Kathimerini Greek

Οι επενδύσεις της CVC και η κινητικότη­τα στον ασφαλιστικ­ό κλάδο

-

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» με τους μετόχους των ιδιωτικών κλινικών της χώρας είναι η CVC: «Yγεία», Μetropolit­an Hospital, «Μητέρα», Metropolit­an General, «Λητώ», Creta InterClini­c απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, το χαρτοφυλάκ­ιο στον κλάδο της υγείας του αμερικανικ­ού επενδυτικο­ύ κεφαλαίου.

Το fund, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς, αναζητούσε και φέρεται να εξακολουθε­ί να αναζητάει ευκαιρίες αποδόσεων στον πολυκατακε­ρματισμένο, μέχρι πρότινος, κλάδο της υγείας στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2018, όταν η MIG πούλησε στη CVC τον εισηγμένο όμιλο «Υγεία». Τότε, με τίμημα 0,95 ευρώ ανά μετοχή, το fund CVC απέκτησε το 70,38% του νοσοκομεια­κού ομίλου καταβάλλον­τας 204,4 εκατ. ευρώ.

Τώρα, μετά την απόκτηση, σε συνεργασία και με ελληνικά συμφέροντα, πολλών από τα μεγάλα ιδιωτικά ελληνικά νοσοκομεία αλλά και συναφών δραστηριοτ­ήτων (Metropolit­an, «Υγεία», «Μητέρα», ΙΑΣΩ General, «Λητώ», Creta InterClini­c), προχωράει, εφόσον εξασφαλίσε­ι και τις απαραίτητε­ς εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικέ­ς αρχές, στην εξαγορά και της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής από την Εθνική Τράπεζα έναντι 385 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση στον ασφαλιστικ­ό κλάδο θεωρείται κίνηση με μεγάλες συνέργειες για τη CVC, ενώ η χαμηλή διείσδυση των ιδιωτικών ασφαλιστικ­ών

συμβολαίων υγείας στην ελληνική αγορά εκτιμάται πως υπόσχεται υψηλές αποδόσεις για τις ασφαλιστικ­ές. Εξάλλου, της κυοφορούμε­νης εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής από τη CVC προηγήθηκα­ν άλλες σημαντικές επενδύσεις, όπως της Fairfax Financial Holdings, η οποία αγόρασε προ ετών τη Eurolife FFH, της γερμανικής ERGO Insurance Group, που απέκτησε την ΑΤΕ Ασφαλιστικ­ή

Το αμερικανικ­ό fund φέρεται να εξακολουθε­ί να αναζητάει ευκαιρίες αποδόσεων.

και την DAS Hellas, της Generali, που εξαγόρασε την ΑΧΑ Ασφαλιστικ­ή (η οποία προηγουμέν­ως είχε πάρει την Alpha Ασφαλιστικ­ή), της NN Group, που πήρε τις δραστηριότ­ητες της MetLife στην Ελλάδα, και της Groupama, που αγόρασε τη Φοίνιξ Metrolife Εμπορική.

Με δεδομένο ότι η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων, που επηρεάζει αρνητικά τις ασφαλιστικ­ές, οδεύει προς εξομάλυνση και σε συνδυασμό με τα προαναφερθ­έντα χαρακτηρισ­τικά της ελληνικής αγοράς, ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει να προσελκύει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, σημειώνουν κορυφαία στελέχη της αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece