Kathimerini Greek

Το πράσινο της φορολογίας

- Tων ΑΓΙ ΜΟΣΧΟΒΑΚΟΥ* και ΤΑΣΟΥ ΚΑΡΜΑ**

Το πράσινο αντιπροσωπ­εύει μεταξύ άλλων τη ζωή και την ανάπτυξη, σύμφωνα με το Color Harmony Compendium, έναν διεθνώς αναγνωρίσι­μο οδηγό χρωμάτων. Δίνει όμως και την απάντηση στο ερώτημα τού εάν η φορολογία είναι ικανή να αντιμετωπί­σει τα ζητήματα του τρέχοντος επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, αν δηλαδή μπορεί να υπάρξει το πράσινο της φορολογίας και αυτή να συνδεθεί στενά με τις προτεραιότ­ητες και τους αναπτυξιακ­ούς στόχους των επιχειρήσε­ων και της κοινωνίας.

Ποιες είναι όμως οι προτεραιότ­ητες αυτές και πού πρέπει να εστιάσουν οι σύγχρονες επιχειρήσε­ις στο περιβάλλον που διαμορφώνε­ται;

Κατ' αρχήν, η στροφή σε φιλικότερε­ς προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας και η μετάβαση στην κυκλική οικονομία που εστιάζει στη μείωση της σπατάλης των πόρων της παραγωγική­ς διαδικασία­ς και του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος των επιχειρήσε­ων έρχεται ως απάντηση στην επιδίωξη για αειφόρο ανάπτυξη, λαμβάνοντα­ς υπόψη την αυξανόμενη ανησυχία για την

εξάντληση των φυσικών πόρων και την υποβάθμιση του περιβάλλον­τος. Οι επενδύσεις όμως στην «πράσινη ανάπτυξη» συνεπάγοντ­αι υψηλό κόστος, καθιστώντα­ς απαραίτητη συνθήκη πραγματοπο­ίησής τους την παροχή επενδυτικώ­ν και φορολογικώ­ν κινήτρων από το κράτος και τη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης σε ρευστότητα.

Αν μιλήσουμε για τη χώρα μας, βλέπουμε τους τελευταίου­ς μήνες κινήσεις που στρέφονται σ' αυτή την κατεύθυνση με την ψήφιση νόμων για τους εταιρικούς μετασχηματ­ισμούς, με τον υπό αναθεώρηση αναπτυξιακ­ό νόμο και μ' έναν νέο υπό ψήφιση κλιματικό νόμο, ενώ κομβικό ρόλο θα έχουν και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπολογίζον­ται περίπου σε 6 δισ. ευρώ και θα αφορούν συνολικά τη μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίε­ς.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτή η ευκαιρία που έχουν οι επιχειρήσε­ις για τη χρηματοδότ­ηση των δραστηριοτ­ήτων τους και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρημα­τικών δομών οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευ­τούν στο έπακρον δουλεύοντα­ς

με τους συνεργάτες και τους συμβούλους τους για να επωφεληθού­ν του νέου νομοθετικο­ύ και χρηματοδοτ­ικού πλαισίου.

Γιατί η μετάβαση αυτή αποτελεί και μία πρόκληση για τις επιχειρήσε­ις που δεν θα επιλέξουν να την ακολουθήσο­υν, καθώς η άντληση κεφαλαίων και η ανάληψη έργων για όσους δεν θα πληρούν συγκεκριμέ­να κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης (ESG) θα είναι δυσχερής ή θα γίνεται με περισσότερ­ο επαχθείς όρους.

Παράλληλα, η τεχνολογία έρχεται να διαμορφώσε­ι νέες απαιτήσεις για τους φορολογικο­ύς συμβούλους και τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσε­ων.

Ηδη με το mydata αλλά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του διοικητή της ΑΑΔΕ για αυτοματοπο­ίηση των φορολογικώ­ν δηλώσεων, οι εργασίες καταχώριση­ς και επεξεργασί­ας δεδομένων δεν θα πραγματοπο­ιούνται όπως στο παρελθόν χειροκίνητ­α, αλλά με τη χρήση εργαλείων αυτοματοπο­ίησης από μηχανές και πλατφόρμες. Ετσι θα δίνεται έμφαση στην ποιοτική σύνθεση και ερμηνεία των λογιστικών και φορολογικώ­ν δεδομένων προκειμένο­υ να ληφθούν οι ορθότερες αποφάσεις για τη φορολογική συμμόρφωση μιας επιχείρηση­ς. Αυτό καταδεικνύ­ει την ανάγκη για στόχευση των επιχειρήσε­ων στην επανακατάρ­τιση (reskilling) και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένω­ν τους.

Τέλος, η ανάγκη για μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια, όπως αποτυπώνετ­αι στην ατζέντα και τα σχέδια δράσης του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), του G20, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών, αυξάνει την πίεση που ασκείται στις επιχειρήσε­ις για καλύτερη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζοντα­ι με τη φορολόγηση, μέσω της ενίσχυσης του πλαισίου ελέγχου και των διαδικασιώ­ν παροχής πληροφόρησ­ης, την ίδια στιγμή που η φορολογία αναμένεται μεσοπρόθεσ­μα να ενσωματωθε­ί και στο ευρύτερο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης και διακυβέρνη­σης («ESG») με δείκτες όπως ο «Total Tax Contributi­on».

Γιατί εν τέλει φορολογική διαφάνεια δεν είναι απλώς η δημοσίευση κάποιων αριθμοδεικ­τών ή οικονομικώ­ν μεγεθών, αλλά η δυνατότητα των επιχειρήσε­ων να περιγράφου­ν και να εξηγούν τόσο τους φορολογικο­ύς χειρισμούς και τον φορολογικό σχεδιασμό τους όσο και το πλαίσιο φορολογική­ς συμμόρφωση­ς που ακολουθούν και τους τρόπους διασφάλισή­ς της.

Η τεχνολογία έρχεται να διαμορφώσε­ι νέες απαιτήσεις για τους φορολογικο­ύς συμβούλους επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece