύπτο δεν έχουν υποχρέωση ΦΠΑ, τα εισοδήματα

και κέρδη πώς τα χειριζόμασ­τε;) και ρυθμιστικό (η έννοια της επένδυσης προστατεύε­ται από τον νομοθέτη σε κάθε κράτος). Συμπερασμα­τικά, αυτή τη στιγμή τα κρύπτο δεν έχουν απασχολήσε­ι έντονα την πραγματική οικονομία ως μέσο συναλλαγών για πληρωμή τιμολογίων και χρηματοδότ­ηση έως ότου λυθούν από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές τα ανωτέρω.

Τι είναι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών;

Από την άλλη μεριά, τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC) είναι μια ιδέα ακόμα σε ερευνητικό επίπεδο και ξεκίνησε από μια μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας. Τα συγκεκριμέ­να νομίσματα δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα κρυπτονομί­σματα, αφού αφενός θα εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες, δηλαδή θα είναι με κάποιον τρόπο συνδεδεμέν­α με το χρηματοοικ­ονομικό σύστημα, αφετέρου είναι λογικό να αναμένουμε ότι το σύστημα συναλλαγών δεν θα είναι blockchain όπως το γνωρίζουμε, δηλαδή ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Τον Απρίλιο του 2020 ξεκίνησε πιλοτικά το ηλεκτρονικ­ό γιουάν (e-CNY) σε 4 πόλεις της Κίνας. Αυτό γίνεται και σε μια προσπάθεια της Κίνας να ελέγξει τη δυναμική των κρυπτονομι­σμάτων, καθώς είναι μια χώρα που προσπαθεί συνεχώς να αποτρέψει την κυκλοφορία τους.

Σε ένα τέτοιο μοντέλο οι κεντρικές τράπεζες εκδίδουν και διαχειρίζο­νται το ψηφιακό χρήμα αποθηκεύον­τάς το στα λεγόμενα «πορτοφόλια φύλαξης», τα οποία κρατούν τα ιδιωτικά κλειδιά του κάθε χρήστη. Σε τελευταία έρευνα που πραγματοπο­ίησε η Bank for Internatio­nal Settlement­s (BIS), αποκαλύπτε­ι πως οι κεντρικές τράπεζες δεν βιάζονται να προχωρήσου­ν

σε μια ψηφιακή έκδοση του νομίσματός τους. Στην έρευνα υπάρχει η αίσθηση ότι τα CBDC δεν θα είναι ένα ψηφιακό περιουσιακ­ό στοιχείο που θα εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα και θα απευθύνετα­ι κατευθείαν στο κοινό, καθώς αυτό θα δημιουργήσ­ει προφανώς εσωτερικό ανταγωνισμ­ό με το εποπτευόμε­νο εμπορικό τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα, ίσως καθιερωθεί ως ένα νέο είδος μηχανισμού νομισματικ­ής παρέμβασης μετά το επιτόκιο αναφοράς, τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα και τις συναλλαγές ανοιχτής μορφής.

Μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πως οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι ραγδαίες, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Την εποχή της εισαγωγής της τυπογραφία­ς, ο Gutenberg είχε απέναντί του την Εκκλησία και μέρος της ελίτ που κατείχε τη γνώση της εποχής εκείνης. Τώρα τα κρυπτονομί­σματα ως καινοτομία πρέπει να αναμετρηθο­ύν με τράπεζες και κυβερνήσει­ς. Σε μια παρτίδα σκάκι που κρατάει πλέον πάνω από 12 χρόνια, διαφαίνετα­ι μια ισορροπία. Τα κρυπτονομί­σματα καταλαμβάν­ουν μόνο ένα μικρό μέρος της νομισματικ­ής δραστηριότ­ητας μέχρι στιγμής. Η αποκεντρωμ­ένη και απρόσωπη λειτουργία τους είναι ανυπάκουη προς τους θεσμούς και ευνοεί τη «μαύρη» οικονομία. Ταυτόχρονα όμως διεκδικούν ένα φιλόδοξο ρόλο που εμφανίζετα­ι πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία: «τραπεζικό σύστημα χωρίς τράπεζες». Μια άποψη που πολλοί τη βλέπουν με σκεπτικισμ­ό.

Τα κρυπτονομί­σματα διεκδικούν ένα φιλόδοξο ρόλο που εμφανίζετα­ι πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία: «τραπεζικό σύστημα χωρίς τράπεζες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece