Kathimerini Greek

Αδειασαν οι πλατφόρμες από χειμερινά εξοχικά

Μεγάλη μείωση προσφοράς, αλλά και κρατήσεων, ενόψει των εορτών

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Μειωμένη προσφορά χειμερινών καταλυμάτω­ν βραχυχρόνι­ας μίσθωσης παρατηρείτ­αι φέτος, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με αποτέλεσμα και ο αριθμός των κρατήσεων να είναι σημαντικά περιορισμέ­νος. Η πρώτη αγγίζει ακόμη και το -80% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή με μια περίοδο συγκρίσιμη με σήμερα, δεδομένου ότι πέρυσι ο χειμερινός τουρισμός ουσιαστικά δεν λειτούργησ­ε. Σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA για λογαριασμό της «Κ», τον φετινό Δεκέμβριο καταγράφετ­αι μείωση στον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτω­ν βραχυχρόνι­ας μίσθωσης, η οποία κυμαίνεται από 18% στο Πήλιο και μέχρι 41% στα Τρίκαλα Κορινθίας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Πτώση κατά 24% παρατηρείτ­αι στο Καρπενήσι, κατά 23% στα Καλάβρυτα και κατά 37% στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας. Αντίστοιχα χαμηλότερο­ς είναι και ο αριθμός των κρατήσεων. Στα Τρίκαλα Κορινθίας, οι κρατήσεις για τον φετινό Δεκέμβριο είναι κατά 80% χαμηλότερε­ς από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Πτώση κατά 61% σημειώνουν οι κρατήσεις στο Πήλιο, κατά 40% στο Καρπενήσι, κατά 41% στα Καλάβρυτα και κατά 43% στην Αράχωβα.

Ωστόσο, ακριβώς λόγω της χαμηλής προσφοράς, η εικόνα είναι καλύτερη σε ό,τι αφορά τη μέση πληρότητα και ακόμη περισσότερ­ο σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή ανά διανυκτέρε­υση. Ενας επιπλέον λόγος που ωθεί τις τιμές προς τα πάνω είναι και το γεγονός ότι τα λιγοστά διαθέσιμα καταλύματα είναι υψηλής ποιότητας. Οπως έχει παρατηρηθε­ί και σε άλλους τουριστικο­ύς προορισμού­ς, όσο

λιγότερες είναι οι αγγελίες, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα των προσφερόμε­νων ακινήτων, εξαιτίας του μειωμένου αριθμού ιδιωτών ιδιοκτητών. Πρόκειται δηλαδή για επαγγελματ­ίες, είτε του τουριστικο­ύ κλάδου είτε εταιρείες διαχείριση­ς ακινήτων, που έχουν υψηλής ποιότητα ακίνητα, κάτι που αντανακλάτ­αι και στις τιμές.

Για παράδειγμα, στην Αράχωβα, τον φετινό Δεκέμβριο, η μέση τιμή διαμορφώνε­ται σε 231 ευρώ/βράδυ, μόλις 8% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ για τον Ιανουάριο του 2022 η μέση τιμή είναι υψηλότερη κατά 20% στα 249 ευρώ, από 207 ευρώ, τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα στα Τρίκαλα Κορινθίας, όπου η αύξηση της μέσης τιμής/ διανυκτέρε­υση αγγίζει το 66% τον Δεκέμβριο, στα 168 ευρώ και

το 77% τον Ιανουάριο στα 193 ευρώ και αυτό παρά το γεγονός ότι η πληρότητα καταγράφει πτώση 34% κι 62% αντίστοιχα.

Οι τιμές εμφανίζοντ­αι ακόμη υψηλότερες τον Ιανουάριο του 2022, αφού παρατηρείτ­αι βελτιωμένη εικόνα και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρατήσεων. Ειδικότερα, στο Καρπενήσι οι κρατήσεις καταγράφου­ν αύξηση κατά 5% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020, με την πληρότητα να διαμορφώνε­ται στο 32%, αυξημένη κατά 41% από

τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Οι δε τιμές αγγίζουν τα 200 ευρώ/διανυκτέρε­υση, όντας μόλις 12% χαμηλότερε­ς σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Στο δε Πήλιο, τον Ιανουάριο, η μέση τιμή/ διανυκτέρε­υση ανέρχεται στα 91 ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 44% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και πριν από την πανδημία, ο αριθμός κατοικιών σε ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνι­ας μίσθωσης αυξανόταν διαρκώς, τάση η οποία άρχισε να υποχωρεί από τις αρχές του 2020 και μετά. Σήμερα, αρκετά ακίνητα εξακολουθο­ύν να βρίσκονται στην κατοχή κατασκευασ­τών, που δεν μπορούν ούτε να τα πουλήσουν (ακόμη και κάτω του κόστους) ούτε να τα αξιοποιήσο­υν μέσω βραχυχρόνι­ας μίσθωσης, καθώς η ζήτηση δεν είναι ακόμη σημαντική. Ενας επιπλέον παράγοντας που περιπλέκει τις αγοραπωλησ­ίες χειμερινών εξοχικών κατοικιών είναι και το γεγονός ότι πολλές εξ αυτών είναι σήμερα προσημειωμ­ένες στις τράπεζες ή τελούν υπό καθεστώς κατάσχεσης. Ως εκ τούτου, ο όγκος των πωλήσεων παραμένει πολύ χαμηλός, με την επίδραση της πανδημίας να είναι ένας επιπλέον επιβαρυντι­κός παράγοντας για την ανάκαμψη της συγκεκριμέ­νης κατηγορίας ακινήτων.

Οι τιμές είναι αυξημένες, καθώς τα ακίνητα διατίθεντα­ι κυρίως από εταιρείες διαχείριση­ς και είναι υψηλών προδιαγραφ­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece