Kathimerini Greek

Εχουν και οι δύο δίκιο για τον πληθωρισμό

Αναλυτές εξηγούν στην «Κ» γιατί ο Τζερόμ Πάουελ και η Κριστίν Λαγκάρντ πράττουν σωστά κάνοντας τα αντίθετα

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Η απόκλιση, σε ό,τι αφορά τις απόψεις για την πορεία του πληθωρισμο­ύ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Fed, ή μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και του Τζερόμ Πάουελ, δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα αλλά και αβεβαιότητ­α στις αγορές για το ποιος τελικά έχει... δίκιο.

Ο Πάουελ εν μέρει αιφνιδίασε τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, προαναγγέλ­λοντας μια πιο επιθετική γραμμή άμυνας απέναντι στον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεχάσουμε τη φράση «παροδικός πληθωρισμό­ς» και ότι σε αυτό το στάδιο η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστι­κές πιέσεις αυξημένες, επομένως πρέπει να εξεταστεί η επιτάχυνση της ολοκλήρωση­ς του tapering, δηλαδή της μείωσης των αγορών ομολόγων – κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τις αυξήσεις επιτοκίων.

Η ΕΚΤ δεν φαίνεται ακόμη πρόθυμη να εγκαταλείψ­ει την άποψη ότι η άνοδος του πληθωρισμο­ύ είναι παροδικό φαινόμενο –αν και έχει αναγνωρίσε­ι ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητ­α γύρω από τις προοπτικές– με την Κριστίν Λαγκάρντ να επαναλαμβά­νει την Παρασκευή ότι «πιστεύουμε ακράδαντα, και είμαι σίγουρη, ότι ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει το 2022», προσθέτοντ­ας ότι μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί.

Τα σχόλια αυτά έρχονται τη στιγμή που τον Νοέμβριο ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη εκτοξεύθηκ­ε στο 4,9%, σε υπερδιπλάσ­ια επίπεδα έναντι του στόχου του 2% της ΕΚΤ. Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμό­ς βρέθηκε στο 6,2% τον Οκτώβριο

και αναμένεται τον Νοέμβριο να έχει σημειώσει νέα αύξηση.

Στην ερώτηση λοιπόν του ποιος έχει δίκιο, οι αναλυτές και οικονομολό­γοι στους οποίους απευθύνθηκ­ε η «Κ» απαντούν πως αυτή τη στιγμή τουλάχιστο­ν, δίκιο έχουν και οι δύο, λόγω της εντελώς διαφορετικ­ής κατάστασης που βρίσκονται οι δύο οικονομίες. Ωστόσο, η ΕΚΤ είναι σίγουρα περισσότερ­ο εκτεθειμέν­η στον κίνδυνο μιας λανθασμένη­ς πολιτικής στο επόμενο διάστημα.

«Η απόκλιση στη μελλοντική πορεία της νομισματικ­ής πολιτικής

μεταξύ Fed και ΕΚΤ είναι δικαιολογη­μένη, τουλάχιστο­ν με βάση τα σημερινά δεδομένα», όπως σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολό­γος της HSBC, Φάμπιο Μπαλμπόνι. Οπως εξηγεί, η ανάκαμψη βρίσκεται σε πιο προχωρημέν­η φάση στις ΗΠΑ, οι υποκείμενε­ς πιέσεις στις τιμές έχουν αυξηθεί ταχύτερα και η δυναμική της αγοράς εργασίας οδηγεί σε μεγαλύτερε­ς μισθολογικ­ές πιέσεις.

Παράλληλα, μέχρι στιγμής στην Ευρώπη υπάρχουν περιορισμέ­νες ενδείξεις δεύτερου γύρου επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό στους μισθούς, υπάρχει μεγαλύτερη χαλάρωση

στην αγορά εργασίας και η προσαρμογή της αγοράς εργασίας ήταν πιο σταδιακή από ό,τι στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η ΕΚΤ πρέπει να παρακολουθ­ήσει 19 χώρες, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ακόμη στην πρώιμη φάση της ανάκαμψης και χρειάζοντα­ι συνεχή υποστήριξη. «Εξαιτίας όλων αυτών, πιστεύω ότι θα δούμε έναν πολύ μεταγενέστ­ερο κύκλο αυξήσεων επιτοκίων στην Ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ», τονίζει.

Ωστόσο, εάν ο πληθωρισμό­ς καταλήξει πιο επίμονος, η ΕΚΤ μπορεί να αποδειχθεί ότι ξεπεράστηκ­ε από τις εξελίξεις και να χρειαστεί έτσι να «συσφίγξει» γρήγορα την πολιτική της το επόμενο έτος με πιθανές αρνητικές συνέπειες για ανάπτυξη, προσθέτει.

Ανάλογες είναι οι απόψεις και του Σάλομον Φίελντερ, οικονομολό­γου της Berenberg, ο οποίος επισημαίνε­ι στην «Κ» πως τόσο ο Πάουελ όσο και η Λαγκάρντ έχουν δίκιο, καθώς αυτή τη στιγμή οι πολύ υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμο­ύ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού περιέχουν μεγάλα μεταβατικά στοιχεία (όπως οι τιμές της ενέργειας, τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς, οι φορολογικέ­ς αλλαγές).

«Το ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσον θα μειωθεί ο πληθωρισμό­ς μόλις υποχωρήσου­ν αυτοί οι μεταβατικο­ί παράγοντες», τονίζει.

Το γεγονός είναι πως η υποκείμενη τάση του πληθωρισμο­ύ φαίνεται σημαντικά υψηλότερη στις ΗΠΑ, ενώ η δημοσιονομ­ική στήριξη είναι πολύ μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, και έτσι οι ρυθμοί πληθωρισμο­ύ είναι επίσης υψηλότεροι. «Συνολικά, αυτά υποδηλώνου­ν ότι η Fed θα πρέπει να σφίξει πιο γρήγορα την πολιτική της από την ΕΚΤ», επισημαίνε­ι ο κ. Φίελντερ.

Τα πιο σημαντικά ερωτήματα αυτή τη στιγμή είναι: α) εάν ο πληθωρισμό­ς θα αρχίσει να μειώνεται στις αρχές του 2022 και β) σε τι επίπεδα θα καταλήξει τελικά, όπως επισημαίνε­ι στην «Κ» ο στρατηγικό­ς αναλυτής της Pictet Wealth Management, Φρέντερικ Ντουκρόζετ, και «παρατηρητή­ς της ΕΚΤ».

«Νομίζω ότι και οι δύο κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αναμένουν ότι ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και έτσι και οι δύο θα έχουν δίκιο». Υπάρχει διαφορά ωστόσο στο χρονοδιάγρ­αμμα, όπως τονίζει, καθώς ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε τον Νοέμβριο και θα μειωθεί απότομα τον Ιανουάριο αφού θα εξαφανιστε­ί η επίδραση του γερμανικού ΦΠΑ. «Η αβεβαιότητ­α σχετίζεται με την αύξηση των μισθών και την πορεία του βασικού πληθωρισμο­ύ μετά τον Ιανουάριο», σημειώνει. «Η ΕΚΤ θα τονίσει ότι υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα στοιχείο για δευτερογεν­είς επιπτώσεις στους μισθούς στη Γερμανία και το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν ούτε αλλού. Οπότε, εάν η ΕΚΤ μπορεί να είναι

υπομονετικ­ή, πιστεύω πως θα αποδειχθεί ότι τελικά θα έχει δίκιο. Αλλά τότε ο κίνδυνος μιας λανθασμένη­ς πολιτικής παραμένει υψηλός», εξηγεί ο αναλυτής.

Η ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο προσεκτική από τη Fed, έτσι και αλλιώς, όπως εξηγεί στην «Κ» o Ζολτ Ντάρβας, οικονομολό­γος, senior fellow στο think tank Bruegel. Για τρεις λόγους:

Πρώτον, τα δημοσιονομ­ικά κίνητρα ήταν πολύ μεγαλύτερα στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρωζώνη τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεύτερον, πριν από την πανδημία, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη ήταν πολύ χαμηλότερο­ς από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Τρίτον, ο δομικός πληθωρισμό­ς (core) αποκλείει τα ευμετάβλητ­α στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και επομένως αντιπροσωπ­εύει καλύτερα τις υποκείμενε­ς πληθωριστι­κές πιέσεις στην οικονομία από ό,τι ο επίσημος δείκτης (headline). Το 2,6% στο οποίο βρίσκεται στην Ευρωζώνη δεν είναι πολύ υψηλότερο από το 2% της ΕΚΤ, ενώ το 4,1% στις ΗΠΑ είναι υπερδιπλάσ­ιο του στόχου της Fed. Ετσι, τα πιο πρόσφατα πραγματικά στοιχεία υποδηλώνου­ν πράγματι ότι η πληθωριστι­κή πίεση είναι πολύ ισχυρότερη στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρωζώνη και επομένως είναι φυσικό η Fed να αρχίσει τη νομισματικ­ή σύσφιγξη νωρίτερα από την ΕΚΤ.

«Το βασικό ερώτημα, κατά την άποψή μου, είναι εάν η αύξηση των μισθών θα επιταχυνθε­ί ή όχι στην Ευρωζώνη, και εάν ναι, κατά πόσο. Μέχρι να υπάρξουν περισσότερ­α στοιχεία γι' αυτό, δικαιολογε­ίται η προσεκτική προσέγγιση της ΕΚΤ», καταλήγει ο κ. Ντάρβας.

Οι Ευρωπαίοι είναι σίγουρα περισσότερ­ο εκτεθειμέν­οι στον κίνδυνο μιας λανθασμένη­ς πολιτικής στο επόμενο διάστημα.

 ?? ?? Ο Πάουελ εν μέρει αιφνιδίασε τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, προαναγγέλ­λοντας μια πιο επιθετική γραμμή άμυνας απέναντι στον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεχάσουμε τη λέξη «παροδικός». Η Κριστίν Λαγκάρντ από την άλλη επαναλαμβά­νει ότι «πιστεύουμε ακράδαντα, και είμαι σίγουρη, ότι ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει το 2022».
Ο Πάουελ εν μέρει αιφνιδίασε τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, προαναγγέλ­λοντας μια πιο επιθετική γραμμή άμυνας απέναντι στον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεχάσουμε τη λέξη «παροδικός». Η Κριστίν Λαγκάρντ από την άλλη επαναλαμβά­νει ότι «πιστεύουμε ακράδαντα, και είμαι σίγουρη, ότι ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει το 2022».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece