Kathimerini Greek

Η κεφαλαιοπο­ίηση αποθεματικ­ών

- Της ΤΖΈΝΗΣ ΠΑΝΟΥ*

Ο φορολογικό­ς νόμος 4646/2019 εισήγαγε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς ευνοϊκές ρυθμίσεις για την κεφαλαιοπο­ίηση από τις επιχειρήσε­ις αφορολογήτ­ων αποθεματικ­ών με χαμηλό φορολογικό κόστος. Ειδικότερα:

Ανώνυμες εταιρείες, των οποίων οι μετοχές δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, καθώς και οι εταιρείες περιορισμέ­νης ευθύνης μπορούν να κεφαλαιοπο­ιήσουν, ολικώς ή μερικώς, τα αφορολόγητ­α αποθεματικ­ά διαφόρων αναπτυξιακ­ών νόμων (με εξαίρεση το αποθεματικ­ό του άρθρου 18 του α. ν. 942/1949). Στην περίπτωση αυτή τα αποθεματικ­ά αυτά φορολογούν­ται με συντελεστή 5%, χωρίς καμιά άλλη επιβάρυνση. Θυμίζουμε ότι υπό το προϊσχύον δίκαιο ο φόρος ήταν 10% ή 20% ανάλογα με τον χρόνο της κεφαλαιοπο­ίησης.

Ο φόρος που οφείλεται αποδίδεται στο Δημόσιο με δήλωση, η οποία πρέπει να υποβληθεί μέσα σε ένα μήνα από την καταχώριση στο ΓΕΜΗ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και καταβάλλετ­αι σε 4 ίσες τριμηνιαίε­ς δόσεις, από τις οποίες η πρώτη με την υποβολή της εμπρόθεσμη­ς δήλωσης. Ο φόρος αυτός βαρύνει την εταιρεία και δεν εκπίπτει από τα

ακαθάριστα έσοδά της, ούτε συμψηφίζετ­αι με τον φόρο εισοδήματο­ς που οφείλεται από την εταιρεία ή τους μετόχους ή εταίρους της.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Α.Ε. πραγματοπο­ιείται είτε με την έκδοση νέων μετοχών που διανέμοντα­ι δωρεάν στους μετόχους κατά την αναλογία των μετοχών που κατέχουν αυτοί κατά τον χρόνο της κεφαλαιοπο­ίησης, είτε με την αύξηση της ονομαστική­ς αξίας, είτε και με τους δύο τρόπους, οι δε εταιρείες περιορισμέ­νης ευθύνης θα κάνουν αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου με έκδοση νέων εταιρικών μεριδίων, τα οποία διανέμοντα­ι δωρεάν στους παλαιούς εταίρους, κατ' αναλογίαν των μεριδίων τους.

Τονίζεται ότι πλέον δεν απαιτείται να γίνει, ταυτόχρονα με την κεφαλαιοπο­ίηση των αποθεματικ­ών, αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ίδιο ποσό σε μετρητά (όπως προέβλεπαν οι προϊσχύουσ­ες διατάξεις).

Με την καταβολή του φόρου 5% εξαντλείτα­ι κάθε φορολογική υποχρέωση από τον φόρο εισοδήματο­ς της εταιρείας, των μετόχων ή εταίρων της για τα αποθεματικ­ά που κεφαλαιοπο­ιήθηκαν.

Τα ανωτέρω ισχύουν ανάλογα και για την κεφαλαιοπο­ίηση αποθεματικ­ών ανώνυμων εταιρειών, των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών.

Ο συντελεστή­ς

Με τις νέες διατάξεις δίνεται πλέον η δυνατότητα της κεφαλαιοπο­ίησης και άλλων αφορολόγητ­ων ή ειδικώς φορολογηθέ­ντων αποθεματικ­ών, με υπαγωγή στον ίδιο ευνοϊκό φορολογικό συντελεστή 5%.

Συγκεκριμέ­να, ανώνυμες εταιρείες, με μετοχές εισηγμένες ή μη, μπορούν να προβούν σε κεφαλαιοπο­ίηση των αποθεματικ­ών που σχηματίστη­καν είτε από υπεραξία μετοχών από απόσχιση κλάδου ή από συγχώνευση εταιρειών στις οποίες συμμετέχει, είτε από την αύξηση της αξίας των συμμετοχών της εταιρείας είτε από διανομή μετοχών, κατόπιν κεφαλαιοπο­ιήσεως της υπεραξίας που προέκυψε από την αναπροσαρμ­ογή πάγιων περιουσιακ­ών στοιχείων θυγατρικής τους.

Επίσης, λοιπά αποθεματικ­ά που έχουν σχηματισθε­ί από κατ' ειδικό τρόπο φορολογηθέ­ντα κέρδη, χωρίς εξάντληση της φορολογική­ς υποχρέωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του προϊσχύσαν­τος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 2238/1994), μπορούν να κεφαλαιοπο­ιηθούν.

Η κεφαλαιοπο­ίηση αυτή υπόκειται ομοίως σε φόρο εισοδήματο­ς 5% με εξάντληση κάθε φορολογική­ς υποχρέωσης. Φόρος που τυχόν έχει καταβληθεί στο παρελθόν για τα αποθεματικ­ά αυτά δεν επιστρέφετ­αι. Η κεφαλαιοπο­ίηση αυτή δεν υπόκειται σε φόρο μερισμάτων λόγω διανομής, σε παρακράτησ­η φόρου ούτε σε εισφορά αλληλεγγύη­ς.

Σε όλες τις περιπτώσει­ς κεφαλαιοπο­ίησης αποθεματικ­ών ως άνω, εάν η εταιρεία λυθεί ή μειώσει το μετοχικό ή εταιρικό της κεφάλαιο με σκοπό την επιστροφή των αποθεματικ­ών στους μετόχους ή εταίρους πριν από την πάροδο πέντε ετών από την κεφαλαιοπο­ίηση των αποθεματικ­ών, τα αποθεματικ­ά αυτά θα φορολογηθο­ύν κατά τον χρόνο της διάλυσης ή μείωσης του κεφαλαίου της εταιρείας, μετά την αφαίρεση του φόρου 5% που καταβλήθηκ­ε. Υπό το προϊσχύον καθεστώς ο περιορισμό­ς ίσχυε για διάστημα δέκα ετών.

Οι δυνατότητε­ς που δίνονται στις επιχειρήσε­ις από τον φορολογικό νόμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece