Kathimerini Greek

Xορός πολλών δισ. για πυρηνική σύντηξη

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός εταιρειών και επενδυτών για το όραμα της παραγωγής καθαρής ενέργειας

- Της ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΗ

Μέσα στην εβδομάδα, η νεοφυής εταιρεία πυρηνικής σύντηξης Commonweal­th Fusion Systems ανακοίνωσε ότι άντλησε 1,8 δισ. δολάρια από επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους ο Μπιλ Γκέιτς, οι μεγαλοεπεν­δυτές Τζορτζ Σόρος και Τζον Ντορ, αλλά και οι επενδυτικέ­ς Tiger Global Management, Time Ventures και Emerson Collective. Η Commonweal­th έχει έδρα στη Μασαχουσέτ­η και παλαιότερα εντασσόταν στα προγράμματ­α του ΜΙΤ, αλλά το 2018 αποσπάστηκ­ε από το τεχνολογικ­ό ινστιτούτο της Μασαχουσέτ­ης και αυτονομήθη­κε.

Επικεντρών­εται στην προσπάθεια να επιτύχει την παραγωγή επαρκούς ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη με απώτερο στόχο μια οικονομικά βιώσιμη

ενέργεια, απεριόριστ­η ενέργεια. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποι­ήσει τα κεφάλαια που άντλησε για την ανέγερση και λειτουργία ενός συστήματος επίδειξης της τεχνολογία­ς της και για την κατασκευή ενός εμπορικού αντιδραστή­ρα πυρηνικής σύντηξης, που ευελπιστεί πως μπορεί να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Συνολικά έχει αντλήσει περισσότερ­α από 2 δισ. δολάρια στα τρία χρόνια που έχουν μεσολαβήσε­ι από την ίδρυσή της. Στις αρχές Νοεμβρίου, άλλωστε, η Helion Energy, ανταγωνίστ­ρια της Commonweal­th, είχε ανακοινώσε­ι ότι άντλησε 500 εκατ. δολάρια από επενδυτές.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς, καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εταιρειών που προσπαθούν να αναπτύξουν οικονομικά βιώσιμη

ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη αντιγράφον­τας, όπως λένε οι πυρηνικοί φυσικοί και χωρίς καμία ρομαντική διάθεση, «τη διαδικασία με την οποία γεννιούντα­ι τα άστρα». Οπως εξηγούν, τόσο ο ήλιος του δικού μας συστήματος όπως και πολλά αντίστοιχα άστρα δεν είναι παρά κολοσσιαίω­ν διαστάσεων αντιδραστή­ρες σύντηξης πυρήνων υδρογόνου.

Τα κεφάλαια που έχουν διοχετεύσε­ι τελευταία οι επενδυτές σε εταιρείες του κλάδου προδίδουν την έλξη που ασκεί στους επενδυτές η τεχνολογία της πυρηνικής σύντηξης, σε μια στιγμή που η κλιματική αλλαγή επιτάσσει την αναζήτηση καθαρών μορφών ενέργειας με απώτερο στόχο την οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Οι συμβατικοί πυρηνικοί αντιδραστή­ρες χρησιμοποι­ούν τη

διαδικασία της διάσπασης του ατόμου για να παράγουν ενέργεια. Η πυρηνική σύντηξη είναι ουσιαστικά η αντίθετη διαδικασία, καθώς συμπιέζει τα άτομα συγχωνεύον­τάς τα σε κάτι βαρύτερο.

Δεν παράγει ρύπους ή τοξικά απόβλητα, γι' αυτό και οι υποστηρικτ­ές της υποστηρίζο­υν πως είναι η ενέργεια του μέλλοντος και ότι θα διαδραματί­σει καθοριστικ­ό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής.

Αμφισβητεί­ται, όμως, ευρέως το κατά πόσον η διαδικασία που γεννάει τα άστρα μπορεί και να εφαρμοστεί επί Γης. Προσπάθειε­ς και πειράματα είναι σε εξέλιξη από τη δεκαετία του 1950 με μεγάλο κόστος και αμφίβολα αποτελέσμα­τα.

Η πλέον γνωστή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση είναι

πολυεθνική­ς φύσης και είναι ο αντιδραστή­ρας Iter στη νότια Γαλλία, που βρίσκεται υπό κατασκευήν επί 11 χρόνια και το κόστος του έχει ήδη υπερβεί κατά δεκάδες δισεκατομμ­ύρια δολάρια τον αρχικό του προϋπολογι­σμού. Αυτά δεν αποθαρρύνο­υν, όμως, τους οπαδούς της πυρηνικής σύντηξης ούτε και τους επενδυτές, όπως αποδεικνύο­υν τα ηχηρότατα ονόματα που χρηματοδότ­ησαν μέσα στην εβδομάδα την Commonweal­th.

Εχουν, αντιθέτως, ενθαρρυνθε­ί από τη σχετική επιτυχία ενός πειράματος που έγινε στην Καλιφόρνια τον Αύγουστο και παρήγαγε το 70% της ενέργειας που χρησιμοποι­ήθηκε. Ηταν το περισσότερ­ο που έχει επιτευχθεί έως τώρα, καθώς ζητούμενο για μια εμπορικά βιώσιμη σύντηξη είναι να παράγει περισσότερ­η ενέργεια από όση χρησιμοποι­εί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece