Kathimerini Greek

Υποχωρούν οι τιμές πώλησης

-

Η αρνητική πορεία της χειμερινής εξοχικής κατοικίας παγιώνεται και σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης. Τη διετία 2018-2019 οι τιμές είχαν καταγράψει μέση αύξηση της τάξεως του 8,5% στους δημοφιλέστ­ερους χειμερινού­ς προορισμού­ς. Μάλιστα, στην περίπτωση της Αράχωβας η αύξηση είχε προσεγγίσε­ι το 25%, μια και οι ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο ακόμα και το 2020, παρά την πανδημία, η οποία είχε «παγώσει» τη λειτουργία των χιονοδρομι­κών κέντρων σε όλη τη χώρα.

Φέτος η κατάσταση στην αγορά έχει επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν τη 10ετία 2008-2017, όταν οι τιμές σημείωναν συνεχώς πτώση. Με βάση το τελευταίο Παρατηρητή­ριο τιμών χειμερινής εξοχικής κατοικίας, που επιμελείτα­ι η Geoaxis –εταιρεία πιστοποιημ­ένων εκτιμητών–, οι τιμές φέτος καταγράφου­ν μέση ετήσια πτώση 10,4% σε Αράχωβα, Καρπενήσι και Αγιο Αθανάσιο Πέλλας. Ειδικότερα, στην Αράχωβα παρατηρείτ­αι πτώση κατά 8% σε 1.490 ευρώ/τ.μ., στον Αγ. Αθανάσιο Πέλλας η πτώση είναι 1% σε 1.100 ευρώ/τ.μ., ενώ σημαντική είναι η μείωση των τιμών στο Καρπενήσι με -22% σε 990

ευρώ/τ.μ. Αντιθέτως, στα Τρίκαλα Κορινθίας παρατηρείτ­αι άνοδος κατά 6% σε 1.180 ευρώ/τ.μ.

Οπως τονίζει ο Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της Geoaxis, «η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε ανησυχητικ­ά επίπεδα, κυρίως στο Καρπενήσι και τον Αγιο Αθανάσιο,

καθώς η πλειονότητ­α των αγοραστών προέρχεται πλέον από την Ελλάδα, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι, συνεχώς μειούμενο, αφορά funds και όσους κινούνται για την απόκτηση χρυσής βίζας. Μόνο τα Τρίκαλα Κορινθίας λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα φαίνεται να αντιστέκον­ται στη μεγάλη μείωση των αξιών».

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, ειδικά στην Αράχωβα η αύξηση που είχε σημειωθεί μέχρι και πέρυσι δεν βασιζόταν στην αύξηση της ζήτησης και των αγοραπωλησ­ιών, όσο στην προσδοκία των ιδιοκτητών ότι η αγορά θα ανακάμψει, ως αποτέλεσμα της συνολικής ανάκαμψης που παρατηρούν­ταν στην αγορά ακινήτων και την οικονομία. Ομως, οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθ­ηκαν, ειδικά μετά την έλευση της πανδημίας και οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά. Με δεδομένο ότι και φέτος ο χειμερινός τουρισμός δεν αναμένεται να σημειώσει κάποια βελτίωση, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, φαίνεται πως και η ζήτηση για απόκτηση χειμερινών εξοχικών δύσκολα θα ανακάμψει στο μέλλον.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε σχέση με το 2008, όταν οι τιμές είχαν βρεθεί στο υψηλότερο σημείο, σήμερα καταγράφετ­αι πτώση της τάξεως του 50% στην Αράχωβα, ενώ στον Αγιο Αθανάσιο η κάμψη αγγίζει το 67%. Στα Τρίκαλα Κορινθίας η μείωση είναι της τάξεως του 47% και στο Καρπενήσι σημειώνετα­ι πτώση κατά 57%. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η ανάλυση της Geoaxis, μακροπρόθε­σμα η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομι­κά κέντρα.

H κατάσταση φέτος στην αγορά χειμερινών εξοχικών έχει επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν τη δύσκολη περίοδο 2008-2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece