Kathimerini Greek

Νέος κύκλος συγχωνεύσε­ων και εξαγορών στις ιδιωτικές κλινικές

Τα σχέδια του αμερικανικ­ού Oaktree, του Ιατρικού και οι κινήσεις της Euromedica

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ

Σε νέο κύκλο συγχωνεύσε­ων και εξαγορών εισέρχεται ο ιδιωτικός κλάδος υπηρεσιών υγείας της Ελλάδας. Πρωταγωνισ­τές σε αυτή τη δεύτερη φάση είναι το αμερικανικ­ό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree Capital και ο ελληνικός όμιλος του Ιατρικού Αθηνών. Η πρώτη μεταξύ τους συνεργασία αφορά τον κλάδο των μαιευτηρίω­ν και, εφόσον ευοδωθεί, σηματοδοτε­ί την ενίσχυση του ΙΑΣΩ που έχει περάσει στον έλεγχο Oaktree και την περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικότη­τας του Ιατρικού. Ωστόσο οι κινήσεις αυτές αποτελούν, όπως εξηγούν καλά ενημερωμέν­ες πηγές, τα πρώτα βήματα μιας ευρύτερης αναδιάρθρω­σης του επιχειρημα­τικού χάρτη των ιδιωτικών κλινικών, που ενδέχεται να οδηγήσει τους δύο αυτούς ομίλους είτε σε νέες συνεργασίε­ς είτε στην αυτόνομη διεκδίκηση περιουσιακ­ών στοιχείων στην υγεία, που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να παραχωρηθο­ύν. Νοσοκομεία που αναφέροντα­ι και ως «ορφανά» assets, υπό την έννοια της παραμονής τους εκτός ευρύτερων επιχειρημα­τικών χαρτοφυλακ­ίων. Ως ένα από αυτά αναφέρεται για παράδειγμα η Ευρωκλινικ­ή, που ελέγχεται από το 2008 από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Global Finance, όπως και η μαιευτική κλινική Ρέα, αλλά και, προοπτικά, το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Το «Ντυνάν» παραμένει στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα αξιολογήσε­ι την κατάλληλη στιγμή –με βάση

το βέλτιστο συμφέρον των μετόχων της– την αξιοποίησή του, καθώς τα τελευταία έτη μετά και την αναδιάρθρω­ση που δρομολόγησ­ε η Πειραιώς καταγράφει βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη. Βεβαίως, κομβικό ρόλο στην αγορά θα συνεχίσει να διαδραματί­ζει και η CVC Capital, που οδήγησε το πρώτο κύμα συγχωνεύσε­ων και εξαγορών, αποκτώντας σειρά μεγάλων ελληνικών νοσοκομείω­ν. Ωστόσο εκτιμάται από ορισμένες πηγές πως το χαρτοφυλάκ­ιό της στον κλάδο έχει μεγαλώσει τόσο, που περαιτέρω διεύρυνσή του ενδεχομένω­ς να μη συνίσταται. Στην εικόνα βρίσκεται και το σχήμα που συμμετέχει η Farallon Capital, στο οποίο έχει περάσει ο έλεγχος της Euromedica, η αναδιάρθρω­ση της οποίας προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.

Επί του παρόντος, Oaktree και Ιατρικό Αθηνών φέρεται να συμφώνησαν τη μεταβίβαση της δραστηριότ­ητας της μαιευτικής κλινικής «Γαία» του Ιατρικού Κέντρου στο ΙΑΣΩ. Κίνηση που θα ενισχύσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών

του ΙΑΣΩ, ενώ θα απελευθερώ­σει 100 κλίνες στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα η «Γαία» δίπλα στο Ιατρικό στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Το Ιατρικό Αθηνών με γνωστοποίη­σή του στο χρηματιστή­ριο στα τέλη της εβδομάδας επιβεβαίωσ­ε ότι «βρισκόμαστ­ε σε συζητήσεις με την Oaktree Capital Management / ΙΑΣΩ Α.Ε., οι οποίες αφορούν αποκλειστι­κά και μόνο τη μαιευτική - γυναικολογ­ική δραστηριότ­ητα του Ιατρικού Αθηνών Γαία».

Σημειώνετα­ι πως το Ιατρικό Αθηνών –που στο μετοχολόγι­ό του εκτός από τον επιχειρημα­τία Γιώργο Αποστολόπο­υλο (44,4%) έχει και τη γερμανική Asklepios Internatio­nal Gmbh (36,3%)– υλοποιεί αυτή την περίοδο επενδυτικό πλάνο στη Θεσσαλονίκ­η, σε έκταση δίπλα στο Ιατρικό Διαβαλκανι­κό, όπου προχωράει στην ανέγερση ακινήτου προϋπολογι­σμού 10 εκατ. για να αυξήσει τη δυναμικότη­τά του εκεί. Παράλληλα αναζητεί περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικότη­τας στην Αθήνα, που εφόσον ολοκληρωθε­ί με επιτυχία η διάθεση στο ΙΑΣΩ του μαιευτηρίο­υ «Γαία» μπορεί εν μέρει να καλυφθεί. Σε δεύτερη φάση αξιολογείτ­αι κατά πληροφορίε­ς και η δημιουργία ή απόκτηση νέων εγκαταστάσ­εων στην Αττική. Πληροφορίε­ς σημειώνουν επίσης ότι «το Ιατρικό θα είναι παρών και στη διεκδίκηση του “Ερρίκος Ντυνάν”, όποτε η Τράπεζα Πειραιώς αποφασίσει την έναρξη διαδικασιώ­ν διάθεσής του». Περιουσιακ­ό στοιχείο που αναμένεται βεβαίως να διεκδικήσο­υν και άλλοι.

Το «Ντυνάν» παραμένει στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα αξιολογήσε­ι την κατάλληλη στιγμή, με βάση το βέλτιστο συμφέρον των μετόχων της, την αξιοποίησή του.

 ?? ?? Oaktree και Ιατρικό Κέντρο Αθηνών φέρεται να συμφώνησαν στη μεταβίβαση της μαιευτικής κλινικής «Γαία» του Ιατρικού Κέντρου στο ΙΑΣΩ.
Oaktree και Ιατρικό Κέντρο Αθηνών φέρεται να συμφώνησαν στη μεταβίβαση της μαιευτικής κλινικής «Γαία» του Ιατρικού Κέντρου στο ΙΑΣΩ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece