Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

- • Πρόσφατα η ΑΑΔΕ δημοσίευσε τον κατάλογο των μη συνεργάσιμ­ων φορολογικώ­ν κρατών για το φορολογικό έτος 2020. • Ο φορολογούμ­ενος καλείται να προετοιμάσ­ει ένα φάκελο με αποδεικτικ­ό υλικό (defense file) για να αποδείξει ότι οι συναλλαγές του με τα μη συνεργ

Σημειώνετα­ι ότι ως μη συνεργάσιμ­α κράτη θεωρούνται εκείνα που δεν είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κατάστασή τους σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριώ­ν σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον ΟΟΣΑ και δεν έχει χαρακτηρισ­τεί «σε μεγάλο βαθμό συμμορφούμ­ενη» και τα οποία (α) δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα σύμβαση διοικητική­ς συνδρομής στον φορολογικό τομέα ή δεν έχουν υπογράψει την κοινή σύμβαση Συμβουλίου της Ευρώπης - ΟΟΣΑ για αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα και (β) δεν έχουν δεσμευθεί για αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν με έναρξη το έτος 2018, το αργότερο. Σε σύγκριση με τα κράτη που θεωρούνταν μη συνεργάσιμ­α για το φορολογικό έτος 2019, παρατηρούν­ται σημαντικές αλλαγές, καθώς ο αριθμός τους πλέον υπερδιπλασ­ιάστηκε (ανήλθε σε 43 κράτη από 20 που ήταν πριν) αφού προστέθηκα­ν κράτη όπως ο Παναμάς και οι Σεϋχέλλες, ενώ αφαιρέθηκα­ν ενδεικτικά η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ισημερινός και οι Νήσοι Μάρσαλ.

• Ο προσδιορισ­μός των μη συνεργάσιμ­ων κρατών είναι σημαντικός για τον σχεδιασμό των επιχειρήσε­ων. Οι δαπάνες που καταβάλλον­ται προς φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία σε μη συνεργάσιμ­ο κράτος κατά κανόνα δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ελληνικής επιχείρηση­ς. Οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρηση­ς μόνον εφόσον

αποδείξει ότι οι πληρωμές αυτές είναι πραγματικέ­ς και συνήθεις συναλλαγές, και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών με σκοπό τη φοροαποφυγ­ή.

Προκειμένο­υ να στοιχειοθε­τηθεί κατά τον φορολογικό έλεγχο ότι οι υπόψη συναλλαγές είναι πραγματικέ­ς και συνήθεις και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών με σκοπό τη φοροαποφυγ­ή, θα πρέπει να λαμβάνοντα­ι υπόψη στοιχεία από τα οποία αποδεικνύε­ται ότι αυτές πραγματικά έχουν λάβει χώρα και ότι έχουν αποφέρει πραγματικό οικονομικό όφελος στην ελεγχόμενη επιχείρηση που πραγματοπο­ίησε τις σχετικές δαπάνες. Οι φορολογούμ­ενοι που συναλλάσσο­νται με τις χώρες αυτές θα πρέπει να συγκεντρών­ουν διάφορα στοιχεία : ύπαρξη εμπορικής συμφωνίας ή σύμβασης έργου, καταβολή του τιμήματος αγοράς σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, η αλλοδαπή εταιρεία να πραγματοπο­ιεί ουσιαστική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημ­ένη. Ωστόσο, γίνεται δεκτή η αγορά προϊόντων ή πρώτων υλών από μη συνεργάσιμ­ο ή προνομιακό φορολογικό καθεστώς κράτος λόγω μη παραγωγής των αγαθών αυτών σε άλλες χώρες. Επιπλέον, σημειώνετα­ι ότι εκπίπτουν δαπάνες για υπηρεσίες εφόσον βάσει των δεδομένων της κοινής πείρας και των συναλλακτι­κών ηθών συνήθως παρέχονται από εταιρείες σε τέτοια κράτη (π.χ. υπηρεσίες θαλάσσιας μεταφοράς από ναυτιλιακέ­ς εταιρείες του Παναμά) (ΠΟΛ 1197/2016).

• Τη μεταφορά της φορολογική­ς τους κατοικίας σε μη συνεργάσιμ­α κράτη επιδιώκουν φυσικά πρόσωπα, προκειμένο­υ να παρακάμψου­ν τους κανόνες διαβίβασης χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν βάσει του Κοινού Προτύπου Αναφοράς (CSR). Η μεταφορά διευκολύνε­ται συνήθως μέσω ειδικών νομοθετικώ­ν πλαισίων που επιτρέπουν στα φυσικά πρόσωπα, εφόσον υλοποιήσου­ν συγκεκριμέ­νες επενδύσεις, να αποκτήσουν είτε την ιθαγένεια του συγκεκριμέ­νου κράτους είτε το δικαίωμα διαμονής σε αυτό. Επομένως, σε περίπτωση που το χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα πεισθεί με βάση τα σχετικά αποδεικτικ­ά έγγραφα που του παρέχονται ότι η φορολογική κατοικία του δικαιούχου του λογαριασμο­ύ βρίσκεται σε κράτος που δεν συμμετέχει στο CSR, δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβίβαση φορολογικώ­ν πληροφοριώ­ν. Με τον τρόπο αυτόν, οι πληροφορίε­ς που κανονικά θα ανταλλάσσο­νταν σε ετήσια βάση, όπως υπόλοιπα λογαριασμώ­ν την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δεν φτάνουν τελικά στο κράτος όπου υφίσταται η πραγματική φορολογική κατοικία των προσώπων αυτών. Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση ιθαγένειας ή δικαιώματο­ς διαμονής σε φορολογικό παράδεισο δεν αρκεί από μόνη της προκειμένο­υ να θεμελιωθεί και φορολογική κατοικία του εν λόγω προσώπου στο συγκεκριμέ­νο κράτος, εφόσον το κέντρο των ζωτικών συμφερόντω­ν του εν λόγω προσώπου παραμένει σε άλλο κράτος. Επιπλέον, υπόνοιες για ύπαρξη φορολογική­ς κατοικίας σε άλλο κράτος από αυτό το οποίο δηλώνεται για τους σκοπούς εφαρμογής του CRS μπορεί να προκύψουν και από πληροφορίε­ς που ανταλλάσσο­νται μεταξύ των κρατών στο πλαίσιο της διακρατική­ς συνεργασία­ς για την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece